Skip to Content

Kul i pungen

Har du kjent en kul i pungen? Som oftest er slike kuler godartede, men det kan være lurt å oppsøke urolog for å få tatt en ordentlig sjekk, for å utelukke at det dreier seg om en mer alvorlig tilstand.

Det dreier seg ofte om et vannbrokk eller et sædbrokk, og selv om dette er helt uskyldige lidelser, kan disse vokse seg såpass store at det gjør vondt i pung og testikler. Urologene våre tilbyr enkle inngrep for disse tilstandene.

Kontakt oss:

Frogner (Oslo), tlf: 22 54 10 00
Drammen, tlf: 32 21 11 00
Colosseum Stavanger, tlf: 51 91 19 60
Solsiden (Trondheim), tlf: 73 87 20 00
Agder (Lillesand), tlf: 38 04 99 20
Strømmen, tlf: 63 80 03 30

Vannbrokk

Et vannbrokk føles som en glatt og rund "gummiballaktig" kul i pungen. Det er en helt uskyldig lidelse, men hos noen kan de bli så store at det gjør vondt i pungen og testiklene.

Et vannbrokk kalles også for et hydrocele. Det er en væskeansamling ved testikkelen eller sædlederen. Årsaken er ofte ukjent, men kan følge av en infeksjon eller svulster. Vannbrokk kan forekomme i alle aldre.

Testiklene dannes i høyde med nyrene. I fosterlivet vandrer testiklene ned, ut gjennom lyskekanalen og videre ned i pungen. Idet testiklene glir inn i lyskekanalen, trekker de en flik av bukhinnen med seg. Det dannes herved en lomme i pungen, som kan fylles med væske og bli ganske stor.

Symptomer på vannbrokk 

Vannbrokk er ufarlig og skader ikke testikkelen, men de kan bli ganske store. Det hyppigste symptomet er en forstørret eller hevet pung, men det kan også være snakk om trykksymptomer eller smerter i pungen. Noen synes også det er kosmetisk sjenerende.

Hvis man sjeneres av vannbrokket er det grunn til operasjon. Som alternativ til operasjon kan man tømme ut vannbrokket og sprøyte inn et stoff som skal få den innerste hinnen til å klebe seg til testikkelen, for å hindre at det kan samle seg væske igjen her.

Operasjon for vannbrokk

Operasjonen varer ca. 30 minutter og foretas i lokalbedøvelse eller i full narkose. Operasjonen foregår gjennom et lite snitt i pungen hvor man tømmer væsken ut og fjerner den væskefylte lommen, så væskeansamlingen ikke kan komme igjen. Såret sys deretter igjen med en selvoppløselig tråd.  

Sædbrokk

Sædbrokk, eller spermatocele, er en cystedannelse ved bitestikkelen eller sædlederen. Cystene er godartede og skal derfor kun behandles hvis de gir symptomer/plager.

Hva er sædbrokk

Hos noen menn dannes det væskefylte cyster i de kanalene som forbinder testikkelen og bitestikkelen. Cystene inneholder sædvæske og sædceller. Ofte vil det være flere små cyster, som tilsammen kan bli ganske store, fordi væskeinnholdet gradvis øker. Tross dette er tilstanden ufarlig, da cyster i bitestikkelen alltid er godartede. Mange menn vil oppleve å få en eller flere slike cyster etter 40-årsalderen. Urologen vil kunne kjenne cysten og vil gjøre en ultralydundersøkelse av pungen for å bekrefte diagnosen og utelukke annen sykdom.

Symptomer på sædbrokk

Symptomer på sædbrokk er en hevelse i den bakerste, øverste delen av den ene eller begge bitestiklene. Det er vanligvis ingen smerter, så med mindre cystene pga. størrelsen forårsaker ubehag, krever tilstanden sjeldent behandling.

Hvordan behandles sædbrokk?

I noen tilfeller kan cysten tappes med en nål. Vanligvis må man gjøre en operasjon, hvor det lages et lite snitt på siden av pungen, hvorpå sædbrokket forsiktig løsnes fra omkringliggende strukturer, så disse ikke kommer til skade. Inngrepet kan påvirke testiklenes sædproduksjon ved at denne minsker eller opphører, men dette medfører ikke sterilitet hvis den andre testikkelen er normal. 


Finn din nærmeste avdeling


Espen Kvan

Espen Kvan

Urolog

Oslo

Sevat Løkensgard Molven

Sevat Løkensgard Molven

Urolog

Oslo
Drammen

Ingrid Høye

Ingrid Høye

Urolog

Trondheim

Dag Halvorsen

Urolog

Trondheim

Jan G. Mjønes

Urolog

TrondheimBack to top