Min erfaring med hofteproteseoperasjon

Her kan du lese om hvordan Jan* (57) opplevde det å få satt inn hofteprotese hos Aleris.

Jeg er svært fornøyd med behandlingen på Aleris. Dette gjelder hele prosessen inklusive forundersøkelser (dagen før operasjonen), operasjon, opphold på sykehuset og tre mnd. kontroll. 

Hvorfor trengte du hofteoperasjon?

Høyre hofte var helt ødelagt. Burde nok vært skiftet ut flere år tidligere, men et høyt aktivitetsnivå og høy smerteterskel bidro til at jeg klarte å holde ut. Pådro meg også en prolaps i ryggen pga. feilbelastning. Jeg var nok også redd for at en operasjon ville sette store begrensninger på hva jeg kunne gjøre. Helt til det siste hadde jeg et håp om å “trene bort smertene”.

Hvorfor valgte du å gjøre hofteoperasjonen på Aleris?

Tilfeldig. Jeg hadde heldigvis tegnet en helseforsikring, og det var dette forsikringsselskapet som hadde en avtale med Aleris. I tillegg ble jeg undersøkt av ortoped ved Oslofjord Klinikken. Når jeg spurte ham om hvilken lege/sykehus han ville valgt for en hofteoperasjon svarte han Kristian Bjørgul ved Aleris. Jeg var derfor godt fornøyd med å bli sendt til dere. Jeg har i etterkant gitt beskjed til fastlegen min om at han må gi mer info til sine pasienter vedrørende ulike hofteproteser og operasjonsmetoder. (Her på Aleris bruker vi en mini-invasiv, fremre tilgang.) For min del var det bare flaks at jeg ble operert av Kristian Bjørgul ved Aleris.

Hvor lenge etter operasjonen kunne du gjenoppta fysisk aktivitet?

Tilnærmet umiddelbart. Lå et par dager på sykehus etter operasjonen. Dro deretter hjem og begynte umiddelbart opptreningen. Fysioterapeuten sa at han aldri hadde opplevd noen som var så bra så raskt. Han var også overrasket over at operasjonsbeskrivelsen ikke inneholdt noen begrensinger på hva jeg kunne gjøre. Kunne ligge på operert hofte umiddelbart. Ingen krav vedrørende å sove med pute mellom beina eller å unngå å krysse beina.Jeg gikk med krykker i tolv dager (dvs. til jeg ikke haltet lenger). Jeg dro på arbeidsreise til Rio etter 14 dager. Var tilbake på racersykkel i løpet av  mnd.

Tenker du noe over/merker du at du har en kunstig hofte i det daglige?

Nei. Jeg har bevisst brukt mye tid på å bygge opp muskulaturen i sete/lår/legg samt kjernemuskulaturen. Har derfor drevet mye med vekttrening; inklusive dype knebøy, markløft, etc. Jeg driver også med trening i sal- merker ingenting til hoften. Jeg sykler dessuten mye, både inne og ute. Jeg har også begynt å løpe igjen, opptil 16-17 km - heller ikke her merker jeg noe.  Jeg gleder meg stort til å kjøre alpint i vinter. Har tidligere vært svært ivrig på ski. Kunne dessverre ikke stå på ski i fjor, da hoften ble skiftet ut like før påske i 2014.

*Historien er anonymisert av personvernhensyn. Jan er et fiktivt navn.