Skip to Content

Fotballankel

Fotballankel sees mest hos fotballspillere, men også hos andre idrettsutøvere. Det oppstår smerter fortil i ankelen og nedsatt bevegelighet. Plagene oppstår sannsynligvis på grunn av de stadige støt med spark på ballen, strekk i leddkapselen og at bena i ankelen støter sammen når ankelen bøyes ekstremt opp. Dette fører til rifter i kapselen og etter hvert beinutvekster fortil på leddkantene (eksostoser).

I tidlige stadier kan taping, ising og betennelsesdempende medisin være nok behandling. Dersom plagene øker, vil det være nødvendig med operasjon.

Operasjon av fotballankel

Operasjonen gjøres i lokalbedøvelse og avslappende medisin. Noen ganger er narkose nødvendig. Kirurgen fjerner beinpåleiringer fortil i leddet enten gjennom artroskop eller gjennom et lite snitt fortil i ankelen. Etterbehandlingen består av delbelastning på krykker i 2 uker etterfulgt av et opptreningsprogram før vanlig trening gjenopptas, vanligvis etter 6 uker.

Komplikasjoner

Som ved all annen kirurgi er det risiko for komplikasjoner. Disse er ikke hyppige, men du bør være klar over dem før operasjonen:

  • Infeksjon
  • Manglende bedring, tilstanden kan komme tilbake
  • Nerveskade

Back to top