Synes du det er pinlig å snakke om hemoroider?

De færreste oppsøker lege, selv om de er plaget med hemoroider. Mange synes det er pinlig å snakke om hemoroider, andre er redd for ytterligere smerter. Spesialist og proktolog Emir Pinjo ved Aleris Sykehus Frogner anbefaler oss å gå til legen før hemoroidene eventuelt vokser seg store.

Hemoroider. Ordet alene kan få mange til å rynke på nesen, og de ubehagelige utposningene på endetarmen er noe de færreste kunne forestille seg å diskutere med venner og kolleger. - Men det burde vi, mener proktolog Emri Pinjo ved Aleris Sykehus Frogner i Oslo.

Symptomer og behandling av hemoroider

Rundt 80 %  av oss forventes på et tidspunkt å få hemoroider. Omkring halvparten av alle over 50 år har diagnosen. Typiske symptomer er blødning, smerte og synlig utposing i endetarmen. Behandling kan lindre plagene. Likevel oppsøker de færreste behandling hos lege.  Dr Emir Pinjo,  overlege med spesialitet innen endetarms-sykdommer ved Aleris Sykehus Frogner, oppfordrer alle med symptomer som kløe og svie i endetarmsåpningen til å oppsøke lege.

-De fleste med hemoroider har gått med plager i lang tid før de tar kontakt med oss. Terskelen for å gå til legen kan være så stor for pasienten at plagene kan ha rukket å bli mye verre enn de hadde trengt å bli. De fleste begrunner ventetiden med en frykt for pinefull behandling, men den myten vil jeg gjerne til livs. Hos de fleste vil behandlingen kun gi lettere smerter i en kort periode – og sjelden verre enn plagene man fikk fra selve hemoroiden, forteller dr Pinjo.

Blod ved avføring

Ifølge spesialisten bør du ikke gå med kløe og smerter i endetarmsåpningen mer enn et par uker før du oppsøker lege. Opplever pasienten blod på papiret ved avføring, skal du oppsøke lege så raskt som mulig. Blødninger er vanlig ved hemoroider, men det kan også være et tegn på betennelse i tarmen eller, i sjeldne tilfeller, kreft. De aller fleste hemoroider kan behandles med den såkalte gummistrikkbehandlingen, som er like enkel som den er effektiv. En liten strikk settes i bunn av utposningen, deretter faller hemoroiden av etter noen dager. Er hemoroiden utvendig eller for stor til å fjernes med en strikk, må den opereres. Utover den tradisjonelle operasjonsformen finnes en metode som kan fjerne hemoroider mer skånsomt med en ultralydsonde.

-Det er viktig med mer informasjon og åpenhet rundt dette temaet, så folk ikke lider i stillhet, avslutter dr Pinjo.- Hvis du går til legen med hemoroidene mens de fremdeles er små, er det mindre smerter forbundet med å få de fjernet.

Ønsker du å bestille time hos proktolog?

Bestill time her.