– Kun to måneder etter refertilisering ble kjæresten min gravid!

– For fire år siden steriliserte jeg meg fordi jeg hadde fått tre unger og var veldig fornøyd med det. Dessverre gikk ikke parforholdet helt som planlagt og hun gikk fra meg. Ikke lenge etterpå møtte jeg min nåværende kjæreste som er litt yngre enn meg. Hun ville gjerne ha barn da hun ikke hadde noen fra før. Geir* (43)

Resultatene etter en refertilisering er vanligvis dårligere jo lengre tid som er gått siden den opprinnelige steriliseringen. Er det gått mindre enn 5 år kan man regne med ca. 50 % sjanse for graviditet. Resultatene er også avhengig av mannen og partnerens alder – jo høyere aldere desto dårligere utsikter til graviditet.

– Jeg fikk anbefalt urologisk senter på Aleris og har vært veldig fornøyd med opplevelsen der. Det var urolog Espen Kvan som steriliserte meg, og urolog Leif Erik Grønning som refertiliserte meg. Meget dyktige og profesjonelle begge to. – Jeg følte meg godt ivaretatt, og de er tydelig flinke i det de gjør for det har vært tilnærmet ingen komplikasjoner ved begge inngrepene, og de har fungert utmerket.

 

Det kan være vanskelig å åpne passasjen for sædcellene etter sammensyingen da sædlederne er ganske tynne. Sædkvaliteten vil som følge av den opprinnelige steriliseringen også kunne være forringet. Men i Geir var sitt tilfelle var det et meget vellykket inngrep.

– To måneder etter at jeg var sydd sammen igjen ble kjæresten gravid. - Egentlig skal du bli kalt inn til en kontroll av sædcellene, men det rakk jeg ikke, smiler Geir.

Urolog Leif Erik Grønning synes det er hyggelig å få tilbakemelding om at refertiliseringen fungerte så godt for Geir. Statistisk er det veldig få som ombestemmer seg etter sterilisering, men det er desto hyggeligere å kunne hjelpe dem det gjelder. Det er viktig å være klar over at det ikke alltid er mulig å bli fertil igjen etter en sterilisering. Derfor er det viktig å tenke seg godt om før man bestemmer seg for sterilisering.

 

*Historien er anonymisert av personvernhensyn. Geir er et fiktivt navn.