Skip to Content

Kalkskulder

Etter gjentatte senebetennelser under skulderbuen, kan det samle seg kalk i senen som gir smerter ved bruk av armen.

Ofte er tilstanden til stede sammen med impingementsyndrom, og må behandles samtidig. Operasjon er indisert når ikke plagene kan reduseres med medikamenter og fysioterapi.

Operasjonen

Operasjonen foregår i narkose. Metoden går ut på at man legger et snitt i senen og fjerner kalkmassene. Som oftest må snittet i senen sys og skulderbladkantens underside jevnes for å unngå inneklemming av senen når armen løftes.

 

Generelle råd

Du reiser hjem samme dag som operasjonen. Dersom du har sterke smerter kan du legge armen i fatle, eller støtte armen med puter, slik at du slapper godt av. Ikke ha armen i fatle i timevis, kun som hvilepause. Når du går kan du prøve å la armen henge fritt med naturlig sving. Du kan bruke armen til lette ting ved og under midjenivå, men ikke løft opp- eller bruk armen høyere enn dette den første uka.

Du vil få henvisning til fysioterapeut ved hjemreise.

 

Øvelser etter operasjon

 

Pendeløvelse

Bøy deg lett forover og støtt deg på et bord/benk med den gode armen. La den opererte armen henge rett ned og før den som en klokkependel fram og tilbake. Deretter prøver du å svinge den i sirkler. Først små, deretter i større og større sirkler.

Gjør dette i 3 minutter.

 

Armløft

Fold hendene, la den gode armen hjelpe den opererte armen strakt oppover så høyt som mulig. Husk, ikke heis opp skulderen på den opererte armen!

Når du skal ta armen ned igjen er det lurt å holde igjen med den gode armen slik at den opererte armen må (aktivt) jobbe seg oppover. Det gir mindre ubehag.

Gjør dette 10 ganger.

 

Styrkeløft

Bøy deg lett fremover og støtt deg på et bord med den gode armen. Stryk den opererte armen med et lett trykk bortover bordplaten, fram og tilbake. Husk, la overkroppen stå i ro slik at all bevegelse skjer i den opererte skulderen. Det er viktig å ikke heise opp skulderen.

Gjør dette 10 ganger.

 

Tøyningsøvelse

Tøyning av nakken. Bøy nakken rett til siden slik at øret på den gode armens side nærmer seg skulderen. Hold litt, slik at du kjenner en lett tøyning av nakken på den opererte siden.

Gjør dette 3 ganger.

Øvelsene skal utføres med minst mulig ubehag.

Alle øvelsene gjentas 3 ganger

 

Komplikasjoner

Som ved all annen kirurgi er det risiko for noen komplikasjoner. Disse er sjeldne men du må være klar over dem før operasjonen. Disse er:

  • Infeksjon
  • Langvarig stivhet eller smerte etter operasjonen


Arne Kristian Aune

Arne Kristian Aune

Ortoped

Drammen

Ole Rasmus Robak

Ole Rasmus Robak

Ortoped

Drammen

Ingi Thor Hauksson

Ingi Thor Hauksson

Ortoped

Drammen


Kneleddet rammes ofte av artrose

Kneleddet rammes ofte av artrose

Kneartrose er smertefullt og kan gi redusert livskvalitet. Her kan du lese om tilstanden.

Les mer >

Mange årsaker til skuldersmerter

Mange årsaker til skuldersmerter

Her kan du lese om noen av de vanligste årsakene til smerter i skuldrene, og hva du kan gjøre hvis dette rammer deg.

Les mer >

Hvilken hofteoperasjon passer når?

Hvilken hofteoperasjon passer når?

Hofteoperasjoner kan hjelpe mot mange plager, og det finnes flere operasjonstyper. Her kan du lese om noen, og hva operasjonene kan hjelpe mot.

Les mer >

Hofteleddet - en oversikt

Hofteleddet - en oversikt

Hofteleddet forbinder benet med kroppen. Det er et stabilt ledd som styres av sterke muskler.

Les mer >

Løperkne gir smerter på utsiden av kneet

Løperkne gir smerter på utsiden av kneet

Løperkne, også kalt «runners knee», er en tilstand som oftest oppstår hos de som driver utholdenhetsidrett eller -trening.

Les mer >

Priser sykehus

Priser sykehus

Prisene gjelder fra 1.februar 2019. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >


Back to top