Hofteproteseoperasjon - spørsmål og svar

Dr. Kristian Bjørgul er fagansvarlig ortoped ved Aleris Sykehus Frogner. Hans spesialfelt er protese-, hofte- og knekirurgi både som ortopedisk kirurg og som forsker. Nedenfor gir han deg svar på mye av det du lurer på i forbindelse med en hofteproteseoperasjon.

Ønsker du å lese om hvilke typer hofteoperasjoner Aleris tilbyr?

Les mer om hofteoperasjoner her

 

Ønsker du vurdering av ortoped?

Bestill time for konsultasjon her

 

Hvor lang tid tar det å bli bra etter en hofteproteseoperasjon?

Omtrent 80 prosent av rehabiliteringen skjer de første 8 ukene. Smertene fra artrosen i hofteleddet forsvinner med en gang, men smertene fra operasjonen henger i en god stund. Mange sier at det tar et halvt år å bli bra etter en hofteoperasjon, men det er også vanlig å oppleve forbedringer i over et år etter operasjonen.

Må jeg reise på opptrening?

Det er ikke nødvendig å reise på rehabiliteringsopphold etter hofteproteseoperasjon med mindre du har tilleggssykdommer som gjøre det vanskelig å trene seg opp hjemme eller klare seg hjemme.

Hvor lenge må jeg ligge på sykehuset?

Det er vanlig å reise hjem etter lunsj dagen etter operasjonen, men lang reisevei og andre forhold kan gjøre at det er lurt å være på sykehuset ett eller flere døgn ekstra.

Når kan jeg reise på ferie?

Vi anbefaler å være forsiktig med lengre flyreiser de første seks ukene etter hofteoperasjonen. Dette er mest fordi vi er redd for blodpropp fordi man sitter lenge stille. Mange reiser på ferie lenge før det er gått seks uker, men vi anbefaler da at man bruker blodtynnende medisiner og kompresjonsstrømpe på flyturer over to timer.

Blir jeg helt bra i hoften?

Ja, hvis alt går bra med hofteoperasjonen og opptreningen, kan du regne med at hofteleddet vil føles helt normalt.

Hva kan gå galt?

De vanligst komplikasjonene er benlengdeforskjell og lårsmerter, mens de mest alvorlige er blodpropp og infeksjon. Det finnes dessverre en meget lang liste over alt som kan gå galt, men komplikasjonsrisikoen er vanligvis meget lav.

Hvem skal operere meg?

På Aleris tilbyr vi hofteproteseoperasjoner på Frogner og i Drammen, ved hhv. dr. Kristian Bjørgul og dr. Arne Kristian Aune. Bestill time for konsultasjon hos ortoped her

Har kirurgen gjort mange slike operasjoner?

Kristian Bjørgul har til nå utført ca 500 hofteproteseoperasjoner ved hjelp av fremre tilgang til hofteleddet.

Hvor lenge varer hofteprotesen?

Vi har ikke eksakte data for varigheten av de moderne protesene som vi bruker nå. De protesene som ble satt inn for ca 20 år siden begynner nå å bli utslitt, og med de forbedringene som er gjort de senere årene kan det godt hende at protesene vil vare i 30 – 35 år. Dette kommer også an på bruken ettersom protesen antagelig blir fortere utslitt ved høy aktivitet.

Kommer det til å pipe i sikkerhetskontrollen på flyplasser?

Ja, det piper som regel i sikkerhetskontrollen. Du får med en lapp fra oss som dokumenterer at du har en hofteprotese, men de fleste blir sjekket nøye allikevel.

Hva er protesen laget av?

Stammen er laget av en titanlegering og dekket med hydroksyappatitt. Hodet er laget av metall som består av krom og kobolt. Foringen som vi oftest bruker, er laget av kryssbundet polyetylen, som er et plaststoff, men koppen er laget av titan. 

Hvordan festes den til kroppen? 

Kroppens eget ben vokser inn i mikroporer i protesematerialet.

Kan jeg gå på ski etter hofteproteseoperasjon?

Ja, det er vanligvis ikke noe problem.

Kan jeg stå slalåm?

Ja, det er vanligvis ikke noe problem.

Kan jeg løpe?

Det er vanligvis greit å løpe, men man være klar over at løping muligens fører til økt slitasje av hofteprotesen.

Blir bena like lange?

Vi gjør alt vi kan for å få bena så like lange som mulig, men kan ikke garantere det. Det er uvanlig at det blir større forskjell en ca 5 millimeter, og de fleste kan leve greit med forskjeller på opptil 10 millimeter. Noen føler seg veldig skjeve selv ved små benlengdeforskjeller, og må bruke skoinnlegg. En sjelden gang må vi re-operere for å rette opp en benlengdeforskjell, men det er ikke alltid mulig.

Hva kan jeg gjøre for å unngå infeksjon i såret?

Det viktigste er å være frisk i tiden før operasjonen. Alle slags infeksjoner i kroppen i tiden før operasjonen øker risikoen for infeksjon i hofteprotesen og såret. Derfor er det viktig å ha velstelte tenner, ingen urinveisinfeksjon og ren og pen hud i operasjonsområdet. Følg rådene om vasking og dusjing før operasjonen. Etter operasjonen bør du holde såret tørt og rent og ha på plaster til det er irdentlig tilhelet. Hvis du røyker, kan du redusere risiko for infeksjon ved unngå å røyke i tre til seks uker før og etter operasjonen.

Når kan jeg kjøre bil?

Du kan kjøre bil når du har full kontroll over benet med normal reaksjonshastighet. Den eksakte tiden varierer en del og er avhengig av hvilket ben som blir operert og om du har automatgir. Høyre hofte og manuelt gir i bil med lavt sete er mest krevende, mens høyt sete, venstre hofte og automatgir er det enkleste. Regn med at du trenger sjåfør i 1-3 uker. 

Når er det trygt å ha sex?

Det er ingen spesiell grense, annet enn at du bør føle deg komfortabel med den stillingen som dere planlegger å bruke. De fleste hofteopererte som er med i forskningsprosjekter om dette, angir at de bruker misjonærstillingen, enten de er kvinner eller menn. Det er ingen restriksjoner på hvilken stilling man kan innta etter hofteproteseoperasjon, men det er lurt å unngå ekstreme stillinger, spesielt de første tre månedene.

Når kan jeg drikke alkohol?

Ingen spesiell grense, men tenk på at balansen ikke er på topp de første ukene etter operasjonen. I tillegg anbefales ikke alkohol sammen med sterke smertestillende.

Når kan jeg få operert den andre hoften?

Jeg anbefaler at det går minst seks uker mellom to hofteproteseoperasjoner. Hvis begge hoftene er svært slitte, går det vanligvis tre måneder mellom de to inngrepene. Vær klar over at den andre hoften ofte blir mindre plagsom etter den første hofteoperasjonen fordi den får mindre belastning. Vi anbefaler ikke hofteproteseoperasjon hvis man ikke har store plager, selv om røntgenbildet viser slitasje. 

Hva er fordelen med den fremre tilgangen?

Forskning viser at man kommer seg raskere, har mindre smerter etter operasjonen og at risikoen for halting er redusert. De som har blitt operert med annen metode tidligere, bruker ofte ordene «kan ikke sammenlignes» om de to metodene. Husk dog at komplikasjoner kan inntreffe med alle metoder, og at det viktigste er å erstatte det utslitte hofteleddet med en velplassert kunstig hofte.

Skal jeg bruke antibiotika ved tannbehandling for å unngå infeksjon i hofteprotesen?

Tidligere var det vanlig å gi en dose antibiotika i forbindelse med tannbehandling, men forskning har nå vist at det antagelig ikke er særlig stor risiko for å få en proteseinfeksjon på denne måten. Vi anbefaler derfor ikke rutinemessig forebyggende behandling med antibiotika. 

 

Ønsker du konsultasjon hos en av våre dyktige ortopeder for en vurdering?

Bestill time her, eller send inn dette skjemaet. Så tar vi kontakt med deg

Jeg ønsker time hos ortoped