Sex etter fødsel
Sex etter fødsel kan være en barriere for mange. Opplever du smerter kan det ofte gjøres noe med!
I dag får alle norske kvinner tilbud om ultralyd mellom uke 17 og 19. Likevel velger stadig flere å gå privat for en kontrollundersøkelse i starten av svangerskapet – en tidlig ultralyd.
Det er gjerne spente førstegangsgravide som vanligvis tar tidlig ultralyd. De som ønsker å forsikre seg om at de virkelig er gravide, og at alt så langt ser normalt ut. I tillegg har du dem som har opplevd spontanabort eller komplikasjoner i tidligere svangerskap, og derfor er ekstra engstelige.
Mange ønsker også å ta en tidlig ultralyd for å «trygt» kunne dele den lille, store nyheten med familie, kollegaer og venner.
Du trenger ingen henvisning for å ta en tidlig ultralyd, og du kan ta den når du vil fra og med uke 6. Slik sett kan alle kvinner som har fått en positiv graviditetstest ta tidlig ultralyd.
En tidlig ultralyd innebærer i utgangspunktet en underlivsundersøkelse hvor gynekologen bruker en innvendig ultralydprobe. Etter uke 12 vil det være mulig å bruke en utvendig probe som føres over magen.
En tidlig ultralyd er ikke smertefullt, og du kan også ha med eventuell partner inn i rommet dersom du ønsker det. Da de aller fleste ikke kan kjenne spark i magen før uke 18-20, er den tidlige ultralyden ofte et fint øyeblikk for vordende foreldre: Da får de se med egne øyne at svangerskapet virkelig er godt i gang.
Det er viktig å skille mellom ultralyden som gjøres så tidlig som rundt uke 6-8, og den tidlige ultralyden som gjøres rundt uke 12.
Rundt uke 6 kan ikke gynekologen se så mye. Men de kan se at det er liv, hvor mange fostre det er og gynekologen kan bekrefte svangerskapslengden. Er du kortere på vei enn 6 uker, er det ikke alltid du kan se om hjertet slår enda. For kvinner som kommer så tidlig som dette, tar gynekologen en kontrollblodprøve, og anbefaler dem om å komme tilbake for en ny ultralyd om rundt tre uker.
Rundt uke 12 kan gynekologen se langt mer. De kan se om hjertet slår, hvor stort fosteret er, hvor langt kvinnen er på vei og eventuelle avvik. Våre gynekologer vil og kunne avdekke og behandle ev. sykdom hos mor og foster og henvise videre ved behov.
En tidlig ultralyd fører til at svangerskapet ditt gjennomføres med lavest mulig risiko.
Små blødninger:
Mange gravide kan oppleve små blødninger tidlig i svangerskapet. Som regel er dette helt normalt, men en tidlig ultralyd kan være det som skal til for at du ikke trenger å uroe deg mer enn nødvendig.
Uregelmessig menstruasjon før graviditet
Ved uregelmessig menstruasjon kan det være tvil om hvor langt du er kommet i svangerskapet, og en tidlig undersøkelse er med på å fastslå dette.
Sykdom hos mor
For kvinner som har kronisk sykdom (for eksempel diabetes, høyt blodtrykk) eller andre risikofaktorer, anbefales spesielt at oppfølgingen skjer hos gynekolog.
Mer enn et barn i magen
Kvinner som er gravide med mer enn ett barn.
En kontroll hos gynekolog vil bestå av samtale, blodprøver ved behov og ultralydundersøkelse for å se utviklingen til fosteret.
I tillegg til å printe ut bilder har vi også mulighet til å overføre video og bilder av barnet som er tatt under ultralyd til en USB-stick. Husk å ta med egen UBS-stick. Gjelder kun enkelte avdelinger.
Sex etter fødsel kan være en barriere for mange. Opplever du smerter kan det ofte gjøres noe med!
Klarer du ikke gjennomføre samleie, eller kjennes det som om skjeden strammer seg ukontrollert, kan det være vaginisme.
Til tross for at så mange rammes er det svært mange kvinner som kvier seg for å ta tak i problemet.
Etter fødsel er det vanlig med noen fysiske og emosjonelle plager. De fleste går over av seg selv, men er du bekymret bør du ta kontakt med en lege.
Bestill konsultasjon hos gynekolog