Mange årsaker til skuldersmerter
Her kan du lese om noen av de vanligste årsakene til smerter i skuldrene, og hva du kan gjøre hvis dette rammer deg.
Skulderen blir stiv når kapselen rundt leddet blir stram og forkortet. Dette forhindrer skulderen fra å bevege seg fritt, og gir den smerte og stivhet som du plages med.
Frozen shoulder (frossen skulder) kan oppstå etter en skade eller etter operasjon, men ofte er årsaken ukjent. To prosent av befolkningen får frozen shoulder (frossen skulder), men det er økt hyppighet hos diabetikere, pasienter med lavt eller høyt stoffskifte, Parkinsons sykdom og hjertesykdom.
Diagnosen stilles ved klinisk undersøkelse. MR tas kun for å utelukke andre årsaker til stiv og smertefull skulder, slik som rotator cuff ruptur.
Tilstanden blir som regel bra av seg selv, men det kan ta 1,5-2 år. I første fase, de første 2-3 mnd er behandlingen kortisoninjeksjoner i leddet og smertestillende medisin. Operasjon er ikke indisert i denne fasen. I fase 2 reduseres smertene men stivheten er fortsatt tilstede. Denne fasen kan vare fra 4 til 9 mnd. I fase 3 ”opptiningsfasen” normaliserer skulderen seg. Dette kan imidlertid ta opptil 2 år. I de siste 2 fasene er operasjon et alternativ til å vente på spontan bedring.
Hensikten med operasjonen er å bedre bevegeligheten gjennom å løsne den stive skulderkapselen og tøye skulderen til full bevegelighet. Operasjonen gjøres i narkose og med ”kikkhullteknikk” (artroskopi) ved hjelp av artroskopiske instrumenter og radiofrekvenselektrode.
Det finnes mange årsaker til smerter i skulderen. Les mer om årsakene her.
De vanligste årsakene til smerter i skulderen er inneklemming eller andre problemer med skuldersenene (subakromiale smerter), frossen skulder eller muskelsmerter.
Du reiser hjem samme dag som du er blitt operert.
Du behøver vanligvis ingen fatle. Du må begynne med bevegelsesøvelser umiddelbart, og disse øvelsene er viktige for at bevegeligheten vi har oppnådd under operasjonen skal bli permanent. Det er derfor fint om du gjør avtale med fysioterapeut før du kommer til operasjon.
Du kan gå tilbake til arbeid så fort du føler deg i stand til det, og bilkjøring er vanligvis mulig etter 1-2 uker.
De fleste opplever omtrent 75 % bedring av symptomene etter 4-6 uker.
Som ved all annen kirurgi er det risiko for noen komplikasjoner. Disse er sjeldne, men du må være klar over dem før operasjonen. Disse er:
Her kan du lese om noen av de vanligste årsakene til smerter i skuldrene, og hva du kan gjøre hvis dette rammer deg.
Kneartrose er smertefullt og kan gi redusert livskvalitet. Her kan du lese om tilstanden.
Med tett og personlig oppfølging sørger vi for at pasienten forholder seg til den opptreningen som er riktig for dem
Artrose, også kjent som slitasjegikt, er en leddlidelse som rammer store deler av befolkningen.
Hofteleddet forbinder benet med kroppen. Det er et stabilt ledd som styres av sterke muskler.
En hofteprotese består som regel av fire komponenter; hode, stamme, kopp og foring. Her kan du lese om de ulike delene, og hvordan disse fungerer sammen.
Opplever du vannlatningsproblemer, eller har andre utfordringer tilknyttet urinveiene? Våre dyktige urologer utreder og behandler vannlatingsplager og prostataproblemer med siste nytt innen utstyr og metoder. Urologene utfører også mindre kirurgiske inngrep som sterilisering og operasjon av trang forhud.
Koloskopi, gastroskopi, sigmoidoskopi, rektoskopi
Aleris har dyktige mage- og tarmspesialister med lang erfaring. Vi har ingen ventetid og du trenger ikke henvisning.
Aleris har mange gynekologer med lang erfaring innen både utredning og behandling av sykdommer og plager i underlivet.