Samtaleterapi kan gi verdifull
støtte under IVF-behandling
&width=188&height=141&quality=70)
Psykoterapeut Stine Marie Ferd er spesialisert innen IVF-støtte, relasjonsterapi og sorg. Med solid erfaring fra arbeid med både enkeltpersoner og par, hjelper hun dem som bærer på krevende tanker og følelser knyttet til ufrivillig barnløshet.
Hos Aleris tilbyr vi alle som starter fertilitetsbehandling en kostnadsfri samtale med terapeut –som en naturlig del av behandlingsløpet. Dette er frivillig, men forskning viser at kvinner som får hjelp til å håndtere stress underveis, har økt sannsynlighet for å lykkes. En samtale hos terapeut kan være et verdifullt verktøy for å ivareta den psykiske helsen i en ellers krevende prosess.
– Jeg møter ofte pasienter etter et mislykket forsøk, eller når behandlingen er i gang. IVF-prosessen er følelsesmessig intens og påvirker både individet og parforholdet. Mange kjenner på sterke følelser, ofte forsterket av hormonbehandling. Det er ikke uvanlig å beskrive reisen som en emosjonell berg- og dalbane, innleder Ferd.
Å møte følelsene – alene eller sammen
Når pasienter deler frustrasjoner og bekymringer rundt fertilitet, hjelper Stine Marie dem med å sette ord på det som kan være vanskelig å snakke om. For solomødre eller kvinner uten partner kan det være ekstra viktig å kjenne at man ikke står i dette alene. Hormoner og usikkerhet kan gjøre deg sårbar, og mange opplever følelser de ikke har kjent på før. Det følger gjerne med forventninger, håp og glede, men også stress, skuffelse og sorg.
Gjennom kognitiv terapi jobber man med å endre tankemønstre og regulere oppmerksomheten bort fra de mest belastende tankene. Målet er å skape trygghet – enten du står i prosessen alene, eller sammen med en partner.
Når parforholdet settes på prøve
Fertilitetsbehandling kan oppleves som et prosjekt, der parforholdet havner i skyggen. Mange forteller at de mister hverandre litt underveis. I samtalene jobber Stine Marie med å styrke kommunikasjonen og forståelsen mellom partene. Ved å utforske hva som ligger bak ord og handlinger, kan ny innsikt og empati oppstå.
– Jeg oppfordrer alltid til å snakke åpent om det emosjonelle, også det som gjelder intimitet. Mange opplever at sex blir en plikt, noe som påvirker forholdet negativt. Gjennom samtaleterapi kan vi finne tilbake til nærhet og lidenskap.
Menn kan også kjenne seg maktesløse. De står på utsiden av behandlingen, og bærer samtidig på egne bekymringer. Samtaler gir rom for begge parter til å uttrykke det de strever med – på hver sin måte.
Skam, skyld og ensomhet
Skam er en følelse mange kjenner på. Flere ønsker ikke å fortelle om behandlingen til noen – ikke en gang familie og venner. Dersom det kun er partneren du snakker med, kan prosessen kjennes isolerende. Særlig hvis paret sliter med å kommunisere det de føler til hverandre. Mange bærer på skyld, særlig i de tilfellene der det kun er en av partene som har fertilitetsutfordringer: “Det er min kropp som ikke fungerer som den skal, og partneren min betaler prisen.”
– Ved å sette ord på det som er vondt, kan vi også forstå hverandre bedre. Når vi ser på en konflikt eller situasjon fra et annet perspektiv, kan det åpne for både omsorg og ny kontakt. Som jeg pleier å si: Når trollet kommer ut i lyset, sprekker det.
