MMR-vaksine
MMR-vaksine anbefales for voksne født etter 1960.
Verdens helseorganisasjon (WHO) slo i fjor alarm om meslingutbrudd i Europa. Nå har det også blitt meldt om tilfeller av meslinger i Sverige og i Norge. Siden 1983 har barn i alderen 15 måneder og 13 år fått tilbud om vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR-vaksine) som en del av barnevaksinasjonsprogrammet. Folkehelseinstituttet anbefaler også voksne personer som ikke vet at de har fått MMR-vaksine eller har gjennomgått de aktuelle sykdommene, å ta MMR-vaksine. Personer født før 1960 har imidlertid så høy sannsynlighet for å ha gjennomgått meslinger at MMR-vaksine vanligvis ikke er nødvendig.
Meslinger er en av de mest smittsomme sykdommene vi kjenner
På verdensbasis tok meslinger i 2016 livet av nesten 90 000 personer, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). I Europa er det registrert 40 dødsfall de siste to årene. Selv om det ikke har dødd noen av meslinger i Norge siden 1989, kan sykdommen være dødelig også her til lands. Små barn og personer med dårlig immunforsvar er særlig utsatt for smitte. Rundt 500 nordmenn har medfødt immunsvikt og kan ikke selv ta vaksiner. Det er derfor viktig de som kan vaksinere seg gjør det, slik at de uvaksinerte ikke blir smittet av meslinger.
Forkortelsen kommer fra sykdommenes engelske navn: Measles (meslinger), Mumps (kusma) og Rubella (røde hunder). Vaksinen er en kombinasjonsvaksine som inneholder levende, svekkede mesling, kusma og røde hunder-virus.
Etter første dose MMR, som vanligvis blir gitt ved 15 måneders alder, har over 90 % av de vaksinerte beskyttelse i mange år, muligens livet ut. En ny dose blir gitt i 12-årsalder for å sikre beskyttelsen av de siste 10 % og sikre langtidsbeskyttelse. Det er ikke skadelig å vaksinere en person som allerede har hatt en eller flere av sykdommene.
Ved reise til land med høy meslingforekomst kan det være aktuelt å framskynde 2. dose MMR-vaksine for skolebarn.
MMR for voksne
Vaksine mot meslinger ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet i 1969 med én dose til småbarn. I 1983 ble MMR-vaksinen innført med to doser (alder 15 måneder og 13 år). Etter innføringen av meslingvaksine sank forekomsten av meslinger, noe som gjorde at barn født i årene før innføring også ble mindre utsatt for smitte og meslingsykdom. Dette gjør at noen av disse mangler immunitet fordi de verken fikk vaksine eller sykdommen. Voksne personer som ikke vet om de har fått MMR-vaksine eller har gjennomgått de aktuelle sykdommene, anbefales derfor å ta MMR-vaksine.
Bestill time for vaksinasjon her:
Finn en tid som passer for deg. Vi har kort ventetid!
Husk å ta med vaksinasjonskortet ditt.
Hos oss finner du også
Relatert innhold
- Å trene karate 3 ganger i uka er ikke lenger et smertefullt ork
Terje Årdal har alltid vært aktiv innen karate, både som utøver og de senere år som karateinstruktør. De siste årene har hobbyen blitt preget av knesmerter. Bare det å gå ned fortauskanter og trapper har vært plagsomt.
For deg med helseforsikring
Har du helseforsikring, eller behandlingsforsikring som det også kalles, kan du få rask legehjelp hos medisinsk spesialist. Helseforsikringen dekker som regel utredning og behandling inklusive kirurgi, hos medisinsk spesialist så lenge det er en medisinsk problemstilling du trenger hjelp med. Kosmetiske behandlinger dekkes ikke av helseforsikringen.