Inger fikk operert begge hoftene samme dag

Inger Ragnhildstveit (60) fra Os, utenfor Bergen, fikk satt inn hofteprotese på begge sider samtidig av dr. Arne Kristian Aune ved Aleris Sykehus i Drammen. Han er en av få ortopeder som utfører slike operasjoner i Norge.

– Jeg var stiv som en stokk i hoften på høyre side, og jeg som kjører mye bil i jobben hadde blant annet store problemer med å komme meg opp og ut av setet, forteller Inger. – Det ble stadig mer startvansker med å gå etter å ha sittet en stund.

Stivheten gjorde at Inger i tillegg fikk smerter i korsryggen og kneet. Hun hadde fått påvist fremskreden artrose, trente og tøyde jevnt, gikk til fysioterapeut og kiropraktor i perioder, men innså etterhvert at livskvaliteten ble dårligere og dårligere og at nye hofter måtte til.

Da Inger gikk til legen hjemme, viste det seg at venstre hofte var like ille som den høyre, og at hun burde operere begge. Hun fikk også beskjed om at de kun opererte en hofte av gangen og at det var lang ventetid på operasjon. På grunn av at smerte er operasjonskriterie nummer en og stivhet nummer to.

– Det måtte da være et sted som kunne ta begge hoftene, tenkte jeg og kontaktet forsikringsselskapet mitt. Til slutt fikk jeg vite at dr. Arne Kristian Aune ved Aleris i Drammen var mannen jeg skulle oppsøke, sier Inger.

God atmostfære

– Dr. Aune og de andre jeg møtte på Aleris, var så hyggelige og flinke. Det var første gangen jeg ble operert, så jeg var selvsagt litt spent på alt sammen. Jeg hadde ingen smerter etter operasjonen, og det hele var en meget god opplevelse, forteller Inger.

Etter operasjonen ble Inger værende på sykehuset i tre dager, siden hun hadde lang reisevei.

– I dagene etter operasjonen skulle jeg øve på å gå og å gå i trapper. Det var helt uproblematisk,  og veldig morsomt at teamet rundt heiet meg frem.  Jeg ble jo kry som en førsteklassing, og det var en veldig god følelse, sier hun.

Sluttet med krykker etter seks uker

Allerede fem dager etter operasjonen hadde Inger sluttet med smertestillende. Hun hadde ingen smerter, og etter seks uker kastet hun krykkene utendørs. Inne brukte hun krykker bare noen uker.

– Selv om jeg kastet krykkene raskt, var jeg veldig forsiktig. I tiden etter operasjonen skulle jeg nemlig passe på at jeg ikke falt eller krysset bena, men dette gikk veldig greit, sier hun.

I dag er Inger uten plager, og hun går turer uten å kjenne det i hoftene, kneet eller korsryggen.

– Jeg vil anbefale dr. Arne Kristian Aune og Aleris til alle som skal gjennomgå en hofteoperasjon. Dette er profesjonelle folk som virkelig kan sine saker, avslutter hun.