Skip to Content

Hyppig vannlating menn

Vannlatingen hos menn kan påvirkes av en rekke faktorer, slik som normal aldring, overvekt og ulike sykdommer. Hyppig vannlating hos menn er svært vanlig. Urologen kan hjelpe deg å finne ut hva plagene kommer av, slik at du får riktig behandling.

Urinveiene er laget slik at vi fungerer som sosiale individer. Urinblæren har evne til å utvide seg og ta imot urin fra nyrene uten at vi føler tissetrang. Først når det er 3-4 dl urin i blæren må vi late vannet. Dette styres av urinblæren, lukkemuskelen og nervesystemet sammen. Dette fine samspillet kan påvirkes av normal aldring og mange sykdommer.

Vi kan nå tilby en ny behandling mot hyppig vannlating. Les mer om vanndampbehandling av godartet prostatavekst her

  • Aldring: Det er normalt at man har hyppigere og sterkere tissetrang i voksen alder. Mange må også late vannet om natten.
  • Overvekt, lite fysisk aktivitet og obstipasjon (treg avføring): Dette er vanlige årsaker til endret vannlatningsmønster.
  • Sykdommer i nervesystemet eller skader av dette: Diabetes, MS, Parkinson og operasjoner i bekkenet.
  • Godartet prostatavekst: Kan gi forsnevring av urinrøret. Vanlige plager er da redusert kraft på urinstrålen og hyppigere vannlatning med følelse av sterkere vannlatningstrang. Med tiden kan urinblærens evne til å tømme seg reduseres.
  • Kreftsvulst i urinblæren: Gir oftest endring i vannlatningen med økt trang og hyppigere behov for blæretømming. Blod i urinen kan forekomme.
  • Kreftsvulst i prostata: Vannlatingsplager er vanligvis et tegn på langkommen prostatakreft. Det er mer vanlig at man har en kombinasjon av godartet prostatavekst og prostatakreft og at det er den godartede veksten som forårsaker plagene.
  • Skader mot urinrøret: Kan gi forsnevringer som gir svak urinstråle.

Urologen vil vanligvis kunne finne årsaken til vannlatingsplagene. Vanlige urologiske undersøkelser er urinstrømsmåling, prostataundersøkelse og cystoskopi (kikkert opp i urinrøret til urinblæren).

Mange plager kan behandles enkelt med livsstilsendring og medikamenter.

Kontakt oss:

Frogner (Oslo), tlf: 22 54 10 00
Drammen, tlf: 32 21 11 00
Colosseum Stavanger, tlf: 51 91 19 60
Solsiden (Trondheim), tlf: 73 87 20 00
Agder (Lillesand), tlf: 38 04 99 20
Strømmen, tlf: 63 80 03 30


Finn din nærmeste avdeling


Espen Kvan

Espen Kvan

Urolog

Oslo

Wolfgang Picker

Wolfgang Picker

Radiolog

Oslo

Marius Normann

Marius Normann

Onkolog

Oslo

Sevat Løkensgard Molven

Sevat Løkensgard Molven

Urolog

Oslo
Drammen

Ingrid Høye

Ingrid Høye

Urolog

TrondheimBack to top