Menn og åreknuter

Åreknuter er først og fremst en kosmetisk plage, og 20-25 prosent av alle kvinner og menn opplever å få dette. Tilstanden er vanligere hos menn enn hva mange tror. Syns du dette er ubehagelig, kan en legesjekk være det du trenger. Behandling innebærer å fjerne eller ødelegge de blodårene som fungerer dårlig.

Vanligvis er åreknuter en uskyldig tilstand som i de fleste tilfeller ikke trenger behandling. Dette er de vanligste symptomene på åreknuter:

  • Sprengfølelse
  • Tyngdefornemmelse
  • Hevelse og synlige, slyngede årer 
  • Blåbrune hudforandringer
  • Kramper i leggen når du har lagt deg

Åreknuter kan være arvelig og det kan også forekomme hos pasienter som står mye når de jobber.

Fjerning av åreknuter

Alle behandlinger for åreknuter går ut på å fjerne eller ødelegge de blodårene som fungerer dårlig. Det finnes mange velfungerende vener i benet, så man kan klarer seg fint uten de syke venene.

Operasjonen foregår i narkose ved at kirurgen går inn gjennom lysken og finner den overflatiske hovedåren som er årsak til åreknuten. Kirurgen fører så en elastisk ledning gjennom denne hovedåren og ned til indre del av leggen, og trekker så ut hele venen.

Kirurgen fjerner også sidegrener av denne hovedstammen, slik at det som regel blir flere små snitt på innsiden av leggen og der hvor åreknutene ellers forekommer. Stingene kan fjernes hos fastlege 10-14 dager etter operasjonen.