Når bør et prolaps opereres?

Pasienter med prolaps i ryggen som ikke blir bra av seg selv, kan ha stort utbytte av operasjon. Disse pasientene bør ikke gå for lenge før de får behandling.

Hva er et prolaps?

Et prolaps er en utglidning av en mellomvirvelskive i ryggen, som ellers fungerer som støtdempere i ryggsøylen. Når en skive presser på en nerve, får pasienten strålende smerter ned i benet, og ofte i tillegg en lokal irritasjon i ryggen. Dette kan ramme folk i alle aldre, men hyppigst de mellom 30 og 55 år. Det vil si arbeidsføre folk i sin beste alder. Prolaps fører ofte til langtidssykemelding. Rask behandling kan spare samfunnet for store summer og pasientene for mye unødig lidelse.

Går prolapsen tilbake av seg selv?


Åtte av ti blir helt bra uten behandling. Hos de fleste tørker prolapsen inn, slik at den ikke lenger ligger og presser på en nerve. Med mindre det er akutt fare for nerveskade, skal pasienten derfor vente i inntil tre måneder for å se om prolapsen går tilbake av seg selv.

 

Hvordan foregår en prolapsoperasjon?


Hensikten med operasjonen er å trykkavlaste nerven slik at smerten avtar. Tap av muskelkraft og nummen følelse i huden er ikke uvanlig ved prolaps, og en operasjon vil oftest gi kraft og følelse tilbake. Pasienten vil kjenne en smertelindring umiddelbart etter inngrepet. Kirurgene ved Aleris benytter en velutprøvd teknikk og de netteste, minste instrumentene som finnes. Et lite snitt på 2-3 centimeter er alt som trengs. Med mikrokirurgi fjernes den delen av skiven som har sklidd ut og som ligger og presser på nerven ut til benet.
Operasjonen foregår i full narkose og tar rundt 45 minutter. Du reiser hjem samme dag og de aller fleste har ikke behov for noe rehabilitering etterpå. Suksessraten er svært høy, rundt nitti prosent av pasientene som opereres for prolaps får et godt resultat.