Skip to Content

Hofteartroskopi

Ved Aleris har vi erfarne hoftekirurger som utfører både artroskopisk kirurgi og proteseoperasjoner. Vi har kort ventetid for utredning og operasjon.

Innklemming i hoften kan være årsak til smerte og gi utvikling av leddskader og senere artrose i hofteleddet. Dersom diagnosen er stilt, kan det være indikasjon for artroskopisk inngrep i hofte. Inngrepet er ofte egnet for yngre pasienter. Pasienter med langt fremskreden artrose i hofteledd er ikke egnet for denne type kirurgi, men kan være aktuelle for en proteseoperasjon.

Utredning av hofteskade

Før beslutning om operasjon tas, blir du henvist til å ta et røntgen eller MR-bilde, og bildene og resultatet av denne undersøkelsen tar du med deg til konsultasjon hos en spesialist i ortopedisk kirurgi. Du blir undersøkt av kirurgen for å se om det er hensiktsmessig med en operasjon. Du vil da få grundig informasjon om behandlingsforløpet, mulige bivirkninger og komplikasjoner.

 

Kikkhullskirurgi 

Inngrepet utføres med kikkhullskirurgi, og ved hjelp av en motorisert shaver blir deler av lårhalsen jevnet til, slik at innklemmingsproblematikken opphører. Leddleppen blir sydd fast med tråder til et benanker/skrue som implanteres i hofteskålen. Inngrepet utføres i narkose.

 

Resultat etter hofteoperasjon

Resultatet av operasjonen er individuell og avhengig av skade og operasjonstype. Ved operasjon for innklemming kan du forvente at inneklemmingssmertene forsvinner. Hvis det er begynnende slitasjeforandringer i brusken, vil resultatet som regel bli litt dårligere. Hvis det ikke er slitasje, men bare mindre leddleppeskade eller bruskskade, blir resultatet ofte meget bra.  Det er viktig å være klar over at resultatet av inngrepet ikke er endelig før tidligst tre måneder etter operasjonen.

 

Opptrening etter hofteoperasjon

På operasjonsdagen får du med deg henvisning til fysioterapi, og denne opptreningen kan du starte med 2-3 uker etter operasjonen.

De første dagene er det klokt å ligge med benet opp og bevege i ankelleddet for å stimulere blodsirkulasjonen. Du kan dusje 2 dager etter operasjonen. Krykker må du ha med deg på sykehuset på operasjonsdagen. Du skal bruke krykker de første 6 ukene etter operasjonen, du kan belaste med inntil 30 kg. Du kan slutte med krykker etter 4 uker hvis gangmønsteret er normalisert og du ikke har smerter. Du skal ikke sitte i en stol eller med hoften bøyd til 90 grader i mer enn 30 minutter de første ukene, for å unngå trykk i fronten av hoften.

Du skal unngå aktivt å løfte eller bøye og rotere hofte (lår) i 2 – 3 uker.

Du kan kjøre bil når du kan reagere normalt i enhver situasjon.

 

Sykemelding etter hofteoperasjon

Du vil få sykemelding før du reiser, vanligvis for de første 2 ukene.  Sykemeldingsperioden kan variere, avhengig av fysisk belastning relatert til arbeidet. Behov for utvidet sykmeldingsperiode kan du ta opp med fastlegen din.


Kontroll etter hofteoperasjon

Kontroller avtales av kirurgisk poliklinikk, som vil ringe deg opp og gjøre avtale om etterkontroll hos kirurgen som opererte deg.

 

Mulige komplikasjoner og langtidsvirkninger etter hofteoperasjon

Hevelse
Det oppstår alltid hevelse i varierende grad etter inngrepet. Hevelsen kan vedvare opptil 6-12 uker.

Misfarging
Det er vanlig at de behandlede og omkringliggende områdene kan bli misfarget som ved et stort blåmerke. Misfargingen minsker i løpet av en måned.

Smerter
Du må regne med at smertene kan vedvare i 2-3 uker etter operasjonen. Det avtar i dagene etter operasjonen.

Nedsatt følelse
Under inngrepet påvirkes de små følelsesnervene, det er derfor ikke uvanlig å ha områder med nedsatt følelse etter dette inngrepet. Dette vil normalt avta i løpet av 3-6 måneder, men hos enkelte kan det være permanent.Arne Kristian Aune

Arne Kristian Aune

Ortoped

Drammen

Kristian Bjørgul

Kristian Bjørgul

Ortoped

Oslo

Eirik Johan Solheim

Eirik Johan Solheim

Ortoped

Bergen

Harald Hovind

Harald Hovind

Ortoped

Oslo

Paal Arnesen

Paal Arnesen

Ortoped

Agder


Hofteartroskopi-pasient:  -Jeg kunne ikke vært mer fornøyd med Aleris! Nå kan jeg fortsette å leve det livet jeg ønsker!

-Jeg kunne ikke vært mer fornøyd med Aleris! Nå kan jeg fortsette å leve det livet jeg ønsker!

Det sier Gard (35) på tremånederskontroll etter en hofteartroskopi hos ortoped Harald Hovind ved Aleris Frogner i Oslo

Les mer >

Priser sykehus

Priser sykehus

Prisene gjelder fra 1.februar 2018. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Løperkne gir smerter på utsiden av kneet

Løperkne gir smerter på utsiden av kneet

Løperkne, også kalt «runners knee», er en tilstand som oftest oppstår hos de som driver utholdenhetsidrett eller -trening.

Les mer >

Mange årsaker til skuldersmerter

Mange årsaker til skuldersmerter

Her kan du lese om noen av de vanligste årsakene til smerter i skuldrene, og hva du kan gjøre hvis dette rammer deg.

Les mer >

Ortoped i Oslo

Ortoped i Oslo

I Oslo har vi dyktige og erfarne spesialister på hofteledd, kneledd, håndledd, fotledd, skulder, albue og idrettsskader.

Les mer >

Offentlig avtale innen ortopedi

Offentlig avtale innen ortopedi

For deg som pasient innebærer dette at du kan komme til Aleris for konsultasjon og eventuell operasjon, og ikke betale mer enn du ville gjort ved et offentlig sykehus.

Les mer >


Back to top