Skip to Content

AMD (aldersrelatert makuladegenerasjon)

AMD (aldersrelatert makuladegenerasjon) kalles ofte forkalkninger på "folkemunne" men har ingenting med kalk å gjøre.

Forkalkning i netthinnen

Ved denne tilstanden vil skarpsynet gradvis reduseres ved tørr AMD eller raskt ved våt AMD. Sidesynet påvirkes ikke ved denne sykdommen.

Symptomer: Skarpsynsområdet i netthinnen (makula) brukes til å se detaljer og farger. Endringer her vil ofte gi problemer med å lese, forvrengning av bildet, rette linjer bøyer seg og det kan bli vanskelig å gjenkjenne ansikter.

Tørr AMD er vanligst. Netthinnen i skarpsynsområdet erstattes gradvis av arraktig vev. Dette pleier å utvikle seg langsomt, over flere år. Det finnes per i dag ingen effektiv behandling av tørr AMD men i noen tilfelle kan spesifikke kosttilskudd minske risikoen for utvikling.

Våt AMD er sjeldnere. Denne tilstanden kjennetegnes av lekkasje fra unormale blodkar under skarpsynsområdet/makula. Det utvikles hevelse i netthinnen og skarpsynet vil raskt kunne bli redusert irreversibelt. Det finnes tilgjengelig behandling for denne tilstanden i form av anti-vekstfaktorer som sprøytes inn i øyet med visse mellomrom. Disse medisinene vil i de fleste tilfelle bremse utvikling av sykdommen og ofte bedres synet etter oppstart med behandling. Det er viktig at man raskt blir undersøkt av øyelege dersom det er mistanke om våt AMD. Tidlig igangsetting av behandling bedrer prognosen for synet.

Øyelegene ved Aleris, Frogner har spisskompetanse og lang erfaring med utredning og behandling  av AMD.

 

Elisabeth gikk fra 20 prosent syn til 100%.
- Jeg er øyelegen evig takknmelig

Les hennes erfaring her

Symptomer på AMD 

  • Bøyde linjer
  • Uklart/redusert syn

Her får du utført denne tjenesten


Christine Tvedt

Christine Tvedt

Øyelege

Oslo

Andreas Thorsrud

Andreas Thorsrud

Øyelege

Oslo

Camilla Maaland

Camilla Maaland

Optiker

Oslo

Eirik Sundlisæter

Eirik Sundlisæter

Øyelege

OsloBack to top