Behandling av nyrestein
Endoskopisk behandling av nyrestein (steinknusing)
Hva er nyrestein?
Nyrestein dannes i nyrene fra avfallsstoffer fra urinen. Mange kan ha nyrestein i lang tid uten å vite det. Hvis steinene begynner å bevege seg kan det oppstå svært store smerter, såkalt nyresteinsanfall. Nyrestein kan også gi gjentakende urinveisinfeksjoner og/eller blod i urinen.
Behandling av nyrestein
Nyrestein under ca. 5 mm pleier å passere ut til blæren på egenhånd, ved at den tisses ut. Stein på over 5 mm vil oftere kreve behandling. Det vil da være aktuelt med ureterorenoskopi med steinknusing (URS).
Ureterorenoskopi vil si laserknusing
Fjerning av nyrestein med laser utføres under narkose. Denne metoden kan være aktuell for de fleste steiner som befinner seg i nyren. Urologen fører da et tynt kamera inn gjennom urinrøret, via blæren og videre inn i urinlederen/nyren. Steinen lokaliseres og knuses med en laserfiber som tres inn gjennom kameraet. Steinbiter kan deretter trekkes ned til blæren, hvorfra de tisses ut uten problemer. Noen ganger knuses steinen til støv som skilles ut av urinen uten videre tiltak.
Dersom steinen er stor eller «sitter fast» kan det bli aktuelt å utføre behandlingen over to operasjoner. Dette for å redusere risikoen for blødning og infeksjon.
Forberedelser i forkant av nyresteinsoperasjon
- CT-bilder må kartlegges før beslutning om behandling kan tas. Urologen vurderer bildene og gir en anbefaling om behandling.
- Urinprøve må leveres 1 uke i forkant av operasjon. Prøven kan sendes via fastlegen til Aleris.
Etter operasjon
For å sikre avløpet fra nyren kan det være aktuelt med innleggelse av en stent i urinlederen. I slike tilfeller vil urologen informere deg om når og hvordan denne skal fjernes. Stenter gir som oftest ikke ubehag men kan gi irritasjon i blæren, og vil kunne gi urinveisinfeksjonslignende symptomer og/eller blod i urinen.
Ønsker du mer informasjon om behandling av nyrestein?
Ring direkte til Aleris Stavanger
Våre urologer
Relatert innhold
Menn går ofte for lenge med plager. Helt unødvendig, mener ekspert
At menn sjeldent oppsøker lege, er en dårlig bevart hemmelighet. Og dersom den mannlige pasientens problem er knyttet til «utstyret», minsker sjansen for legebesøk. Urolog Sevat Molven ved Aleris gir råd om når og hvorfor du bør oppsøke lege.
Urolog: – Å kutte strengen gir mange et «enklere» sexliv
Mange som vurderer eller gjennomfører en sterilisering har på et punkt stilt seg spørsmål som: Gjør det vondt? Vil det påvirke sexlysten min?
Symptomer på prostatakreft
Prostatakreft er som regel symptomfri, men kan gi opphav til vannlatingsproblemer, impotens, blod i urinen, samt bekken-, hofte og ryggsmerter.
Godt å bli kvitt vannlatingsproblemet!
Karl slet med vannlatingsproblemer i mange år. Tilslutt var han svært lei av å gå på piller og urologen ved Aleris anbefalte at han skulle ta en Tur-P operasjon. – Når du i mange år har vært på do 4-5 ganger i timen er du ganske lei, forteller Karl (59 år).
- Jeg føler med privilegert som har fått komme til Aleris
- Hele prosessen fra konsultasjon til inngrep har vært veldig fin. Jeg har fått mye god informasjon og følt meg trygg hele veien, forteller Torkil. Vannlatingsproblemer kan være ganske slitsom i lengden. Det var godt å få det ordnet!
Relaterte behandlinger
Urolog - bestill legetime hos en av våre spesialister.
Opplever du vannlatningsproblemer, eller har andre utfordringer tilknyttet urinveiene? Våre dyktige urologer utreder og behandler vannlatingsplager og prostataproblemer med siste nytt innen utstyr og metoder. Urologene utfører også mindre kirurgiske inngrep som sterilisering og operasjon av trang forhud.
Prostatasjekk og -utredning
Prostatakreft
Sjekk av prostata hos Aleris innebærer vanligvis en PSA-test, en klinisk undersøkelse av urolog samt en ultralyd av prostata.
Hyppig vannlating menn
Vi skreddersyr din behandling
Hyppig vannlating hos menn er svært vanlig. En urologisk undersøkelse kan finne årsaken til plagene.
Konsultasjon urolog
En urolog er spesialist på urinveier og kjønnsorganer hos menn og urinveiene hos kvinner. Vi har offentlig avtale på utvalgte områder innen urologi.
Forstørret prostata (BPH)
Benign prostatahyperplasi
Med alderen vokser prostata hos de fleste menn. Den kan da presse på urinrøret slik at en kan få vannlatingsproblemer.
Betennelse i prostata
Betennelse i prostata rammer voksne menn. Man regner med at ca. 50% av alle menn på et tidspunkt i livet opplever disse symptomene.
Legetime på chat