Skip to Content

Kul i brystet

De fleste som er redde for at de har brystkreft, har ikke sykdommen. Etter vurdering hos våre leger kan du få tatt alle undersøkelser på en og samme dag, slik at du får rask avklaring. Du får svar samme dag av spesialister med topp ekspertise på feltet.

For å avgjøre om en kul er godartet eller ondartet er det nødvendig med mammografi og/eller ultralyd, samt en vevsprøve.

For at man skal kunne kjenne en kul i brystet må den ha en viss størrelse, kuler som er mindre enn 1 cm er vanskelig å kjenne og oppdages som oftest ved mammografi eller ultralyd. Siden kvinner mellom 50 og 69 år blir innkalt til mammografi hvert annet år blir mange små kuler oppdaget her. For kvinner under 50, er det mer vanlig at de kjenner en kul selv. 

 

Kan jeg kjenne om en kul er ondartet kreft?

Når en kvinne finner en kul i brystet trenger ikke dette å bety at det foreligger kreft. Det er ikke mulig å skille mellom en godartet og en ondartet kul bare ved å kjenne på brystene, men de aller fleste kuler som oppdages er godartede. Siden brystvevet består av fettvev, kjertelvev og bindevev og forandrer seg avhengig av hvor i syklus kvinnen er og kvinnens alder, kan kuler skyldes alt fra vanncyster, fettkuler og betennelser, til tette melkekjertler eller melkeganger.

Dersom en kul eller en forandring i brystet har dukket opp uten en åpenbar årsak er det viktig at man går til lege slik at det kan slås fast om kulen er godartet og ufarlig eller ondartet. Les om symptomer på brystkreft

 

Vi utfører trippeldiagnostikk i Oslo (Frogner), Lillesand, Trondheim, Bergen og Tromsø.


Kul i brystet?

Klinisk undersøkelse av brystene
Ved mistanke om sykdom i brystene, settes det av tid til mammografi, ultralyd av brystene og vevsprøver, avhengig av hva radiologen vurderer som nødvendig. Dersom undersøkelsene gir mistanke om ondartet svulst, kan pasienten få time uten ventetid hos en av våre kreftleger eller henvises videre til sitt nærmeste offentlige lokalsykehus.


Ønsker du en kontroll av brystene?

Denne undersøkelsen gjøres på kvinner hvor det ikke er mistanke om sykdom i brystene, men hvor kvinnen har annen indikasjon på å gjøre en kontroll. Eksempel på slik undersøkelse vil være kontroll etter tidligere behandling for brystkreft, eller kvinner med familiær belastning for brystkreft.

 

Ønsker du å fjerne en godartet kul i brystet?

Vi har dyktige bryst- og enokringkirurger operer bort kuler i bryst og skjoldbruskkjertel. Les mer om denne tjenesten her.

 

 


Hvordan er det egentlig å ta en mammografi-undersøkelse?

Hvordan er det egentlig å ta en mammografi-undersøkelse?

Det kan være mange bekymringer knyttet til mammografi. Vi var med da Anita (46) tok sin aller første mammografi undersøkelse.

Vi var med Anita på hennes første mammografi >

Behandling av brystkreft

Behandling av brystkreft

Hvordan man behandler brystkreft er avhengig av kreftens størrelse og utbredelse, om svulsten er følsom for kjønnshormoner og om den er såkalt HER2-positiv. I tillegg har kvinnens alder og eventuelle andre sykdommer betydning for valg av behandling.

Les mer >


Back to top