Slik kommer du deg lettere gjennom overgangsalderen
Her får du gynekologens beste råd mot plagene – og når du bør oppsøke lege.
Hvis du har blødning etter overgangsalderen, er det en økt risiko for at det er snakk om livmorskreft. Blødningen begynner oftest i sykdommens tidlige stadium, mulighetene for helbredelse er derfor gode, hvis du er rask til å oppsøke lege. Polypper eller celleforandringer i forbindelse med livmorhalskreft kan være en annen årsak til blødning etter overgangsalderen. I begge tilfeller er behandlingen en operasjon.
Kraftige blødninger kan forekomme ved graviditet utenfor livmoren. Dette krever en akutt operasjon. En annen årsak kan være muskelknuter eller polypper i "livmorshulen". Disse kan fjernes ved en kikkhullsoperasjon.
Hos kvinner i starten av 40-årene er kraftige blødninger sjeldent et tegn på sykdom, men begynnelsen til enden på kvinnens blødninger. Det skyldes at kroppens produksjon av hormonet progesteron faller i denne alderen, og at eggløsningen derfor uteblir. Som en konsekvens utstøtes ikke det nydannede slimhinnelaget i livmoren, men fortsetter å vokse inntil neste eggløsning. Ved lengre intervaller mellom eggløsningene blir blødningene også tilsvarende kraftigere. Det kan gå opptil ti år før kvinnen er helt ferdig med menstruasjon.
Hvis du småblør i forbindelse med samleie, bør du alltid undersøkes av en gynekolog, da symptomet kan skyldes sår på livmorshalsen pga. infeksjon eller livmorhalskreft. Sår på livmorhalsen behandles normalt med antibiotika, og i visse tilfeller kan man velge å foreta en konisering. Konisering vil si å skjære vekk det området der celleforandringen har oppstått. Etter to normale celleprøver etter koniseringen er du normalt erklært frisk.
Livmorhalskreft krever operasjon.
Har du småblødninger mellom menstruasjonene, kan det enten skyldes hormonforstyrrelser eller at det er noe galt i livmorhalsen eller inne i selve livmoren. Det kan være snakk om godartede lidelser som infeksjoner eller cyster, men det er alltid en risiko for at det er en ondartet lidelse som kreft i eggstokkene eller livmorhalsen.
Psykiske belastninger, stress eller frykten for en uønsket graviditet kan få menstruasjonen til å utebli. Det samme gjør seg gjeldende i forbindelse med voldsomme vekttap, vektøkning eller særdeles intensiv trening.
Er du i fertil alder bør du først og fremst ta en graviditetstest ved uteblitt menstruasjon. Hvis den uteblir i mer enn 6 måneder bør du kontakte en gynekolog. Ved langvarige opphør av menstruasjon er det en økt risiko for avkalkning av knoklene, noe som på lengre sikt kan føre til benskjørhet.
De første blødningene i puberteten er ofte uregelmessige pga. manglende eggløsning. Dette krever som regel ingen behandling. Fortsetter blødningene å være uregelmessige kan man overveie å behandle med p-piller.
Uregelmessige blødninger ses også hyppig etter en graviditet eller abort, idet livmoren stadig inneholder rester av morkaken.
Uregelmessige blødninger kan også skyldes muskelknuter, polypper, betennelsestilstander, sår på livmoren samt livmorhalskreft og i sjeldnere tilfeller livmorkreft. Derfor er det viktig å bli undersøkt av en gynekolog hvis det ikke er en åpenbar årsak til de uregelmessige blødningene.
Her får du gynekologens beste råd mot plagene – og når du bør oppsøke lege.
En underlivsundersøkelse er ikke bare viktig for å utelukke alvorlige sykdommer som kreft.
Hvorfor er celleprøven noe du bare må prioritere? Og hvorfor tar noen kvinner celleprøven hos gynekolog istedenfor hos fastlegen?
Mange kvinner blir bekymret om celleprøven viser celleforandringer. Men hva betyr det, og hva gjør gynekologen om du får påvist celleforandringer?
Bestill konsultasjon hos gynekolog