-Jeg trodde jeg bare så dårlig og trengte sterkere briller

damepasient_grastaer.jpg

-Både mannen min og jeg syntes vi begynte å se dårligere. Derfor bestemte vi oss for å ta en "familietur" til optikeren. Mannen min gikk fra optikeren med bestilling på nye briller, mens jeg fikk henvisning til sykehuset på grunn av grå stær på begge øynene, forklarer Mette T. Mette T. (62) operert for grå stær på begge øynene ved Aleris Øyeklinikk.

Grå stær er en sykdom der linsen i øyet mister sin klarhet. Grå stær gir først og fremst nedsatt syn, "tåkesyn", både på avstand og på nært hold. Årsaken er at pupillen er større i mørket, og en større del av linsen slipper lysstrålene gjennom. Øyet som er angrepet, kan bli mer og mer nærsynt.

-Jeg merket ikke så godt til symptomene på grå stær. Det eneste var at jeg synes jeg så litt dårligere, og særlig når det ble mørkt. Rundt jul holdt jeg på å kjøre på en trafikkøy. Da fant jeg ut at jeg måtte vente med å kjøre bil igjen til jeg hadde blitt operert. Blendingsproblemer i motgående trafikk er visst vanlig ved grå stær.

Da Mette kom hjem fra optikeren ringte hun sykehuset for å høre hvor lang ventetid det var. Hun fikk beskjed om at det var 32 uker til hun kunne få time hos øyelege, og ytterligere 27 uker til før hun kunne få operasjon. Så lenge ønsket hun ikke å vente. Hun begynte å undersøke hvilke muligheter som fantes.

Derfor tok hun kontakt med Aleris Øyeklinikk for å høre hvor lang ventetid det var hos dem. Hun fikk beskjed om at hun kunne komme inn til operasjon uken etter for det første øyet, og ta det andre øyet to uker etterpå. -Da var det ikke noe å lure på, sier Mette.

På Aleris Øyeklinikk ble hun tatt i mot av øyelege Andreas Thorsrud som har spesialisert seg på grå stær og hornhinnesykdommer. – Jeg følte meg godt ivaretatt av alle som jobbet der og synes operasjonen gikk fint begge gangene. Første gang ble jeg hentet på klinikken etter operasjonen, men på det andre øyet tok jeg tog frem og tilbake selv. Det gikk helt fint. Jeg var litt lyssky og måtte gå med solbriller, men ellers klarte jeg meg helt fint, forklarer Mette.

- Jeg er veldig glad for at det finnes et godt alternativ som Aleris. Tenk om jeg skulle gått rundt og sett dårlig i ett år før jeg fikk operasjon!

 

Ønsker du konsultasjon hos øyespesialist?

Bestill time på Aleris Øyeklinikk her