Skip to Content

Skjev stortå

Hallux valgus innebærer at stortåen er skjev og vinklet inn som følge av sprik mellom første og andre mellomfotsben. Det oppstår en kul på utsiden av stortåens grunnledd som gir smerter og gnag i sko.

Hallux valgus er en svært vanlig tilstand som er langt hyppigere hos kvinner enn hos menn. Enkelte studier viser at så mange som 50% av eldre kvinner har lidelsen.

Kontakt oss:

Frogner (Oslo), tlf: 22 54 10 00
Drammen, tlf: 32 21 11 00
Nesttun (Bergen), tlf: 55 11 80 80
Hinna Park (Stavanger), tlf: 51 57 75 50
Colosseum Stavanger, tlf: 51 91 19 60
Solsiden (Trondheim), tlf: 73 87 20 00
Rosenborgklinikken (Trondheim), tlf: 73 95 45 50
Ålesund, tlf: 70 10 00 10
Agder (Lillesand), tlf: 38 04 99 20
Tromsø, tlf: 77 66 21 30
Bodø, tlf: 75 80 19 10

 

Før operasjonen

Det finnes flere forskjellige operasjonsmetoder, for å rette opp feilstillingen. Det tas et røntgenbilde før operasjonen for å utelukke annen årsak til smerter, som for eksempel slitasje av leddets brusk, og for å planlegge riktig operasjonsmetode.

Diagnosen stilles som regel klinisk på grunnlag av typiske funn, symptomer og røntgenundersøkelse.

En vinkel på 15° eller mer er nødvendig for at en skjevhet i stortåleddet skal kvalifisere som en Hallux valgus-misdannelse. På forundersøkelsen blir du undersøkt av ortopedkirurgen, og får grundig informasjon om behandlingsforløpet. Det informeres om mulige bivirkninger og komplikasjoner.

 

Operasjonen

Operasjonen varer i ca. 45 minutter.
Inngrepet utføres gjennom ett eller to snitt ved stortåleddet. Under operasjonen korrigeres vinkelen til stortåen. Vanligvis festes korreksjonen med pinner eller skruer/plater. Operasjonen foregår i narkose. Det settes lokalbedøvelse og såret lukkes med sting som ikke skal fjernes.
Operasjonssåret blir dekket av en bandasje. Du skal gå med en spesialsko, og kan tråkke forsiktig på hælen i seks uker. På denne måten kan du bruke foten uten å belaste den opererte forfoten.

 

Etter operasjonen

Du må regne med noe smerter de første ukene etter inngrepet. Du trenger avlastning ved hjelp av krykker i ca. 14 dager. Den første uken er det meget viktig at du sitter med foten høyt. Du kan belaste den opererte foten etter smerter og hevelse. Stortåen vil ha redusert bevegelighet i mange måneder etter operasjonen. Etter tre måneder kan du forsiktig begynne å trekke i tåen og samtidig bøye og strekke.

Etter utskrivelsen få du i tillegg med deg telefonnummer til kirurgen som opererte deg, og telefonnummer til sengeposten slik at du enkelt kan komme i kontakt med oss.

 

Sykemelding

Du vil få sykemelding før du reiser, vanligvis for de første to ukene. Sykemeldingsperioden kan variere, avhengig av fysisk belastning relatert til arbeidet. Fastlegen din vil følge deg opp i forhold til sykemeldingslengde.

 

Komplikasjoner

Alle operasjoner kan medføre en risiko for infeksjon, blodpropp, blødninger, nerveskader, nye feilstillinger, dårlig tilheling av såret og langvarige hevelser. Sannsynligheten for å få slike komplikasjoner er lav.Arne Kristian Aune

Arne Kristian Aune

Ortoped

Drammen

Eirik Johan Solheim

Eirik Johan Solheim

Ortoped

Bergen

Kristian Bjørgul

Kristian Bjørgul

Ortoped

Oslo

Morten Sørgård

Morten Sørgård

Ortoped

Bergen/Bodø

Nils Jacob Andersson

Ortoped

Bergen


Kneleddet rammes ofte av artrose

Kneleddet rammes ofte av artrose

Kneartrose er smertefullt og kan gi redusert livskvalitet. Her kan du lese om tilstanden.

Les mer >

Hvilken hofteoperasjon passer når?

Hvilken hofteoperasjon passer når?

Hofteoperasjoner kan hjelpe mot mange plager, og det finnes flere operasjonstyper. Her kan du lese om noen, og hva operasjonene kan hjelpe mot.

Les mer >

Hofteleddet - en oversikt

Hofteleddet - en oversikt

Hofteleddet forbinder benet med kroppen. Det er et stabilt ledd som styres av sterke muskler.

Les mer >

Priser sykehus

Priser sykehus

Prisene gjelder fra 1.februar 2019. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Løperkne gir smerter på utsiden av kneet

Løperkne gir smerter på utsiden av kneet

Løperkne, også kalt «runners knee», er en tilstand som oftest oppstår hos de som driver utholdenhetsidrett eller -trening.

Les mer >

Flere årsaker til smerter i hoften

Flere årsaker til smerter i hoften

En stor andel av befolkningen plages av smertefulle sykdommer og tilstander i relasjon til hofteleddet. I denne artikkelen kan du lese om hoftesmerter, og hvordan de kan behandles.

Les mer >


Back to top