Skip to Content

Frossen skulder

Skulderen blir stiv når kapselen rundt leddet blir stram og forkortet. Dette forhindrer skulderen fra å bevege seg fritt, og gir den smerte og stivhet som du plages med.

Frossen skulder kan oppstå etter en skade eller etter operasjon, men ofte er årsaken ukjent. To prosent av befolkningen får frozen shoulder (frossen skulder), men det er økt hyppighet hos diabetikere, pasienter med lavt eller høyt stoffskifte, Parkinsons sykdom og hjertesykdom. Diagnosen stilles ved klinisk undersøkelse. MR tas kun for å utelukke andre årsaker til stiv og smertefull skulder, slik som rotator cuff ruptur.

Tilstanden blir som regel bra av seg selv, men det kan ta 1,5-2 år. I første fase, de første 2-3 mnd er behandlingen kortisoninjeksjoner i leddet og smertestillende medisin. Operasjon er ikke indisert i denne fasen. I fase 2 reduseres smertene men stivheten er fortsatt tilstede. Denne fasen kan vare fra 4 til 9 mnd. I fase 3 ”opptiningsfasen” normaliserer skulderen seg. Dette kan imidlertid ta opptil 2 år. I de siste 2 fasene er operasjon et alternativ til å vente på spontan bedring.

 

Operasjonen

Hensikten med operasjonen er å bedre bevegeligheten gjennom å løsne den stive skulderkapselen og tøye skulderen til full bevegelighet. Operasjonen gjøres i narkose og med ”kikkhullteknikk” (artroskopi) ved hjelp av artroskopiske instrumenter og radiofrekvenselektrode.

 

Generelle råd

Du reiser hjem samme dag som du er blitt operert.

Du behøver vanligvis ingen fatle. Du må begynne med bevegelsesøvelser umiddelbart, og disse øvelsene er viktige for at bevegeligheten vi har oppnådd under operasjonen skal bli permanent. Det er derfor fint om du gjør avtale med fysioterapeut før du kommer til operasjon.

Du kan gå tilbake til arbeid så fort du føler deg i stand til det, og bilkjøring er vanligvis mulig etter 1-2 uker.

De fleste opplever omtrent 75 % bedring av symptomene etter 4-6 uker.

 

Komplikasjoner

Som ved all annen kirurgi er det risiko for noen komplikasjoner. Disse er sjeldne, men du må være klar over dem før operasjonen. Disse er:

  • Komplikasjoner relatert til bedøvelse
  • Infeksjon
  • Skade på nerver rundt skulderen
  • Forventet resultat når det gjelder reduksjon av smerte og bevegelighet i skulderen uteblirKneleddet rammes ofte av artrose

Kneleddet rammes ofte av artrose

Kneartrose er smertefullt og kan gi redusert livskvalitet. Her kan du lese om tilstanden.

Les mer >

Mange årsaker til skuldersmerter

Mange årsaker til skuldersmerter

Her kan du lese om noen av de vanligste årsakene til smerter i skuldrene, og hva du kan gjøre hvis dette rammer deg.

Les mer >

Hva er artrose?

Hva er artrose?

Artrose, også kjent som slitasjegikt, er en leddlidelse som rammer store deler av befolkningen.

Les mer >

Hofteleddet - en oversikt

Hofteleddet - en oversikt

Hofteleddet forbinder benet med kroppen. Det er et stabilt ledd som styres av sterke muskler.

Les mer >

Hvilken hofteoperasjon passer når?

Hvilken hofteoperasjon passer når?

Hofteoperasjoner kan hjelpe mot mange plager, og det finnes flere operasjonstyper. Her kan du lese om noen, og hva operasjonene kan hjelpe mot.

Les mer >

Løperkne gir smerter på utsiden av kneet

Løperkne gir smerter på utsiden av kneet

Løperkne, også kalt «runners knee», er en tilstand som oftest oppstår hos de som driver utholdenhetsidrett eller -trening.

Les mer >Back to top