Skip to Content

Blødningsforstyrrelser

Blødningsforstyrrelser kan ses hos kvinner i alle aldre og er en helt normal reaksjon på hormonendringer i forbindelse med graviditet, fødsel, amming, puberteten og overgangsalderen.

Blødningsforstyrrelser kan imidlertid også være symptomer på en lang rekke forskjellige sykdommer og bør derfor ikke ignoreres.

Blødning etter overgangsalderen

Hvis du har blødning etter overgangsalderen, er det en økt risiko for at det er snakk om livmorskreft. Blødningen begynner oftest i sykdommens tidlige stadium, mulighetene for helbredelse er derfor gode, hvis du er rask til å oppsøke lege. Polypper eller celleforandringer i forbindelse med livmorhalskreft kan være en annen årsak til blødning etter overgangsalderen. I begge tilfeller er behandlingen en operasjon.

 

Kraftige og langvarige menstruasjoner

Kraftige blødninger kan forekomme ved graviditet utenfor livmoren. Dette krever en akutt operasjon. En annen årsak kan være muskelknuter eller polypper i "livmorshulen". Disse kan fjernes ved en kikkhullsoperasjon.

Hos kvinner i starten av 40-årene er kraftige blødninger sjeldent et tegn på sykdom, men begynnelsen til enden på kvinnens blødninger. Det skyldes at kroppens produksjon av hormonet progesteron faller i denne alderen, og at eggløsningen derfor uteblir. Som en konsekvens utstøtes ikke det nydannede slimhinnelaget i livmoren, men fortsetter å vokse inntil neste eggløsning. Ved lengre intervaller mellom eggløsningene blir blødningene også tilsvarende kraftigere. Det kan gå opptil ti år før kvinnen er helt ferdig med menstruasjon.

Kontakt oss:

Frogner (Oslo), tlf: 22 54 10 00
Colosseum-Nobel (Majorstuen, Oslo),tlf: 23 19 50 50
Strømmen, tlf: 63 80 03 30
Marken (Bergen), tlf: 55 59 99 99
Hinna Park (Stavanger), tlf: 51 57 75 50
Solsiden (Trondheim), tlf: 73 87 20 00
Tromsø, tlf: 77 66 21 30

 

Småblødning ved samleie

Hvis du småblør i forbindelse med samleie, bør du alltid undersøkes av en gynekolog, da symptomet kan skyldes sår på livmorshalsen pga. infeksjon eller livmorhalskreft. Sår på livmorhalsen behandles normalt med antibiotika, og i visse tilfeller kan man velge å foreta en konisering. Konisering vil si å skjære vekk det området der celleforandringen har oppstått. Etter to normale celleprøver etter koniseringen er du normalt erklært frisk.

Livmorhalskreft krever operasjon.

 

Mellomblødninger

Har du småblødninger mellom menstruasjonene, kan det enten skyldes hormonforstyrrelser eller at det er noe galt i livmorhalsen eller inne i selve livmoren. Det kan være snakk om godartede lidelser som infeksjoner eller cyster, men det er alltid en risiko for at det er en ondartet lidelse som kreft i eggstokkene eller livmorhalsen.

 

Uteblitt menstruasjon

Psykiske belastninger, stress eller frykten for en uønsket graviditet kan få menstruasjonen til å utebli. Det samme gjør seg gjeldende i forbindelse med voldsomme vekttap, vektøkning eller særdeles intensiv trening.

Er du i fertil alder bør du først og fremst ta en graviditetstest ved uteblitt menstruasjon. Hvis den uteblir i mer enn 6 måneder bør du kontakte en gynekolog. Ved langvarige opphør av menstruasjon er det en økt risiko for avkalkning av knoklene, noe som på lengre sikt kan føre til benskjørhet.

 

Uregelmessig menstruasjon

De første blødningene i puberteten er ofte uregelmessige pga. manglende eggløsning. Dette krever som regel ingen behandling. Fortsetter blødningene å være uregelmessige kan man overveie å behandle med p-piller.  

Uregelmessige blødninger ses også hyppig etter en graviditet eller abort, idet livmoren stadig inneholder rester av morkaken.

Uregelmessige blødninger kan også skyldes muskelknuter, polypper, betennelsestilstander, sår på livmoren samt livmorhalskreft og i sjeldnere tilfeller livmorkreft. Derfor er det viktig å bli undersøkt av en gynekolog hvis det ikke er en åpenbar årsak til de uregelmessige blødningene.Kristin Lyng

Kristin Lyng

Gynekolog

Oslo

Katrine Kirial

Katrine Kirial

Gynekolog

Stavanger

Tina Tellum

Tina Tellum

Gynekolog

Oslo

Anita Dresmane

Anita Dresmane

Gynekolog

Trondheim

Kristina Sole

Kristina Sole

Gynekolog

Oslo


Priser medisinsk senter

Priser medisinsk senter

Prisene gjelder fra 1. februar 2019. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan derfor ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Dette kan du gjøre dersom sex etter fødsel er smertefullt

Sex etter fødsel

Sex etter fødsel kan være en barriere for mange. Opplever du smerter kan det ofte gjøres noe med!

Les mer >

Priser sykehus

Priser sykehus

Prisene gjelder fra 1.februar 2019. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Pasient hos gynekolog

Time hos gynekolog

Ønsker du å bestille konsultasjon hos gynekolog, benytt web-bookingen til det enkelte sykehus ved å klikke på sykehusnavnet.

Bestill her >

Gynekolog på Strømmen

Gynekolog på Strømmen

Aleris på Strømmen har svært kort ventetid for time hos gynekolog, og du trenger ingen henvisning.

Les mer >

Hanne (48) ble behandlet for celleforandringer

Hanne (48) ble behandlet for celleforandringer

Hanne er en av mange kvinner som har vært flink til å ta jevnlige celleprøver, men som under en kontroll fikk beskjed om at det hadde oppstått celleforandringer.

Hun fikk utført konisering >


Back to top