Prostataundersøkelse
Hos Aleris jobber et tverrfaglig team som har svært høy kompetanse innen prostatautredning. Utstyret vårt er blant det mest avanserte på markedet, noe som gjør diagnostikken svært presis. Vi har ingen ventetid, og du trenger ikke henvisning.
Hva er prostata, og hvor er den?
Prostata, også kalt blærehalskjertelen, omslutter den øverste delen av urinrøret som en smultring. Prostatakjertelen produserer den sædvæsken som sædcellene svømmer i ved en utløsning. Med alderen vokser prostata hos de fleste menn. Den kan da presse på urinrøret slik at en kan få vannlatingsproblemer.
Undersøkelse av prostata
Som regel er vannlatingsplager forårsaket av en godartet prostataforstørrelse, men det kan også være et symptom på prostatakreft. Opplever du endret vannlatingsmønster bør du derfor oppsøke lege for en undersøkelse. Urolog Sevat Molven ved Aleris Frogner forklarer hvordan en prostatasjekk foregår hos Aleris.
En prostataundersøkelse består gjerne av:
- Konsultasjon og klinisk undersøkelse hos en av våre dyktige urologer
- PSA-blodprøve: PSA-konsentrasjonen i blodet øker som regel ved kreft, men kan også øke ved godartede prostataplager.
- Ultralyd av prostata
- Flowmetri (urinstrømsmåling)
Dersom prostataundersøkelsen gir grunn til å mistenke prostatakreft er følgende undersøkelser aktuelle i en videre utredning:
- MR av prostata
- Vevsprøve av prostata
- For å stille en nøyaktig diagnose fjernes en liten vevsprøve fra prostata for analyse. Våre urologer utfører målrettede transperineale biopsier. Dette er en ny metode der biopsiene tas via perineum (mellomkjøttet), området mellom baksiden av pungen og endetarmsåpningen. Biopsiene er veiledet av MR-bilder og dermed reduseres antall vevsprøver. Det gir høyere presisjon og redusert infeksjonsfare.
- For å stille en nøyaktig diagnose fjernes en liten vevsprøve fra prostata for analyse. Våre urologer utfører målrettede transperineale biopsier. Dette er en ny metode der biopsiene tas via perineum (mellomkjøttet), området mellom baksiden av pungen og endetarmsåpningen. Biopsiene er veiledet av MR-bilder og dermed reduseres antall vevsprøver. Det gir høyere presisjon og redusert infeksjonsfare.
Når bør jeg sjekke prostata?
Dersom du svarer ja på ett eller flere av disse spørsmålene bør du få tatt en undersøkelse:
- Er du bekymret for endret vannlatingsmønster?
- Har det vært tilfeller av prostatakreft i nær familie?
- Har legen din målt stigende/forhøyet PSA-verdi?
- Har legen din kjent en mistenkelig forandring i prostatakjertelen?
Prostatakreft i tidlig fase gir sjeldent symptomer du kan merke selv. Derfor anbefaler våre urologer alle menn å få tatt en prostataundersøkelse når de bikker 50 år. Dersom du har prostatakreft i nær familie kan det være lurt å ta en sjekk når du er 45 år.
Aleris samarbeider med Martini-klinikken
I de tilfeller vi ikke kan tilby behandling hos oss samarbeider vi både med offentlige sykehus og den anerkjente Martini-klinikken i Hamburg, som er en høyspesialisert klinikk innen kirurgisk behandling av prostatakreft.
Ingen ventetid. Uten henvisning
Bestill time for prostataundersøkelse her:
Finn en tid som passer for deg. Vi har kort ventetid!
Nyttig å vite
Anbefaler urologene på Aleris!
Svein ble utredet for prostatakreft ved Aleris og vendte også tilbake til dr Kvan for oppfølging, både før og etter operasjonen.
Prostatasjekk hos Aleris: Ikke noe å grue seg til!
- Ettersom jeg nærmer meg 60 år, ble jeg anbefalt en prostatasjekk hos Aleris. Jeg oppsøkte urolog Espen Kvan ved Aleris Frogner.
Alt du trenger å vite om prostatakreftutredning
Aleris' urologer har lang erfaring innen prostatautredning og tilbyr pakkeforløp for prostatakreftutredning på offentlig avtale.
-Det var skummelt å oppdage at jeg hadde prostatakreft, men jeg følte meg godt ivaretatt på Aleris.
Hans (50) - Jeg kan ikke si annet enn at tross en meget alvorlig sykdom har det vært en helt fantastisk opplevelse å få oppleve Aleris` dyktige fagfolk.
Behandling av prostatakreft
For å kunne gi et kvalifisert råd om behandling eller overvåkning er det avgjørende med en så nøyaktig diagnostikk som mulig.
Problemer med vannlating hos menn
Å miste kontrollen over egen urinblære kan være vanskelig å mestre. En urologisk undersøkelse kan finne årsaken til plagene.
Ereksjonsproblemer - et tabubelagt tema
Det er ikke uvanlig at menn får problemer med ereksjon i løpet av livet, og årsakene kan være mange.