Skip to Content

Forstørret prostata (BPH)

Vannlatingsbesvær hos voksne menn skyldes som oftest en godartet forstørrelse av prostata, ofte forkortet BPH (benign prostatahyperplasi). Behandlingen skreddersys til din alder, livssituasjon, helsetilstand og prostatas størrelse.

Prostata, som på norsk heter blærehalskjertelen, omslutter som en smultring den øverste delen av urinrøret. Prostatakjertelen danner den sædvæsken som sædcellene svømmer i ved en utløsning. Med alderen vokser prostata hos de fleste menn. Den kan da presse på urinrøret slik at en kan få vannlatingsproblemer.

Vanlige symptomer på forstørret prostata:

 • Hyppig vannlating på dagtid
 • Nattlig vannlating
 • Sterkere vannlatingstrang og evt. ufrivillig vannlating
 • Svak urinstråle
 • Følelse av ufullstendig tømming av urinblæren.
 • Etterdrypp etter vannlating.
 • Risiko for fullstendig stopp av vannlatingen, hvis du ikke kommer til behandling i tide. Denne tilstanden er meget smertefull og krever avlastning av blæren med kateter.

 

En urologisk undersøkelse kan finne årsaken til vannlatingsplagene

 • Urologen vil bedømme plagene ved at det fylles ut et skjema som graderer plagene. 
 • En liste over hvor mye man drikker og hvor ofte man tisser hjelper til å bedømme urinblærens funksjon. 
 • Urinstrømmen måles og graden av blæretømming kontrolleres. Derfor må pasienten møte med full urinblære ved undersøkelse.
 • Prostata undersøkes ved at urologen kjenner i endetarmen. Prostata vurderes også med ultralydundersøkelse i endetarmen. 
 • Mengden PSA i blodet måles.
 • I noen tilfeller er det nødvendig å undersøke videre om det kan foreligge kreft i prostata. Det gjøres med først MR av prostatakjertelen og deretter målrettede vevsprøver mot aktuelle områder i prostata.

 

Kontakt oss:

Frogner (Oslo), tlf: 22 54 10 00
Drammen, tlf: 32 21 11 00
Colosseum Stavanger, tlf: 51 91 19 60
Solsiden (Trondheim), tlf: 73 87 20 00
Agder (Lillesand), tlf: 38 04 99 20
Strømmen, tlf: 63 80 03 30

Behandling av vannlatingsplager som skyldes forstørret prostata

Ved helt moderate vannlatningsplager kan enkle livsstilsendringer være til god og tilstrekkelig hjelp. Ved mer alvorlige plager er det vanlig å prøve ut medisinsk behandling av plagene.Ved uttalte plager og manglende effekt av medisinsk behandling er det aktuelt med kirurgisk behandling av trangheten i prostata. Dette kan gjøres på flere forskjellige måter.

Avhengig av din alder, livssituasjon, helsetilstand og prostatas størrelse, skreddersyr vi en behandling til deg ut fra nedenstående muligheter: 

 

Ny behandling! Vanndampbehandling av godartet prostataforstørrelse

En ny behandling som lindrer symptomer forbundet med godartet prostataforstørrelse er nå tatt i bruk ved Aleris Frogner. Behandlingen innebærer bruk av vanndamp og gjennomføres i løpet av ett besøk hos urologen. Les mer

 

Reseksjon av prostata (TUR-P)

Dette er en operasjon hvor man skraper ut prostatavev ved hjelp av en kikkhullsoperasjon. Det legges inn et kateter til urinblæren som skyller vekk blødning til neste dag. Pasienten får en narkose under operasjonen og kan vanligvis reise hjem dagen etter operasjonen.

 

Vaporisering av prostata

Dette er en kikkhullsoperasjon hvor prostatavevet ”smeltes bort”. Operasjonen gir vanligvis lite blødning men krever at man ligger i avdelingen til dagen etter med et kateter til urinblæren.
Offentlig avtale innen urologi

Offentlig avtale innen urologi

Ved flere av våre sykehus har vi offentlig avtale innen urologi.

Les mer >

Ny metode letter vannlatingsplager hos menn

Forstørret prostata: Ny metode letter vannlatingsplager

Kjenner du på noen av symptomene i denne saken, bør du sjekke deg.

Les mer >

Prostatakreft

Symptomer på prostatakreft

Prostatakreft er som regel symptomfri, men kan gi opphav til vannlatingsproblemer, impotens, blod i urinen, samt bekken-, hofte og ryggsmerter.

Les mer >

Alt du trenger å vite om prostatakreftutredning

Alt du trenger å vite om prostatakreftutredning

Aleris' urologer har lang erfaring innen prostatautredning og tilbyr pakkeforløp for prostatakreftutredning på offentlig avtale.

Les mer >

Priser sykehus

Priser sykehus

Prisene gjelder fra 1.februar 2019. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Utvidet tilbud innen urologi

Utvidet tilbud innen urologi

I tilknytning til vårt sykehus på Frogner i Oslo har vi et eget urologisk senter som samarbeider tett med vårt kreftsenter og vår svært velutstyrte radiologi-avdeling.

Les mer >


Espen Kvan

Urolog

Oslo

Sevat Løkensgard Molven

Urolog

Oslo
Drammen

Ingrid Høye

Urolog

Trondheim

Dag Halvorsen

Urolog

Trondheim

Per Christensen

Urolog

Agder

Jeg ønsker å bestille time hos urolog

Fyll inn dine opplysninger så tar vi kontakt.


Back to top