Hofteleddet - en oversikt

Hofteleddet forbinder benet med kroppen. Det er et stabilt ledd som styres av sterke muskler.

Hvordan henger hofteleddet sammen?

Musklene styres av nerver, og forsynes av blodårer rundt leddet. Hofteleddet er et kuleledd. Det betyr at lårbensenden er formet som en kule og kalles hodet, og dette henger sammen med bekkenet, der leddet er skålformet. Denne formen gir god stabilitet og god bevegelighet.

Formen på leddet gjør at benet kan beveges i fire retninger: forover (bøy), bakover (strekk), føres utover (vekk fra det motsatte benet), føres innover (mot eller i kryss foran eller bak det motsatte benet). I tillegg kan hofteleddet bidra til at benet kan roteres utover og innover. Alle disse bevegelsene er nødvendige i dagliglivet, og ved vanlig gange brukes alle fire bevegelsene.

Lårbenet består av et langt skaft som ender i kneet. Øverst finner vi lårhalsen, som forbinder skaftet med lårbenshodet. Selve hofteleddet omfatter hodet og deler av halsen samt skålen. Leddet er omsluttet av en leddkapsel. Denne bidrar til å stabilisere det friske leddet.

De musklene som styrer lårbenet har sitt utspring på bekkenet og fester på lårbenet. Den store setemuskelen (gluteus maximus) strekker leddet og er viktig ved trappegange, akselerasjon og fraspark. Den mellomstore og lille setemuskelen (gluteus medius og minimus) stabiliserer bekkenet ved gange. Den fremre lårmuskelen (rectus femoris) og hofteleddsbøyeren (iliopsoas) fører benet fremover ved gange. Disse musklene styres av forskjellige nerver som befinner seg nær hofteleddet.

Har du smerter i hoften?

Les mer om hoftesmerter her

Hofteleddet kan rammes av en mengde sykdommer og skader. De fleste er typiske for forskjellige aldersgrupper, som nyfødte med grunn hofteskål, ungdommer med glidning av vekstskive og eldre med slitasjegikt (artrose). Felles for de fleste sykdommene og skadene er at de kan ende med et ødelagt hofteledd og medføre behov for operasjon med kunstig hofteledd.

Kunstig hofteledd er det samme som hofteprotese. Hofteprotesekirurgi er en av de vanligste ortopediske operasjonene og utføres på de fleste norske sykehus daglig. Det blir årlig satt inn over 7000 hofteproteser i Norge og de fleste settes inn grunnet artrose i hofteleddet.

 

Ønsker du vurdering av ortoped?

Bestill konsultasjon hos ortoped her