Skip to Content

Cyster på eggstokkene

Cyster på eggstokkene er svært vanlig hos kvinner i fertil alder, og er som regel godartede. I visse tilfeller kan de imidlertid vokse seg store og gi problemer.

Får du sterke smerter i underlivet ledsaget av feber, bør du alltid søke legehjelp hurtig.

Kvinner i fertil alder utvikler hver måned opp mot eggløsningen såkalte follikelcyster i eggstokkene, hvor egget vokser. Ved eggløsningen brister folikkelcysten, og egget fanges opp i egglederen, hvor den transporteres ut til livmoren. Etter eggløsningen omdannes follikelcysten normalt til en hormonproduserende kjertel, som forsvinner igjen hvis du ikke blir gravid.

Av ukjente årsaker kan det i enkelte tilfeller forekomme at follikelcysten ikke brister, eller at den lukker seg igjen etter eggløsningen. Vanligvis er cysten fylt kun med væske, men den kan også ha et mer massivt innhold eller vært blodfylt.  

Cyster i eggstokkene er svært vanlige hos kvinner i fertil alder, og i langt de fleste tilfeller er de heldigvis godartede. Ofte oppdages de kun i forbindelse med en rutinemessig undersøkelse av underlivet. Som regel er cystene ganske små, og de forsvinner av seg selv etter en tid. De kan imidlertid også vokse seg store og gi problemer. I sjeldne tilfeller kan cystene påvirke hormonproduksjonen i eggstokkene.

 

Symptomer på cyster på eggstokkene

Mindre cyster på eggstokkene gir som regel ingen symptomer, men noen ganger kan de merkes som en fast hevelse i magens nederste del eller forårsake smerter ved samleie.

Hvis cysten vokser seg stor uten at du merker noen symptomer, kan du oppleve at du vokser rundt livet. Du kan få en trykkende fornemmelse, og hvis cysten trykker på de indre organene kan du få symptomer i form av tyngdefornemmelse, hyppige vannlatinger, problemer med å tømme blæren eller avføringsproblemer.

Større cyster brister noen ganger plutselig, og væsken tømmes ut i bukhulen eller det oppstår en indre blødning i bukhulen. Dette gir voldsomme smerter i underlivet, feber og generell illebefinnende. I disse tilfeller er en akutt behandling i form av en kikkhullsoperasjon nødvendig.

Samme symptomer ses ved torkvering av cysten. Cyster er ofte forbundet med eggstokkene via en stilk. Hvis cysten dreies om sin egen akse, blir stilken torkvert, og blodforsyningen til cysten hindres. Dette kan også medføre plutselige, kraftige underlivssmerter, som bør undersøkes så fort som mulig.

Hvis hormonproduksjonen forstyrres kan det oppstå forskjellige symptomer som uregelmessige menstruasjoner eller økt hårvekst på kroppen. På lang sikt er det en risiko for at en cyste kan utvikle seg til en ondartet kreftsvulst.

 

Ønsker du å bestille time hos gynekolog?

Bestill time på nett her

 

Undersøkelse for cyster på eggstokkene

Hvis du får sterke smerter i underlivet ledsaget av feber, bør du alltid søke legehjelp hurtig, da en akutt behandling kan være nødvendig.

Hvis du har noen av de nevnte symptomer bør du undersøkes av en gynekolog. Cyster i eggstokkene kan best påvises ved gynekologisk undersøkelse og vaginal ultralydscanning. Det kan være nødvendig å foreta ytterligere undersøkelser i form av MR-skanning og blodprøver for å utelukke at det er snakk om en ondartet cyste.

 

Behandling av cyster på eggstokkene

Mange cyster forsvinner av seg selv, men har cysten en viss størrelse, og hvis det er tegn på vevsforandringer, kan gynekologen fjerne cysten ved en kikkhullsoperasjon. Dette kan foretas uten at eggstokkene skades, og du kan fortsatt få barn.

 

Fjerning av eggstokkene

Hvis du ikke ønsker flere barn eller allerede har passert overgangsalderen anbefaler man ofte å fjerne begge eggstokkene, og kanskje også livmoren, for å forebygge ondartede tumorer. Kristin Lyng

Kristin Lyng

Gynekolog

Oslo

Katrine Kirial

Katrine Kirial

Gynekolog

Stavanger

Tina Tellum

Tina Tellum

Gynekolog

Oslo

Anita Dresmane

Anita Dresmane

Gynekolog

Trondheim

Kristina Sole

Kristina Sole

Gynekolog

OsloTyngdefornemmelse i underlivet - livmorfremfall

Tyngdefornemmelse i underlivet - livmorfremfall

Livmorfremfall betyr at livmoren har seget nedover i bekkenet.

Les mer >

Urinlekkasje - et skjult kvinneproblem

Urinlekkasje - et skjult kvinneproblem

Til tross for at så mange rammes er det svært mange kvinner som kvier seg for å ta tak i problemet.

Les mer >

Vaginisme - smerter under samleie

Vaginisme - smerter under samleie

Vaginisme er et lite dokumentert problem. Likevel viser en undersøkelse fra 2011 at 0,4 prosent av alle kvinner er rammet av lidelsen. 

Les mer >

Plager etter fødsel

Plager etter fødsel

Etter fødsel er det vanlig med noen fysiske og emosjonelle plager. De fleste går over av seg selv, men er du bekymret bør du ta kontakt med en lege.

Les mer >

Hanne (48) ble behandlet for celleforandringer

Hanne (48) ble behandlet for celleforandringer

Hanne er en av mange kvinner som har vært flink til å ta jevnlige celleprøver, men som under en kontroll fikk beskjed om at det hadde oppstått celleforandringer.

Hun fikk utført konisering >

Back to top