Skip to Content

Kneprotese

Hos Aleris har vi erfarne ortopeder med spisskompetanse på innsetting av kneprotese. Vi har svært kort ventetid.

De vanligste sykdommer der kneprotesekirurgi er aktuelt er ved artrose (slitasjegikt), revmatoid artritt (leddgikt), bruskskade etter brudd, bruskskade etter korsbåndskade og meniskskade. Før kirurgisk behandling må konservativ behandling være prøvd. Dette omfatter blant annet styrketrening, fysioterapi, vektreduksjon og medisiner som Ibux og Voltaren. Det anbefales å holde styrken i muskulaturen ved like ved hjelp av gange på mykt underlag, sykling og svømming ol. Dette lindrer smerten.

Forundersøkelse før kneprotese

Før beslutningen om å sette inn en kneprotese tas, kommer du til konsultasjon hos en spesialist i ortopedisk kirurgi.

Du blir undersøkt av kirurgen og får grundig informasjon om behandlingsforløpet. Det informeres om mulige bivirkninger og komplikasjoner. 

 

Kneprotese operasjon

Operasjonen foregår i narkose og varer i 2 timer. Det settes også  lokalbedøvende væske i aktuell region. Du får et ca 15-20 cm snitt på fremsiden av kneet. Såret lukkes med klips eller tråd og plastres til slutt med en bandasje.

Når operasjonen er avsluttet blir du kjørt tilbake på oppvåkningsavdelingen. Du observeres av sykepleier inntil du er tilstrekkelig våken og velbefinnende. Du kan drikke og spise. Kirurgen vil se til deg og informere om det er spesielle forholdsregler du må ta etter operasjonen.

 

Smerter etter innsatt kneprotese

Det kan være smerter umiddelbart etter operasjonen. Du vil derfor ha bruk for smertestillende, som du vil få regelmessig mens du er innlagt på sykehuset.

I noen tilfeller vurderer operatøren om du skal ha med deg ekstra smertestillende med hjem i form av morfintabletter.

 

Mobilisering

Du vil være oppe å gå med prekestol 3-4 timer etter operasjonen.

Vi har fysioterapeut som kommer daglig og hjelper deg med gjenopptreningen på krykker. Vi anbefaler at krykker tas med operasjonsdagen.

Dagen etter operasjonen skal du til en røntgenkontroll av den nye kneprotesen.

 

Utskrivelse etter innsatt kneprotese

Vanligvis er man innlagt på vår sengepost i 2-3 dager. De fleste reiser direkte hjem etterpå, men noen kan ha spesielle behov som krever et rehabiliteringsopphold.

 

Aktivitet og hvile etter kneprotese

De første dagene er det klokt å ligge med benet opp og bevege i ankelleddet for å stimulere blodsirkulasjonen. Du skal ikke bruke pute under kneet, da det er viktig at du jobber med å få full strekk på kneet Du skal ha ca 90 grader bøy i kneet etter ca 6 uker. Hvis kneet er stivere enn dette må du eller fysioterapeuten ta kontakt med operatøren. Du kan dusje 2 dager etter operasjonen.

Du skal bruke krykker de første 3-4 uker efter operasjonen, men vekt belaste. Du kan stoppe med krykker hvis gang-mønsteret er normalisert og uten smerter.

Du kan kjøre bil når du kan reagere normalt i enhver situasjon. Oftest etter 3 måneder.

Det er også vanlig at kneet er hovent og varmt i flere måneder etter proteseoperasjonen. Ofte kan dette være et tegn på at du har tatt i litt for mye, og at kneet trenger litt ro innimellom.

 

Sykmelding etter innsatt kneprotese

Du vil få sykmelding før du reiser, vanligvis for de første 2 ukene. Sykmeldingsperioden kan variere, avhengig av hvor fysisk krevende jobb du har. Din fastlege vil følge deg opp i forhold til din sykmeldingslengde.

 

Holdbarheten av resultatet

Kneprotese er vanligvis en god behandling. På en skala fra 0 til 10, har pasienten vanligvis verdien 2 etter proteseoperasjon.  0 er ikke smerte og 10 er ulidelig smerte. De fleste har god smertelindring etter 3 måneder, med en bøy i kneet på 90 grader. Etter 1 år er bøyen vanligvis 100 til 110 grader og styrken er bedret ytterligere. Det skjer vanligvis noe bedring fra 1 til 2 år etter operasjon, men sjelden senere. Det er lettere å komme seg opp fra stoler, gå i trapper og å sykle dersom bøyen i kneet er over 90 grader. God smertelindring etter operasjonen og rask start av trening er derfor viktig. Det er viktig å være klar over at en kneprotese ikke gir normal funksjon i kneleddet i den forstand at kneleddet blir slik det var før kneet ble sykt eller ødelagt. Likevel vil det kunne gi god funksjon og smertelindring, og de fleste pasienter er også svært fornøyde med operasjonen.


Aleris – sykehus på første klasse!

Aleris – sykehus på første klasse!

Hele prosessen hos Aleris har vært en sann fornøyelse og ortoped Kristian Bjørgul er bare helt fantastisk! sier Tor Ivar, kneprotesepasient (72 år).

Les mer >

Løperkne gir smerter på utsiden av kneet

Løperkne gir smerter på utsiden av kneet

Løperkne, også kalt «runners knee», er en tilstand som oftest oppstår hos de som driver utholdenhetsidrett eller -trening.

Les mer >

Kneleddet rammes ofte av artrose

Kneleddet rammes ofte av artrose

Kneartrose er smertefullt og kan gi redusert livskvalitet. Her kan du lese om tilstanden.

Les mer >

Kari fikk biologisk behandling for kneskade: – Har endret livet mitt dramatisk!

Kari fikk biologisk behandling for kneskade: – Har endret livet mitt dramatisk.

Kari fikk biologisk behandling for kneskade av ortoped Arne Kristian Aune ved Aleris Drammen.

Les mer >

Dette bør du vite om beinbrudd og kneskader

Dette bør du vite om beinbrudd og kneskader

Er du glad i å stå på ski, snowboard, skøyter, eller kanskje til og med hive deg utfor med akebrettet?

Les mer >


Back to top