Sjekk brystene dine jevnlig
Usikker på hvordan du foretar en selvsjekk av brystene? Her forklarer vi hvordan og hvorfor du bør kjenne brystene dine godt.
Brystkreft er kreft som oppstår i brystvev. Både menn og kvinner har brystvev og kan få brystkreft. Brystkreft kan forekomme når celler i brystet begynner å vokse unormalt. Disse cellene danner en svulst. For å avgjøre om en kul i brystet er godartet eller ondartet er det nødvendig med mammografi og/eller ultralyd, samt en vevsprøve.
For at vi skal kunne kjenne en kul i brystet må den ha en viss størrelse. Kuler som er mindre enn 1 cm er vanskelig å kjenne, og oppdages som oftest ved mammografi eller ultralyd. Siden kvinner mellom 50 og 69 år blir innkalt til mammografi hvert annet år blir mange små kuler oppdaget her. For kvinner under 50, er det mer vanlig at de kjenner en kul selv.
Heldigvis er det gjort store fremskritt i behandlingen av brystkreft, og Norge er blant de landene som har best overlevelse for kvinner som får diagnosen brystkreft.
Se denne videoen. Her forklarer radiolog Liv Marit Gilje Nilsen hvilke symptomer du skal kjenne etter og hvordan en kreftkul kjennes ut.
Her er en guide på hvordan du sjekker brystene selv for kuler.
Den vanligste måten å oppdage brystkreft på er ved å kjenne en kul i brystet. Likevel har de fleste som er redde for at de har brystkreft, faktisk ikke sykdommen. Derfor er det viktig med rask avklaring.
Behandlingen er avhengig av kreftens størrelse og utbredelse, og om svulsten er følsom for kjønnshormoner og om den er såkalt HER2-positiv. I tillegg har kvinnens alder og eventuelle andre sykdommer betydning for valg av behandling.
Behandling av Her2-positiv brystkreft etter kirurgi
Som oftest er kirurgi hvor man fjerner deler av eller hele brystet den første delen av behandlingen for brystkreft. 90 prosent av kvinnene får også tilbud om etterbehandling. Denne kan bestå av strålebehandling, cellegift, antihormonbehandling og antistoffbehandling. Denne formen for etterbehandling reduserer risikoen for tilbakefall etter brystkreft.
Hos noen kvinner kan sykdommen ha spredt seg til andre organer på diagnosetidspunktet. Da kan sykdommen som regel ikke helbredes, men behandling kan bremse sykdommen i en kortere eller lengre periode, samt lindre symptomer, forbedre livskvaliteten og forlenge livet.
For brystkreft med spredning pågår det for tiden flere lovende studier som har vist god effekt i endel tilfeller hvor standard cellegift ikke fungerer godt nok. Aleris kan i enkelte tilfeller tilby immunterapi ved brystkreft med spredning.
Vi får være med pasient Anita på hennes første mammografi-undersøkelse.
Ved brystkreft er prognosene gode. Om lag 90 prosent av de som får diagnosen er fortsatt i live etter fem år.
Flere og flere som opereres for brystkreft beholder brystet sitt, men i noen tilfeller må hele brystet fjernes. Disse kvinnene får da tilbud om rekonstruksjon av brystet – enten ved å sette inn proteser eller annet vev fra kroppen.
Om man ikke ønsker rekonstruksjon av brystet, er alternativet løse proteser, som kan legges inni BHen eller festes til huden.
Kvinner som er behandlet for brystkreft skal følges opp i ti år etter avsluttet behandling. Den første legeundersøkelsen skal være etter cirka seks måneder, deretter skal man kontrolleres årlig med mammografi eller MR. Dersom kvinnen er under 50 år, eller har tett kjertelvev, er også ultralyd aktuelt.
Ønsker du informasjon om kreftutredning på Aleris Kreftsenter kan du lese mer om det her
For informasjon om kreftbehandling på Aleris Kreftsenter kan du lese mer her
Usikker på hvordan du foretar en selvsjekk av brystene? Her forklarer vi hvordan og hvorfor du bør kjenne brystene dine godt.
- Jeg ønsker med min historie å formidle til alle mine medsøstre som har fått brystkreft at det er håp - og at mange blir friske!
Vi var med da Anita (46) tok sin aller første mammografi undersøkelse.
Bestill time på nett