Skip to Content

Svimmelhet

Svimmelhet oppstår ofte som følge av en forstyrrelse i kroppens balanse eller likevektsapparat i det indre øret. Det kan også skyldes forstyrrelser i hjernefunksjonen.

Svimmelhet er en samlebetegnelse for symptomer som rotasjonsfølelse eller gyngefølelse. Det er ikke en sykdom, men et symptom. Symptomet kan ha mange årsaker, krystallsyke er en av dem. Andre årsaker kan være virus på balansenerven, bivirkning av medikamenter eller knute på balansenerven.

Forekomst

Svimmelhet er vanlig og forekomsten øker med alderen. Undersøkelser viser at opptil 10% av nordmenn er plaget med svimmelhet. Ved høy alder kan opptil 1/3 være plaget med svimmelhet.

Stille diagnosen

For å stille diagnosen som fører til svimmelhet er sykehistorien viktig. Svimmelhet er lettere både å diagnostisere og behandle dersom du søker hjelp tidlig. Etter en tid kan det inntre mekanismer som gjør at svimmelheten kan virke selvforsterkende.Vår ØNH-spesialist vil foreta en grundig undersøkelse. Dette vil blant annet innebære en grundig undersøkelse av ørene. Utover dette tas blodprøver som kan hjelpe til å skille mellom de mulige årsaker til plagene. Jo tidligere du får avklart de diagnostiske spørsmålene, jo raskere kan du komme i gang med den behandlingen som kan gjøre deg bedre.

Hvordan blir man kvitt svimmelheten?

Svimmelhet kan ikke kureres ved å unngå situasjoner som utløser svimmelheten. Når det gjelder svimmelhet er kroppens egen evne til tilheling og tilpasning viktig. Legen kan hjelpe deg med å avklare diagnosen og i noen tilfeller gi behandling som vil hjelpe deg på vei. Legen kan også gi råd og hjelpe deg med praktiske tiltak i forhold til arbeidsgiver og trygd. Det å bli frisk av svimmelhet kan være en langsiktig prosess som krever stor grad av egeninnsats. 


Finn din nærmeste avdeling


Sonja Solbakken

Sonja Solbakken

Øre-nese-hals-spesialist

Oslo

Oscar Ohene Asante

Oscar Ohene Asante

Øre-nese-hals-spesialist

Oslo

Mads Henrik Strand Moxness

Mads Henrik Strand Moxness

Øre-nese-hals-spesialist

Trondheim

Jörg Törpel

Jörg Törpel

Øre-nese-hals-spesialist

Stavanger

Amer Niaz

Amer Niaz

Øre-nese-hals-spesialist

Oslo

Hans Prøsch

Hans Prøsch

Øre-nese-hals-spesialist

Tromsø


Priser medisinsk senter

Priser medisinsk senter

Prisene gjelder fra 1. februar 2018. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan derfor ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov. Vår prisliste er derfor ikke utfyllende. Kontakt oss for mer informasjon. Ekstrakostnad for laboratorieprøver og annet kan påløpe.

Se priser >

Priser sykehus

Priser sykehus

Prisene gjelder fra 1.februar 2018. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov. Vår prisliste er derfor ikke utfyllende. Kontakt oss for mer informasjon. Avbestillingsfristen er 24 timer før timen begynner, har du time på mandag er avbestillingsfristen fredagen før. Hvis du ikke møter til avtalt tid, eller avbestiller for sent, blir du fakturert kr 690 kroner + gebyr.

Se priser >


Back to top