Parafimose
Parafimose er en tilstand der forhuden har blitt sittende fast i tilbaketrukket tilstand. Hvis du ikke lykkes med å dra den tilbake på egen hånd, må du raskt oppsøke lege.
Hva er parafimose?
Noen menn kan av ulike årsaker oppleve at forhuden ikke kan dras frem over penishodet igjen etter at den er dratt tilbake. Dette kan føre til at forhuden svulmer opp. Hevelsen gjør det enda vanskeligere å dra forhuden tilbake over penishodet, og det er dette som kalles parafimose. Det er ingen uvanlig tilstand, og forekommer oftere hos barn og eldre menn enn i andre aldersgrupper.
Typiske symptomer på parafimose:
- Tilbaketrukket forhud
- Forhuden svulmer opp som en ballong og gir ubehag
- Det er ikke mulig å dra forhuden tilbake over glansen, noe som gjør området hovent
Risikofaktorer som gjør deg mer disponert for parafimose:
- Trang forhud
- Høy alder
- Innlagt urinkateter
Hva kan parafimose føre til?
Den trange forhuden gjør det vanskelig for blodet å strømme tilbake fra penis, og det kan ansamles i penishodet, som da svulmer opp. Blodsirkulasjonen blir dårligere, og i verste fall kan den bli helt blokkert. Hvis dette skjer må du raskt til behandling, slik at det ikke utvikles koldbrann i penishodet.
Behandling av parafimose
Parafimose må behandles for å lindre ubehag og unngå koldbrann. Legen kan benytte lokalbedøvelse før behandlingen, som i første omgang går ut på å forsøke å føre forhuden tilbake over penishodet. Hvis dette ikke er mulig, må legen lage et lite snitt i forhuden.
Prognose
Parafimose er for mange et tilbakevendende problem. Hvis dette er tilfellet, eller du har hatt en alvorlig variant, vi legen gjerne anbefale å operere bort forhuden. Dette er et enkelt inngrep som utføres i lokalbedøvelse og ikke krever sykehusinnleggelse.
Ingen ventetid. Uten henvisning
Bestill time hos urolog her:
Finn en tid som passer for deg. Vi har kort ventetid!
Urolog: – Å kutte strengen gir mange et «enklere» sexliv
Mange som vurderer eller gjennomfører en sterilisering har på et punkt stilt seg spørsmål som: Gjør det vondt? Vil det påvirke sexlysten min?
Menn går ofte for lenge med plager. Helt unødvendig, mener ekspert
At menn sjeldent oppsøker lege, er en dårlig bevart hemmelighet. Og dersom den mannlige pasientens problem er knyttet til «utstyret», minsker sjansen for legebesøk. Urolog Sevat Molven ved Aleris gir råd om når og hvorfor du bør oppsøke lege.
- Jeg føler med privilegert som har fått komme til Aleris
- Hele prosessen fra konsultasjon til inngrep har vært veldig fin. Jeg har fått mye god informasjon og følt meg trygg hele veien, forteller Torkil. Vannlatingsproblemer kan være ganske slitsom i lengden. Det var godt å få det ordnet!
Godt å bli kvitt vannlatingsproblemet!
Karl slet med vannlatingsproblemer i mange år. Tilslutt var han svært lei av å gå på piller og urologen ved Aleris anbefalte at han skulle ta en Tur-P operasjon. – Når du i mange år har vært på do 4-5 ganger i timen er du ganske lei, forteller Karl (59 år).
Forstørret prostata: Ny metode letter vannlatingsplager
Kjenner du på noen av symptomene i denne saken, bør du sjekke deg.
Utvidet tilbud innen urologi
I tilknytning til vårt sykehus på Frogner i Oslo har vi et eget urologisk senter som samarbeider tett med vårt kreftsenter og vår svært velutstyrte radiologi-avdeling.