Skip to Content

Leddbåndskade i ankelen

Ved overtråkk kan leddbåndene på utsiden av ankelen skades. Akuttbehandlingen er som regel is og kompresjon de første 24 timene etter skaden og deretter en ankelstøtte (ortose), økende belastning og et opptreningsprogram med balanseøvelser og styrkeøvelser.

Båndene gror som regel på 6 uker og man kan gjenoppta aktivitet, men bør beskytte ankelen med tape de første månedene for å unngå å slå opp skaden. 10-20 % får imidlertid vedvarende problemer. Enten som smerter som kan skyldes bruskskader i leddet som gjør det nødvendig med artroskopi og opprenskning, eller grunnet vedvarende slakke leddbånd som gir stadige overtråkk og instabilitet. Ved instabilitet kan man bruke tape eller ankelstøtte og gjennomføre balansetrening. Dersom dette ikke er tilstrekkelig, vil det bli nødvendig med operasjon.

Operasjon av leddbånd

Operasjonen foregår i narkose. Leddbåndene sys og strammes opp ved en spesiell teknikk. Det legges på plasterstrips om holder sårkantene sammen, bandasjer og gips.

Etter operasjonen

Gipsen skal du ha i ca. 2 uker. Du bør holde foten høyt de første 2 dagene, men kan deretter belate beinet fullt. Du får en gipssko utenpå gipsen. Du bør bruke smertestillende medikamenter som du har fått foreskrevet av oss ved behov. Etter 2 uker fjernes gipsen hos oss og du får på en skinne som du må bruke i 4 uker. Vi regner med at leddbåndene har grodd etter 6 uker. Etter 6 uker kan du starte opptrening hos fysioterapeutmed styrketrening og balansetrening. Etter ca. 3 måneder er ankelen normalt rehabilitert og du kan drive fysisk aktivitet uten restriksjoner. Du må regne med en sykemeldingsperiode på 3-12 uker avhengig av yrke.

Komplikasjoner

Som ved all annen kirurgi er det risiko for komplikasjoner. Disse er ikke hyppige, men du bør være klar over dem før operasjonen:

  • Infeksjon i såret
  • Manglende bedring, tilstanden kan komme tilbake
  • For trang gips, du må kunne bevege tærne i gipsen og at dise har normal farge og følelse.

Arne Kristian Aune

Arne Kristian Aune

Ortoped

Drammen

Eirik Johan Solheim

Eirik Johan Solheim

Ortoped

Bergen

Kristian Bjørgul

Kristian Bjørgul

Ortoped

Oslo

Morten Sørgård

Morten Sørgård

Ortoped

Bergen/Bodø

Nils Jacob Andersson

Ortoped

Bergen


Kneleddet rammes ofte av artrose

Kneleddet rammes ofte av artrose

Kneartrose er smertefullt og kan gi redusert livskvalitet. Her kan du lese om tilstanden.

Les mer >

Hvilken hofteoperasjon passer når?

Hvilken hofteoperasjon passer når?

Hofteoperasjoner kan hjelpe mot mange plager, og det finnes flere operasjonstyper. Her kan du lese om noen, og hva operasjonene kan hjelpe mot.

Les mer >

Hofteleddet - en oversikt

Hofteleddet - en oversikt

Hofteleddet forbinder benet med kroppen. Det er et stabilt ledd som styres av sterke muskler.

Les mer >

Løperkne gir smerter på utsiden av kneet

Løperkne gir smerter på utsiden av kneet

Løperkne, også kalt «runners knee», er en tilstand som oftest oppstår hos de som driver utholdenhetsidrett eller -trening.

Les mer >

Priser sykehus

Priser sykehus

Prisene gjelder fra 1.februar 2019. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Mange årsaker til skuldersmerter

Mange årsaker til skuldersmerter

Her kan du lese om noen av de vanligste årsakene til smerter i skuldrene, og hva du kan gjøre hvis dette rammer deg.

Les mer >


Back to top