Kul i pungen - ikke alltid et symptom på kreft

Det er vanlig at menn opplever smerter i pungen i løpet av livet, men i noen tilfeller kan det være et tegn på testikkelkreft. Derfor er det viktig at du oppsøker lege om problemene vedvarer, nettopp for å utelukke kreft eller andre sykdommer.

Testiklene er en del av mannens kjønnsorganer, som produserer sperm og mannlige kjønnshormoner. For at mannen skal bli bedre “kjent” med hva som er normal fasong og størrelse for sine testikler, bør han derfor sjekke dem jevnlig. 

Det er normalt at testiklene har forskjellig størrelse, slik er det både for gutter og menn. 

Testikkelkreft

I motsetning til kreft i prostata, urinblære og nyrer, rammer testikkelkreft vanligvis yngre menn. Gjennomsnittsalder for den kreftformen som kalles non-seminom er 28 år. For typen seminom er det 35 år.

Testikkelkreft har ofte få symptomer, men de vanligste er:

  • Lettere smerter – som ømhet og tyngdefornemmelse i testikkelen
  • En følbar kul i testikkelen
  • Testikkelen øker eller avtar i størrelse
  • Nyoppståtte ryggsmerter
  • Hoste uten forkjølelse
  • Hevelse i ben.

Om du sjekker deg jevnlig er det lettere å oppdage sykdom på et tidlig tidspunkt. Med moderne behandling er utsiktene svært gode. Ca 95 prosent blir helt friske fra kreften. Dersom du har familiemedlemmer med testikkelkreft bør du vurdere å gjøre regelmessig egenundersøkelser.

Bestill time hos Aleris' dyktige urologer her for undersøkelse

 

Husk at om du finner noe unormalt bør du få det sjekket hos fastlegen eller en urolog. En kul i pungen er ikke nødvendigvis et symptom på kreft. Hos våre urologer får du konsultasjon og ultralyd uten henvisning.