Skip to Content

Konsultasjon hos proktolog

Opplever du smerter, blod i avføringen eller svie og kløe fra endetarmen kan det være grunn til å oppsøke proktolog for å få utelukket at det er snakk om alvorlig sykdom.

Hva gjør en proktolog?

En proktolog er en lege som er spesialist på sykdommer i rektum eller anus. Våre erfarne proktologer tar imot pasienter til utredning og operasjon av en rekke endetarmsplager. Ofte vil vi kunne behandle plagene med lokale preparater eller kostholdsråd før vi velger kirurgisk behandling.

 

Vanlige tilstander pasienter kommer til proktolog for er blant annet:

  • Hemoroider
  • Analfissurer
  • Anale fistler
  • Analprolaps
  • Rektalprolaps

 

Pasienter som kommer til konsultasjon hos proktolog bør ta med seg relevant informasjon fra tidligere undersøkelser og eventuelle røntgenbilder eller operasjonsbeskrivelser i de tilfeller dette foreligger.

 

Rektoskopi

Det vil ofte være nødvendig å undersøke endetarmen med rektoskopi. Rektoskopi foregår vanligvis med et stivt, gjennomsiktig rør (rektoskop) som har en lyskilde, slik at legen kan inspisere endetarmen og dens slimhinne. Ren tarm er en forutsetning for en vellykket undersøkelse. Du kan spise og drikke som vanlig forut for undersøkelsen. Du må kjøpe 2 stk Microlax miniklyster på apoteket; det første skal du bruke kvelden før undersøkelsen, og det andre senest 2 timer før oppmøte.

Man kan ta vevsprøver fra slimhinnen og undersøke disse i mikroskop. Marisker (rest av gammel hemoroide) kan også fjernes, du vil da få litt lokalbedøvelse. En rektoskopi gjør ikke vondt, men kan føles ubehagelig. Det tar ikke mer enn 2-3 minutter.  
Synes du det er pinlig å snakke om hemoroider?

Synes du det er pinlig å snakke om hemoroider?

De færreste oppsøker lege, selv om de er plaget med hemoroider. Mange synes det er pinlig å snakke om hemoroider, andre er redd for ytterligere smerter.

Les mer >

Ikke vent med å sjekke mageproblemer

Ikke vent med å sjekke mageproblemer

Mageproblemer kan være svært plagsomt og gå utover livskvaliteten til den det gjelder. Finn årsaken til problemene og få nødvendig behandling raskt.

Les mer >

Allergisk eller intolerant - matoverfølsomhet

Allergisk eller intolerant - matoverfølsomhet

Teoretisk sett er det en tydelig forskjell på allergi og intoleranse, men i praksis er det ikke alltid like enkelt å vite hva som er forskjellen.

Les mer >


Back to top