"Søvnkvaliteten har forbedret seg kraftig"

jarle-strand-sovnapne_1008.jpg

Jarle var på søvnutredning på Aleris i Tromsø, og etter å ha fått konstatert søvnapné begynte han behandling med CPAP. Jarle har hatt god effekt av behandlingen, og deler her sine erfaringer. - Jeg har brukt masken hver natt i nå ca. 1 år, og kunne ikke tenkt meg å la være, til det er gevinsten for stor.

For ca. 1 år siden var jeg til undersøkelse på Aleris i Tromsø i forbindelse med nattlige pustestopp, som da hadde vært et stort problem høsten 2015. 

Jeg fikk da konstatert at jeg hadde søvnapné, og det ble anbefalt å prøve ut en nesemaske. Jeg var åpen for å prøve det ut, da dette ikke medførte noe operasjon. Etter god informasjon og veiledning var jeg klar for å teste det ut. Ei tilvenning ble informert om, men tok dog lengre tid enn antatt. Jeg hadde umiddelbart effekt av masken, ingen pustestopp i form av brå oppvåkning.  Etter noen måneders bruk byttet jeg ut den mellomste nesestørrelsen til den minste (det er 3 varianter å velge mellom), da denne viste seg å passe bedre.

Man kan velge mellom 2 typer masker, en nesemaske og en  nese-/munnmaske. Ved å bruke nesemasken må en imidlertid puste bare med nesen, men ved å være bevisst dette har det gått helt greit.

Jeg har brukt masken hver natt i nå ca ett år, og kunne ikke tenkt meg å la være, til det er gevinsten for stor. For gevinst har det vært i høyeste grad. Angsten for å sovne for deretter å bråvåkne, forsvant. Søvnkvaliteten har forbedret seg kraftig, jeg er ikke lenger trøtt på dagtid, og gjesping er redusert. Mellom seks og syv timers nattlig søvn er tilstrekkelig.

Jeg vil nærmest kalle effekten for et "familieforetak" - da min kone også slipper å høre på snorking og får derved bedre søvn, samt at hun slipper å passe på om jeg overhodet puster.

Antall pustestopp som maskinen leser av hver dag ligger helt nede på 0,2 pr. time, men varierer oftest mellom 0,5 og 1,5 pr. time, men dette merker jeg ikke noe til. Apparatet /masken har vært med på reise i inn og utland uten noen problemer i det hele tatt.

Jeg har snakket med venner og kjente om masken - og da kommer det gjerne historier- fra damene- at akkurat sånn har vi det og, og da anbefaler jeg å bli undersøkt for dette.

Med vennlig hilsen

Jarle Strand
Harstad