Ofte stilte spørsmål om brystforstørrelse

Alle friske kvinner som har et behov for brystforstørrelse kan få operasjon hos oss. Det kan være hensiktsmessig for kvinner som har gått kraftig ned i vekt eller gjennomgått svangerskap å foreta en brystløft først. Unntaksvis kan løft og brystforstørrelse gjøres i samme seanse. En av våre kirurger vil i en konsultasjonstime gi deg råd og informere deg om alt det du måtte lure på vedrørende en eventuelt operasjon. Vi legger stor vekt på tett og personlig dialog, og gjør vårt ytterste til å forstå dine behov.

Det er svært få som ikke egner seg til en brystforstørrelsesoperasjon. Disse er:
 - Personer med spiseforstyrrelse: vi vurderer personer med spiseforstyrrelser i uansett alder i samråd med dem som behandler vedkommende
 - Amming skal være avsluttet minst tre måneder før eventuell operasjon.

Kan jeg amme etter brystforstørrelse? 

Kvinner som velger å operere brystene sine før de har fått barn, lurer ofte på om silikonprotesene kan påvirke amming. Svaret er at de aller fleste som har forstørret brystene sine ammer uten problemer. Men ja: i noen tilfeller kan operasjonen ha innvirkning på amming i senere tid. En generell regel er at jo større proteser, jo mer påvirkning kan de ha. Men for de aller fleste som har silikonproteser går ammingen helt fint. Du kan oppleve at du har noe mindre «lagringsplass» enn du ville hatt uten brystimplantater men det kan man løse ved å amme barnet litt oftere. 

Den reduserte lagringsplassen kan også lede til litt økt «melkespreng» den første tiden etter fødselen og det kan være ubehagelig, men det er helt ufarlig. Vi anbefaler at man ammer selv om man har silikonproteser. Det er ikke påvist at silikon eller andre stoffer fra brystimplantatet går over i morsmelken. Det er heller ikke påvist at barn som har blitt ammet av mødre med silikonimplantater skulle ha noen høyere grad av sykelighet enn normalt. Du kan derfor trygt amme ditt barn med silikonimplantater i brystene. 

Bytte av brystimplantater? 

Tidligere anbefalte de fleste leger at brystimplantatene skulle byttes ut etter en gitt tid, ofte etter 10 år. Dagens brystimplantater er imidlertid laget for å vare hele livet og de implantatmerker som vi bruker kommer alle med en livstidsgaranti. Vi anbefaler imidlertid at du kommer inn for en kontroll etter 10 år for å sjekke at alt ser bra ut. Er alt ok så anbefaler vi ikke å bytte. Det er ingen grunn til å bytte implantatene hvis man ikke har ubehag eller oppdager feil ved protesene. Etter 20 år vil vi imidlertid si at det er lurt å bytte, selv om implantatet har livstidsgaranti. Det er din kropp det handler om og derfor er det viktig at vi ikke lover for mye. Jo nærmere 20 år siden operasjon man kommer, jo lavere terskel har vi for å undersøke med ultralyd eller MR, alternativt skifte ut implantatet hvis man mistenker at noe er galt. Så for å være på den sikre siden anbefaler vi altså å skifte ut implantatene etter ca. 20 år mot et par helt nye proteser.

Mammografi og silikonimplantater 

Når man har silikonimplantater, bør man være litt forsiktig når man tar mammografi. Noen kan være litt hardhendte ved undersøkelsen og det kan gjøre vondt og i verste fall skade protesen. Du bør derfor alltid opplyse om at du er brystoperert før undersøkelsen starter. Dersom brystene er stramme og protesen ligger under brystmuskelen kan det være litt vanskeligere enn vanlig å utføre mammografiundersøkelse. Man kan da være nødt til å gjøre en litt grundigere undersøkelse for å få et sikkert resultat. Ved tvil anbefaler vi at man undersøker brystene med MR eller ultralyd istedenfor, det er ofte bedre på kvinner som har forstørret brystene.

Hvor vondt gjør det å forstørre brystene? 

Smerteopplevelsen varierer fra pasient til pasient. Generelt sett kan man si at det er litt mer smerter forbundet med inngrepet hvis protesen plasseres under brystmuskulaturen. Dette skyldes blant annet strekket i muskelfibrene. Smerten er dog av forbigående karakter og bedrer seg vanligvis allerede 2. til 3. postoperative dag.

Er det fare for at silikonproteser kan lekke? 

Lekkasje var et problem med tidligere generasjoner av brystproteser. Dagens proteser er helt tette, såkalt svetting av silikon forekommer ikke. Ved kapseldannelse som har stått lenge eller lavgradig infeksjon kan man likevel oppleve skade av protesene, men dette opplever vi sjelden og er et lite problem.

Hvordan finner jeg den riktige størrelsen på brystprotesene? 

Alle pasienter er forskjellige. Mens noen pasienter har veldig sterke meninger om protesestørrelse og type, velger andre å legge det helt i hendene på kirurgen.

De fleste pasienter ser nok på internett og før og etter-bilder på utenlandske nettsider hvor protesestørrelse er oppgitt. Det er likevel lett å rote seg litt bort her, og faktorer som brystbredde, omkrets av brystveggen, type protese og plassering av disse, vevstype og hudkvalitet har også betydning for hvor store brystene blir eller virker med den samme protesen.

Under en konsultasjon for brystforstørring er det også vanlig å forsøke ulike prøveproteser i BH-en. Dette er proteser som er formet som BH-innlegg og gir et godt bilde på hvordan resultatet blir med ulike proteser hos den enkelte pasient.

Jeg har hengebryster. Er silikonproteser det beste alternativet for meg? 

Dette er et vanskelig spørsmål, og det er mange faktorer å ta hensyn til. Brystforstørring med proteser gir et lite løft, men hvis henget er betydelig, blir resultatet ikke godt med silikonproteser. Da må man gjøre brystløft isteden eller sammen med forstørring med proteser avhengig av hva pasienten ønsker.

Over eller under den store brystmuskelen? 

Det er mange som lurer på om hva som gir de beste resultatene av en brystprotese som er plassert over eller under den store brystmuskelen.

Du er unik og en metode kan ikke passe alle. Våre kirurger plasserer mange proteser både over og under muskulaturen og er derfor ikke bundet til en metode. Du kan være trygg på at den individuelle vurderingen du får av en av våre dyktige plastikkirurger vil sikre deg et best mulig resultat. Noe av det som avgjør om du får protese over eller under muskulaturen er ut ifra hvordan brystene dine ser ut før brystforstørrelsen og hvor slank du er.

Hvor lang tid tar operasjonen? 

Fra du fremmøte tid til hjemreise etter operasjonen går det ca. 3 timer. Selve operasjonen tar ca. 1 time.

Blir det stygge arr etter operasjonen? 

Nei, arret vil bli lagt under brystene og vil ikke synes når du står. Arrene er smale og er ca 3-4 cm lange. 

Vil brystene mine bli mindre følsomme? 

Nei, det forekommer svært sjelden ved brystforstørring at brystene blir mindre følsomme. 

Hva slags narkose får jeg? 

Du får full narkose og lokalbedøvelse samtidig. Ved privatklinikker brukes narkose med intravenøse medikamenter (TIVA), og en slik narkoseform gjør at du våkner raskt og svært få opplever kvalme. God lokalbedøvelse gjør at du ikke kjenner smerter når du våkner. Undersøkelser viser at en smertefri oppvåkning gir mindre smerter i alle dagene etterpå. 

Kan jeg få sykemelding? 

Brystforstørring gir dessverre ikke grunnlag for sykmelding. Det er derfor mange benytter deler av ferien sin til dette.

Uforpliktende konsultasjon 

På konsultasjonen vil du og kirurgen prate om hva du ønsker å oppnå med en brystforstørrelse, og diskutere hvilke muligheter som finnes. Kirurgen vil gi grundig informasjon om hva som foregår på selve operasjonsdagen, hva du kan forvente deg den første tiden etter inngrepet, og når du vil se det endelige resultatet. Det er fint om du på forhånd skriver ned alt du lurer på i forbindelse med en brystforstørrelse, så du sikrer at du får alle svarene du trenger for å ta en beslutning.

Fyll ut skjemaet, så tar vi kontakt med deg så snart som mulig for å finne en time som passer for deg.

Jeg ønsker konsultasjon!