Meniskskade
Hvordan oppstår en meniskskade, hva er symptomene og hvilken behandling kan hjelpe?
Meniskene er to støtdempende bruskskiver inne i kneleddene og en meniskskade kan oppstå akutt, for eksempel i en vridningssituasjon i en sportsaktivitet eller ved med dagligdagse bevegelser. Skaden kan oppstå både på yngre og eldre mennesker. Hos eldre oppstår rift i menisken ofte i forbindelse med utviklingen av artrose i kneet. Hos yngre skjer oftest meniskskaden mer akutt.
Symptomer på meniskskade
Symptomer kan inkludere hevelse, smerte i kneet, klikkelyder, vanskeligheter med å bevege kneet og låsninger i leddet. Diagnosen kan stilles ved hjelp av MR bilder.
Behandlingsalternativer ved meniskskade
Mindre meniskrifter kan behandles konservativt med øvelser og opptrening med hjelp fra fysioterapeut. Større rifter i menisken er betraktet som mer alvorlige skader som kan kreve kirurgi. Fysioterapibehandling i etterkant bidrar til god rehabilitering etter operasjon. Rehabilitering er viktig for å øke sjansen for et vellykket behandlingsforløp. Les mer om vårt behandlingstilbud innen kirurgi hos ortoped her.
Hva kan en fysioterapeut hjelpe til med?
Fysioterapi kan være en effektiv behandling for meniskskade og hjelpe til med å redusere smerte og hevelse i kneet, forbedre bevegeligheten, hindre stivhet og styrke musklene rundt kneet.
Hos Aleris får du som pasient en skreddersydd behandlingsplan som du både kan åpne i en app og i en PDF-fil. Her kan du se videoer, bilder, og enkle beskrivelser av hvordan du gjør øvelsene dine. I tillegg kan fysioterapeuten enklere følge med på din progresjon.
Hvor lang tid tar det å bli frisk etter en meniskskade?
Tiden det tar å komme seg etter en meniskskade med fysioterapi kan variere avhengig av alvorlighetsgraden av skaden og om pasienten følger behandlingsplanen som fysioterapeuten har anbefalt.
Mindre alvorlige skader: Pasienter med mindre alvorlige meniskskader kan ofte komme seg etter 4-6 uker med fysioterapi og øvelser
Mer alvorlige skader: Pasienter med mer alvorlige meniskskader som må opereres kan ha et lengre behandlingsforløp, tiden kan strekke seg fra noen uker til måneder, avhengig av hvilken kirurgi som er utført og skadens omfang.
Det er viktig å huske at dette er generelle tidsrammer, og at tiden det tar å komme seg kan variere fra person til person. Det er også viktig å følge behandlingsplanen nøye og å fortsette å trene og styrke musklene rundt kneet også etter at smertene har avtatt for å unngå tilbakefall.
Les mer om meniskskade i kneleddet på Norsk Helseinformatikk sine sider.
Bestill videokonsultasjon hos fysioterapeut
Ingen henvisning nødvendig
Fysioterapeutene i Aleris Online
Kneleddet rammes ofte av artrose
Kneartrose er smertefullt og kan gi redusert livskvalitet. Her kan du lese om tilstanden.
Slik beskytter du knærne dine når du løper
Selv om alle har godt av å trenes, kan løping føre til skader og slitasje hvis du ikke passer på – og knærne dine er spesielt utsatt.
Etter kun én behandling har jeg ikke vondt i kneet lengre!
- Før behandlingen hadde jeg mye vondt i kneet, forteller Torill. - Det var vondt å gå i trapper og vondt å spille golf. Ortoped Arne Kristian Aune ved Aleris Drammen fant ut at Torill var kandidat for behandling med blodplaterikt plasma.
Ortoped og sykepleierne har gitt fantastisk service
– Jeg merket det spesialist godt etter lange flyturer. Når du har flydd i 15-20 timer med artrose i kneet er det vondt å reise seg nå du kommer frem.
- Jeg ville ikke gå rundt i 23 år med vondt i kneet!
Bjørn Gau (50) ble kneoperert på Aleris Frogner. Les hele hans historie her.
Hva er artrose?
Artrose, også kjent som slitasjegikt, er en leddlidelse som rammer store deler av befolkningen.