Alt du trenger å vite om prostatakreftutredning
Aleris' urologer har lang erfaring innen prostatautredning og tilbyr pakkeforløp for prostatakreftutredning på offentlig avtale.
En urolog er spesialist på urinveier og kjønnsorganer hos menn og urinveiene hos kvinner. Våre spesialister har moderne utstyr tilgjengelig for undersøkelse av prostata, testikler, blære- og vannlatingsforstyrrelser, som gir trygghet for rett behandling.
Våre urologer utfører fra mindre kirurgiske inngrep som sterilisering og operasjon av trang forhud til avansert utredning av vannlatingsplager, lavt nivå av mannlig kjønnshormon og prostataproblematikk.
Opplever du symptomer som:
Bør du ta kontakt med en urolog. Om du ønsker å sterilisere deg er det en urolog som gjør dette også.
Før vi kan stille en diagnose er det ofte behov for en rekke undersøkelser. På denne siden kan du lese litt om de vanligste undersøkelsene vi utfører i forbindelse med en konsultasjon hos urologen.
En cystoskopi er en kikkertundersøkelse av blæren og urinrøret, og brukes til å avdekke sykelige forandringer i disse. Den vil derfor alltid anvendes hvis du har blod i urinen eller hyppige urinveisinfeksjoner.
Først og fremst undersøker urologen urinledernes åpning til blæren for å se om lukkemekanismen fungerer, og om det rytmisk pumpes urin ut fra den.
Deretter undersøkes blærens slimhinne for polypper, utposninger, fortykkelser, svulster, sår eller stendannelser. Slimhinnen vurderes også som helhet, om den er irritert eller blek, eller om det er belegninger. Til slutt studeres overgangen til urinrøret nøye.
Undersøkelsen utføres normalt i lokalbedøvelse med et cystoskop. Et cystoskop er en cirka 25 cm lang, tynn, fleksibel kikkert med egen lyskilde på spissen. Gjennom en ekstra kanal kan det, samtidig med at undersøkelsen foregår, sprøytes saltvann inn i blæren, så den utfoldes. Cystoskopet kan også brukes operativt til å ta vevsprøver, fjerne polypper og blæresten eller anlegge kateter i urinlederne. En slik bruk av cystoskopet krever som oftest full bedøvelse.
I forbindelse med undersøkelse av vannlatingsproblemer hos menn er det ofte nødvendig å foreta en ultralydscanning av prostata.
Undersøkelsen kan dels vise hvor stor prostata er, dels kan vi se om det er unormale områder i prostata som kan gi mistanke om prostatakreft. Ved mistanke om kreft, følger vi opp med en MR-undersøkelse av prostata.
MR av prostata er den mest nøyaktige metoden for å undersøke forholdene inne i prostatakjertelen. Tradisjonelt har vi i Norge utredet prostatakreft med såkalte "blinde" biopsier. Det vil si at vi tar vevsprøvene i prostata i et fastsatt mønster, uten en forutgående MR- undersøkelse. På Aleris tar vi MR av prostata i forkant av vevsprøvene, slik at vi vet nøyaktig hvor eventuelle kreftforandringer er lokalisert.
Urologene på Frogner er blant de første i Norge til å ta i bruk transperineale biopsier. Dette er en ny metode for veiledet prostatabiopsi som gir langt høyere presisjon og betydelig mindre infeksjonsfare, enn med tradisjonelle blindbiopsier eller transrektale biopsier.
En uroflowmetri er en undersøkelse av din blæretømming, som gir et samlet inntrykk av din blæres funksjonsevne. Du later vannet i en trakt. I trakten sitter et måleapparat som registrerer urinstrålens hastighet og urinmengden. Dette tegnes opp på en papirstrimmel. Etter vannlatingen ultralydscannes blæren for å konstatere om den er tom eller ikke.
I grove trekk betyr dette at jo hurtigere blæren kan tømmes, jo bedre er funksjonen av blæremuskulaturen og blærens avløp.
*utføres kun ved Aleris Frogner
En urodynamisk undersøkelse - også kalt cystometri - kan hjelpe til å avgjøre om vannlatingsproblemene dine skyldes prostataproblemer eller problemer med blæremuskulaturen.
Hvis menn får vannlatingsbesvær i form av hyppig vannlating eller ufrivillig vannlating skyldes det ofte forstørret prostata, men det kan også skyldes en ustabil funksjon i blærevæggens muskulatur. En cystometri kan bidra til å kartlegge dette.
En urodynamisk undersøkelse er en undersøkelse av de nedre urinveiene - blæren og urinrøret. Formålet med undersøkelsen er å måle:
Undersøkelsen varer ca. 1 time. Du ligger på ryggen på en undersøkelsesbenk. Før undersøkelsen blir du vasket nedentil, og sykepleieren sprøyter en lokalbedøvende krem inn i urinrøret med en myk plastsprøyte.
Du får lagt et lite kateter opp i blæren og et kateter i endetarmen. Katetrene er forbundet med en trykkmåler, som løpende registrerer trykkendringene i blæren under oppfylling og i forbindelse med blæretømning. Gjennom kateteret fylles blæren langsomt opp med saltvann til du føler vannlatingstrang.
På Aleris Stavanger og Aleris Trondheim Solsiden har vi offentlig avtale på følgende urologiske undersøkelser/inngrep:
Aleris' urologer har lang erfaring innen prostatautredning og tilbyr pakkeforløp for prostatakreftutredning på offentlig avtale.
Folk i alle aldre opplever å tisse på seg, eller at de må litt for ofte på toalettet. Det er et problem mange synes det er pinlig å snakke om, men det finnes hjelp å få.
Kjenner du på noen av symptomene i denne saken, bør du sjekke deg.
Hans (50) - Jeg kan ikke si annet enn at tross en meget alvorlig sykdom har det vært en helt fantastisk opplevelse å få oppleve Aleris` dyktige fagfolk.
– Jeg fikk anbefalt urologisk senter på Aleris og har vært veldig fornøyd med opplevelsen der.
Legetime på chat