Skip to Content

Artrose i tommelen (slitasjegikt)

Artrose oppstår når brusken i leddet slites bort. Det oppstår smerter og stivhet. Kraft, bevegelighet og funksjon blir dårligere. Grepet blir dårligere. Det kan bli problematisk å vri om en nøkkel, vri opp en klut eller åpne et syltetøyglass. Leddet hovner opp og det danner seg en kul over leddet. Diagnosen stilles med et vanlig røntgenbilde.

Kort ventetid og ingen henvisning nødvendig

Ved tidlige symptomer kan plagende lindres med is og smertestillende medisin. Legen kan sette kortison i leddet og du kan avlaste tommelen med en skinne. Dersom sykdommen er kommet lenger, er det indikasjon for operasjon.

Frisk brusk er nærmest friksjonsfri og gir den fine, smertefrie bevegelsen i et ledd. Brusken inneholder ikke nerver, og frisk brusk opptar stress uten at det gir smerter. Tommelens rotledd er svært viktig for tommelens og håndens funksjon. Leddet brukes mye og er et av de ledd i kroppen som er mest utsatt for slitasje.

 

Operasjonen

Utføres i lokalbedøvelse og med avslappende medisin. To operasjonsmetoder brukes. Den ene er å stive av leddet. Slitt brusk fjernes ned til friskt ben og holdes sammen med en liten krampe slik at ben-endene kan gro sammen. Et annet alternativ er å fjerne et lite ben mot leddet og rekonstruere leddet med en del av en sene. Du kan diskutere begge metodenes fordeler og ulemper med kirurgen. Tommelen blir gipset etter operasjonen.

 

Generelle råd

Du må holde hånden høyt de første par døgn for å unngå hevelse og blødning. Du kan bevege de andre fingrene forsiktig for å redusere hevelse og stivhet. Etter 6 uker fjernes gipsen og du starter med øvelser for å få tilbake funksjonen i hånden. Rehabiliteringen tar flere måneder før hånden fungerer optimalt, men sluttresultatet er som oftest svært bra.

 

Komplikasjoner

Som ved all annen kirurgi er det risiko for komplikasjoner. Disse er ikke hyppige, men du bør være klar over dem før operasjonen:

  • Infeksjon
  • Manglende tilheling, operasjonen må gjøres om igjen
  • Nerveskade

 

 


Arne Kristian Aune

Arne Kristian Aune

Ortoped

Drammen

Eirik Johan Solheim

Eirik Johan Solheim

Ortoped

Bergen

Morten Sørgård

Morten Sørgård

Ortoped

Bergen/Bodø

Nils Jacob Andersson

Ortoped

Bergen

Ole Rasmus Robak

Ole Rasmus Robak

Ortoped

Drammen


Kneleddet rammes ofte av artrose

Kneleddet rammes ofte av artrose

Kneartrose er smertefullt og kan gi redusert livskvalitet. Her kan du lese om tilstanden.

Les mer >

Hva er artrose?

Hva er artrose?

Artrose, også kjent som slitasjegikt, er en leddlidelse som rammer store deler av befolkningen.

Les mer >

Hofteleddet - en oversikt

Hofteleddet - en oversikt

Hofteleddet forbinder benet med kroppen. Det er et stabilt ledd som styres av sterke muskler.

Les mer >

Hvilken hofteoperasjon passer når?

Hvilken hofteoperasjon passer når?

Hofteoperasjoner kan hjelpe mot mange plager, og det finnes flere operasjonstyper. Her kan du lese om noen, og hva operasjonene kan hjelpe mot.

Les mer >

Priser sykehus

Priser sykehus

Prisene gjelder fra 1.februar 2019. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Løperkne gir smerter på utsiden av kneet

Løperkne gir smerter på utsiden av kneet

Løperkne, også kalt «runners knee», er en tilstand som oftest oppstår hos de som driver utholdenhetsidrett eller -trening.

Les mer >


Back to top