Oppe og gikk allerede dagen etter operasjon

Etter et fall fikk Britt* (91) vondt i hofta, og da man undersøkte henne fant man ut at hoften var helt utslitt av artrose/slitasjegikt. Hofteprotese var eneste aktuelle behandling.

Britt* (91) gikk en tur med brodder på. Hun glemte å ta de av da hun gikk inn, noe som resulterte i et fall på et glatt gulv.

– Jeg gikk nesten ut i spagaten, forklarer hun. - Det var ikke så vondt med en gang, jeg reiste på ferie til Spania rett etterpå. Det var da jeg gikk opp og ned trappene i leiligheten vi hadde der, at jeg merket at det var noe galt, for da fikk jeg vondt i hofta.

Smertene ble verre, og Britt* var hos både kiropraktor og fysioterapi, men hun syntes ikke det hjalp noe særlig. Det var vondt å trå. Etter et besøk på Aleris fikk hun vite at hoften var helt utslitt av artrose, og at en hofteprotese var eneste aktuelle behandlingen.

– Etter hvert begynte datteren min og undersøke litt rundt dette med operasjon, det er hun som har ordnet alt. Og nå sitter jeg her, smiler Britt* fra sykesengen på Aleris Frogner, fire dager etter at hun fikk satt inn en protese i hoften.

Britt* har fått satt inn en protese med en såkalt mini- invasiv fremre tilgang, forteller ortoped ved Aleris Frogner, Kristian Bjørgul. Han har forsket på flere forskjellige operasjonsme­toder, og forteller at komplikasjoner som proteseluksasjon, infeksjon og halting praktisk talt forsvant etter innføring av den nye metoden.

– Vi opplever at pasientene har mindre smerter etter operasjonen og kommer seg raskere enn ved den gamle metoden, forteller dr. Bjørgul.

– Ved å skåne muskulatur oppnår pasientene bedre funksjon og styrke i hofteleddet, noe som igjen gir bedre stabilitet. Såret er mindre og gir mindre risiko for forurensing med bakterier under operasjonen.

Britt* nikker bekreftende.

– Allerede dagen etter operasjonen var jeg oppe og gikk i gangen her, forklarer den spreke 91-åringen.

– Jeg har ikke hatt noe særlig smerter etter operasjonen, vært litt kvalm bare, og av og til kjenner jeg det stikker litt. Men de har jo operert meg i hofta og satt noe inn der, så det er vel ikke så rart at jeg kjenner det litt.

Bjørgul forklarer at Britt* er langt fra den eneste godt voksne pasienten de har hatt inne til hofteproteseoperasjon ved Aleris.

– Felles for de fleste av disse er at de ellers er friske og god i form, det er bare hofta som plager dem. Jeg synes det er veldig givende å hjelpe disse pasientene til en lettere hverdag, de aller fleste opplever en stor forbedring i livskvalitet. Vi går nøye gjennom helsesituasjonen og planlegger anestesien godt. Vi snakker også mye om tiden etter operasjon og hjelper til å organisere opptrening og rehabiliteringsopphold for de som ønsker det, forsikrer den erfarne kirurgen.

– Dr. Bjørgul er en hyggelig mann. Han var vært innom her hver dag siden jeg ble operert, forteller Britt*.

– Han sier at han er veldig fornøyd med operasjonen, og vi har tatt et røntgenbilde som viser at den nye hoften min ser ut som den skal. Vi er blitt enige om at jeg kan reise hjem i morgen, og så skal jeg kanskje en tur på Godthaab når jeg er klar for å begynne med opptrening. Men nå vil jeg hjem til samboeren min og slappe av litt først. Det er heldigvis ikke så langt, jeg bor rett borte i gata her, forklarer hun, og avslutter optimistisk;

– Jeg har vært veldig hemmet av den hofta, så jeg gleder meg til å komme i gjenge igjen. 

*Historien er anonymisert av personvernhensyn. Britt er et fiktivt navn.