- Jeg hjelper ofte pasienter som har forsøkt rehabiliteringsprogram uten hell!

Vi har mange dyktige fagfolk på laget, og dr. Eirik Solheim er en av dem som har vært på Aleris Nesttun lengst. Vi har tatt en prat for å få vite mer om artroskopisk kirurgi.

Professor dr. med. Eirik Johan Solheim er spesialist i ortopedisk kirurgi, og har arbeidet ved Aleris Nesttun siden 1998. Siden 2006 har hans hovedinteresseområde vært artroskopisk skulder- og albuekirurgi. Artroskopi gir mulighet for både undersøkelse og behandling av leddplager samtidig.

De fleste ledd kan undersøkes ved artroskopi, men vanligst er artroskopi av skulder, albue, kne og ankel. Artroskopisk kirurgi er helt forskjellig fra åpen kirurgi og krever spesiell opplæring og trening. -Ved artroskopi er diagnosen ofte ikke fastslått før prosedyren starter da MR-funn og kliniske tester kan være usikre. Jeg vet svært sjelden hva jeg har å jobbe med før jeg titter inn, forklarer Eirik.

-Mange av mine pasienter jobber ofte med tunge løft og har slitasjeskader på grunn av yrket sitt, de er gjerne helsepleiere, renholdsarbeidere, håndverkere eller lignende. -En annen pasientgruppe er dem som har pådratt seg idrettsskader. Idrettsskader skjer oftere hos pasienter som allerede har slitasje i leddene, forklarer Eirik.

Alle må gjennom et rehabiliteringsprogram!

-Men ingen slipper unna et rehabiliteringsprogram, både før og etter operasjon. Vi operer ikke noen før vi er sikre på at det ikke kan ordnes ved hjelp av rehabilitering. Rehabiliteringen etter inngrepet er svært viktig for å få et godt resultat. Du må være motivert og villig til å bruke tid og krefter på trening, avslutter Eirik.

Eirik Johan Solheim har gjennomført ca 21.000 artroskopier.