Grace Ellinor fikk kneprotese: Jeg har ingen plager lenger!

– Jeg har ingen plager lenger! Kneet er smertefritt og føles nesten som før, forteller Grace Ellinor. Hun har alltid vært glad i å være aktiv og drive med idrett. Derfor er det spesielt viktig for henne at kneet fungerer som det skal. – Nå går jeg lange turer med hundene i skogsterreng hver dag! Nedoverbakker er ingen hindring!

Grace Ellinor Døhlen (61) fikk raskt time til konsultasjon hos ortoped Arne Kristian Aune ved Aleris Sykehus i Drammen, etter at hun hadde bestemt seg for å gjøre noe med kneet som hadde plaget henne lenge. Hun hadde store smerter. Dr. Aune konstaterte atrose i deler av kneet og anbefalte operasjon.

– Jeg kastet krykkene etter fire uker, forteller Grace Ellinor blidt og legger til:  – Jeg ble operert i slutten av august - og i vinter har jeg gått på ski nesten hver dag etter at det ble snø. Det er fantastisk å kunne være aktiv igjen så raskt etter operasjonen.

Grace Ellinor liker å være aktiv og har to store hunder som krever mosjon hver dag.

– Nå går jeg lange turer med hundene i skogsterreng hver dag! Nedoverbakker er ingen hindring!

Hun forteller om idrettsglede og mange år med friidrett, sykling, ski og riding. Og at hun er veldig fornøyd med behandlingen hun har fått hos dr. Aune på Aleris-sykehuset i Drammen.

Dr. Aune har lang og bred ortopedkirurgisk erfaring med spesialfelt innenfor artroskopisk kirurgi og idrettsskader.

– Her har vi brukt en Oxfordprotese. Denne type protese er en delprotese, forteller han.

– Den egner seg for de pasientene som har isolert slitasje i indre leddkammer i kneet mens resten av kneet er ok. Fordi resten av kneet og begge korsbåndene bevares og vi samtidig setter inn en kunstig menisk, opprettholdes en nærmest normal biomekanikk i kneet.

Med en delprotese opplever pasienten en kortere rehabiliteringsperiode enn med en helprotese. Helprotesen er eneste alternativ dersom slitasjeprosessen involverer flere deler av kneet og kneet mangler korsbånd.

– Dette har virkelig gått på skinner, sier Grace Ellinor. Jeg merker ingen ustabilitet i kneet nå - og ingen forskjell mellom de to knærne. Jeg hadde nok ikke trodd det skulle bli så bra igjen så fort!

Om Arne Kristian Aune

Dr. Arne Kristian Aune er spesialist i generell kirurgi og ortopedisk kirurgi. Dr. Aune har bred ortopedisk erfaring med spesialfelt innenfor artroskopisk kirurgi og idrettsskader. Han er engasjert innen toppidretten og var lege for alpinlandslaget siden 1995 - 2005. Dr. Aune har doktorgrad innenfor feltet knekirurgi og har ytterligere forskningserfaring innen ortopedisk kirurgi.