Urodynamisk undersøkelse
En urodynamisk undersøkelse måler hvordan blæren oppfører seg når den lagrer og tømmer urin. Denne undersøkelsen forutsetter at du kan starte og gjennomføre en vannlating på normal måte.
Hva er en urodynamisk undersøkelse?
Undersøkelsen går ut på å måle kraften på urinstrålen, hvor lang tid det tar å tømme blæra og hvor stor kapasitet blæra har. Etter vannlatingen måles det for eventuell resturin. Dette er en særdeles viktig undersøkelse for å forstå tilstanden som ligger til grunn for pasientens symptom. Når pasienten er nødvendig kartlagt og korrekt diagnose er stilt kan man trygt anbefale videre behandling.
I lagringsfasen måles blæretrykket kontinuerlig mens blæren fylles.
Dette gir informasjon om:
- Blærens sensoriske funksjon (hvilke signaler du får fra blæren mens den fylles)
- Blærens compliance (uttrykk for blærens ettergivelighet)
- Forekomsten av spontane og ukontrollerte kontraksjoner i blæremuskelen. Dette kan tyde på overaktivitet.
I tømmefasen er det primært to ting vi ser etter:
- Finnes det hinder i avløpet? Dette kan f.eks være en sammenvoksing i urinrøret, en lukkemuskel som ikke åpner seg synergisk med sammentrekning i blæremuskelen, eller det kan være en forstørret prostata.
- Er det nedsatt muskelkraft i blæremuskelen? Den kan av ulike årsaker ha blitt svekket og får ikke til å trekke seg sammen slik at du kan oppnå rask og fullstendig blæretømming.
Ingen ventetid. Uten henvisning
Bestill time hos urolog her:
Finn en tid som passer for deg. Vi har kort ventetid!
Her får du utført denne tjenesten
Relatert innhold
Symptomer på prostatakreft
Prostatakreft er som regel symptomfri, men kan gi opphav til vannlatingsproblemer, impotens, blod i urinen, samt bekken-, hofte og ryggsmerter.
Urolog: – Å kutte strengen gir mange et «enklere» sexliv
Mange som vurderer eller gjennomfører en sterilisering har på et punkt stilt seg spørsmål som: Gjør det vondt? Vil det påvirke sexlysten min?
Menn går ofte for lenge med plager. Helt unødvendig, mener ekspert
At menn sjeldent oppsøker lege, er en dårlig bevart hemmelighet. Og dersom den mannlige pasientens problem er knyttet til «utstyret», minsker sjansen for legebesøk. Urolog Sevat Molven ved Aleris gir råd om når og hvorfor du bør oppsøke lege.
- Jeg føler med privilegert som har fått komme til Aleris
- Hele prosessen fra konsultasjon til inngrep har vært veldig fin. Jeg har fått mye god informasjon og følt meg trygg hele veien, forteller Torkil. Vannlatingsproblemer kan være ganske slitsom i lengden. Det var godt å få det ordnet!
Godt å bli kvitt vannlatingsproblemet!
Karl slet med vannlatingsproblemer i mange år. Tilslutt var han svært lei av å gå på piller og urologen ved Aleris anbefalte at han skulle ta en Tur-P operasjon. – Når du i mange år har vært på do 4-5 ganger i timen er du ganske lei, forteller Karl (59 år).
Forstørret prostata: Ny metode letter vannlatingsplager
Kjenner du på noen av symptomene i denne saken, bør du sjekke deg.