Skip to Content

Problemer med trykkutjevning

Har du vedvarende problemer med å utligne trykk i mellomøret? Vanlige plager i forbindelse med dette er endret hørsel, dotter i ørene og trykkfornemmelse. Da kan en ballongdilatasjon av øretrompeten være noe for deg.

Inngrepet passer for voksne personer som har vedvarende problemer med å utligne trykk i mellomøret. Dette kan gi seg utslag som endret hørsel, "dotter" i ørene og trykkfornemmelse. I tillegg kan man også ha plager som akutt eller kronisk mellomørebetennelse (gjerne med sekresjon) og tynn trommehinne. Andre egnede pasienter er øreopererte flere ganger, uten det forventede resultat. En av årsakene til dette kan være at øretrompeten (Eustakisk rør) som går fra mellomøret til nesesvelget er trang.

Kontakt oss:

Frogner (Oslo), tlf: 22 54 10 00
Hinna Park (Stavanger), tlf: 51 57 75 50
Solsiden (Trondheim), tlf: 73 87 20 00
Tromsø, tlf: 77 66 21 30

 

Forberedelser til operasjon


Operasjon

Inngrepet utføres i narkose og etterlater seg ikke operasjonssår, såkalt Mini-invasiv kirurgi.

 

Holdbarheten av resultatet

Hensikten med inngrepet er å fjerne årsaken til problemet med å utligne trykket i mellomøret, og forhindre gjentatte tilbakefall og reoperasjoner på mellomøre og trommehinne.

 

Forundersøkelse

Før beslutningen tas, kommer du til konsultasjon hos en spesialist i ØNH-kirurgi. Du blir undersøkt av kirurgen og får grundig informasjon om behandlingsforløpet. Det informeres om mulige bivirkninger og komplikasjoner.

 

Faste

Du skal være fastende 6 timer før møtetidspunktet til operasjon.
Pastiller, tyggegummi, røyke eller snuse er heller ikke tillatt i 6 timer før oppmøte. Du kan imidlertid drikke «tynne» væsker som vann, saft, te og kaffe (uten melk eller fløte) inntil 2 timer før møtetidspunkt.

 

Medisin

På grunn av økt blødningsfare i forbindelse med operasjon er det enkelte medikamenter du skal være oppmerksom på. Disse inkluderer blant annet T. Albyl E, T. Marevan og andre blodfortynnende medikamenter, medisiner som inneholder acetylsalisylsyre og betennelsesdempende medikamenter. F.eks. T. Ibux, T. Napren og T. Voltaren. Avtal med operatør eller ta kontakt med sykehuset hvis du er i tvil.

Bruker du medisiner mot høyt blodtrykk, angina, hjerterytmeforstyrrelse eller epilepsi skal du ta disse medisinene med et glass vann på operasjonsdagen.

Bruker du medisiner mot diabetes, ta kontakt med ØNH-poliklinikk 22 54 10 60.

 

Hygiene før operasjonen

For å redusere infeksjonsfaren i forbindelse med operasjonen skal du dusje og vaske håret både kvelden i forveien og på morgenen operasjonsdagen. Du skal ikke smøre deg med hudlotion etter å ha dusjet.

 

Hud, negler, og smykker

Du skal ikke bruke, parfyme eller sminke operasjonsdagen. Møt uten smykker og piercing (selv om det kan være vanskelig å ta ut), det kan være til fare for deg under operasjonen. Neglene skal være korte, rene og uten neglelakk. 

 

Dietter og allergier

Har du spesielle krav til kosten i form av dietter eller allergier ber vi deg vennligst kontakte Aleris før operasjonen.   

 

Transport

Du må avtale henting med en pårørende eller venn. Du kan altså ikke kjøre hjem selv eller ta offentlig transport alene hjem etter operasjonen. Sykehuset kan være behjelpelig med å bestille taxi gjennom pasientreiser ved behov. Forsikringspasienter avtaler transport med forsikringsselskapet.

 

Tilsyn

Du skal ikke være alene det første døgnet etter utskrivelsen, så det er viktig at du gjør en avtale med en voksen person som kan være sammen med deg i denne tiden (må kunne tilkalle hjelp ved behov). 

 

Selve operasjonsdagen


Ankomst

Ved ankomst henvender du deg i resepsjonen. Du blir hentet av sykepleier som hjelper deg med forberedelsene til operasjonen. Anestesilegen informerer deg om bedøvelsen og kirurgen svarer på eventuelle spørsmål.

 

Operasjonen

Operasjonen varer ca. 45 minutter i narkose. Når du er i narkose, vil operatør sette lokalbedøvelse i nesen, for å gi plass til innsettelse av ballongen. Deretter fører operatør en slange med kamera inn i nesen, til øretrompeten blir synlig bak i nesesvelget. Så føres et kateter med ballong i spissen inn i åpningen av øretrompeten. Ballongen blåses opp til et høyt trykk i ca 2 minutter, for så å bli fjernet igjen.

Når operasjonen er avsluttet blir du kjørt tilbake på oppvåkningsavdelingen. Du observeres av sykepleier inntil du er tilstrekkelig våken og velbefinnende. Kirurgen vil se til deg og informere om det er spesielle forholdsregler du må ta etter operasjonen.

 

Utskrivelse

Operasjonen utføres dagkirurgisk, det vil si at du normalt blir utskrevet fra sykehuset 2-3 timer etter at operasjonen er ferdig. Du får med deg informasjonsskriv med aktuelle telefonnumre til Aleris og kirurgen som opererte deg, slik at du enkelt kan komme i kontakt med oss hvis du ønsker det.

 

Hjemreise

Forsikringspasienter må selv avtale med forsikringsselskapet med hensyn til transport.

Du skal ikke være alene 1 døgn etter inngrepet, der skal være en person som kan tilkalle hjelp ved behov.

 

Etter utskrivelsen

 

Kontakt etter utskrivelse

Du vil bli oppringt av helsepersonell dagen etter operasjonen for å høre om alt står bra til. Du kan da stille eventuelle spørsmål du måtte ha.

 

Smerter

Det er lite smerter forbundet med dette inngrepet. Ubehag kan i tilfelle behandles med reseptfrie medikamenter som Paracetamol eller Ibux, som du kan kjøpe selv på apoteket.

 

Annet

De første to dager etter inngrepet må du ikke pusse nesen. Etter 3-4 dager skal du begynne å holde for nesen og blåse, for å utligne trykk til mellomøret (Valsalvas manøver). Dette kan du gjøre 4-5 ganger pr dag i en uke.

 

Aktivitet og hvile

Det er ingen restriksjoner, du kan ha et normalt aktivitetsnivå.

 

Sykemelding

Det er ikke vanlig med sykemelding, du kan gå på arbeid dagen etter inngrepet.

 

Annet

Du vil få med deg operasjonsbeskrivelse, henvisende lege vil få epikrise. Du vil også få med deg telefon nummer til operatør og sengeposten ved Aleris.

 

Kontroll

Du vil bli innkalt til kontroll med eventuell hørselstest 4-6 måneder etter inngrepet.

 

Mulige komplikasjoner og langtidsvirkninger

 

Hevelse

Normalt at det føles lett hovent i nesen de første dagene, og noen kan ha lettere slimhinneblødninger fra nesen.

 

Infeksjon

Infeksjon etter inngrepet er sjeldent.  Du skal imidlertid være oppmerksom på symptomer på mellomørebetennelse, som noen ganger kan oppstå etter operasjonen. Hvis du i dagene etter operasjonen får smerter eller feber over 38 grader, skal du kontakte oss.

 

Blodproppdannelse

I forbindelse med alle typer operasjoner er det risiko for komplikasjoner, selv om det er meget sjelden etter denne type inngrep. Det kan oppstå blodproppdannelse i de dype venene i bena. Dette kan forebygges ved at du er i aktivitet rett etter inngrepet. Symptomer på blodpropp er økende hevelse i tykklegg og lår, samt smerter. Du må da raskt ta kontakt med lege.
Offentlig avtale innen øre-nese-hals

Offentlig avtale innen øre-nese-hals

Flere av våre sykehus har avtale innen øre-nese-hals-kirurgi.

Les mer >

Priser medisinsk senter

Priser medisinsk senter

Prisene gjelder fra 1. februar 2019. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan derfor ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Har du rennende nese, kløende øyne eller pusteproblemer? Da bør du ta en prikktest

Har du rennende nese, kløende øyne eller pusteproblemer? Da bør du ta en prikktest

Støv, pollen, gress, nøtter og pelsdyr: Alle disse tingene er det veldig vanlig å være allergisk mot. Men hvordan vet du at du virkelig er allergisk mot noe, og ikke bare forkjøla eller plaget av noe helt annet enn allergi? Og hvordan kan du vite helt sikkert akkurat hva det er du reagerer på?

Les mer >

Priser sykehus

Priser sykehus

Prisene gjelder fra 1.februar 2019. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Øre-nese-hals-spesialist i Trondheim

Øre-nese-hals-spesialist i Trondheim

Våre øre-nese-hals-spesialister utfører konsultasjoner og operasjoner.

Les mer >

Øre-nese-hals-spesialist i Tromsø

Øre-nese-hals-spesialist i Tromsø

Våre øre-nese-hals-spesialister utfører konsultasjoner og operasjoner.

Les mer >


Oscar Ohene Asante

Øre-nese-hals-spesialist

Oslo

Sonja Solbakken

Øre-nese-hals-spesialist

Oslo

Mads Henrik Strand Moxness

Øre-nese-hals-spesialist

Trondheim

Amer Niaz

Øre-nese-hals-spesialist

Oslo

Hans Prøsch

Øre-nese-hals-spesialist

Tromsø

Jörg Törpel

Øre-nese-hals-spesialist

Stavanger


Back to top