Skip to Content

Prikktest

Allergi er vår raskest voksende folkesykdom. En prikktest i kombinasjon med din sykehistorie kan enkelt og hurtig gi svar på om du er allergisk – og mot hva.

Omtrent 30 prosent av befolkningen har en eller annen form for allergi. Allergi er en defekt i immunsystemet som forårsaker en reaksjon mot normalt ufarlige stoffer som kalles allergener. Allergenene kan komme fra pollen (som f.eks. bjørk eller gress), husstøvmidd, pelsdyr, bi-gift, vepsegift eller forskjellige typer mat.

Man skiller mellom akutt og kronisk ørebetennelse. Betennelsen anses som akutt hvis den varer kortere enn 6 uker, og den har da gjerne en bakteriell årsak, det kan også være pga. sopp. Er varigheten over 3 måneder definerer man betennelsen som kronisk. Ofte er årsaken her en soppinfeksjon, allergi eller kronisk hudsykdom. Omtrent 80-90% av tilfellene er ensidige og akutte, mens den kroniske formen rammer 3-5% av den norske befolkningen.

 

Hvordan gjennomføres en prikktest?

Du må ikke ta eventuelle allergitabletter de siste 7 dagene før en prikktest, da disse kan påvirke resultatet.

En prikktest gjennomføres av sykepleier ved at man lager små tusjmerker på underarmen der man ønsker å ta testen – én markering for hvert allergen man vil teste. Vi tester blant annet mot husstøv, midd, katt, hund og pollen. Man drypper en dråpe med det allergifremkallende stoffet oppå merket på armen, og prikker dråpene forsiktig ned i huden. 

Etter 15 minutter er testresultatet klart, og vår øre-nese-hals-spesialist leser av prøven. Man ser etter en allergisk reaksjon i form av rødhet og hevelse. Jo kraftigere reaksjon du har desto større er allergien. Dersom prikktesten er positiv, vil du og legen diskutere videre behandling.

Noen velger å gjennomføre en allergivaksinering, som kan redusere eller helt fjerne allergien. 
Har du rennende nese, kløende øyne eller pusteproblemer? Da bør du ta en prikktest

Har du rennende nese, kløende øyne eller pusteproblemer? Da bør du ta en prikktest

Støv, pollen, gress, nøtter og pelsdyr: Alle disse tingene er det veldig vanlig å være allergisk mot. Men hvordan vet du at du virkelig er allergisk mot noe, og ikke bare forkjøla eller plaget av noe helt annet enn allergi? Og hvordan kan du vite helt sikkert akkurat hva det er du reagerer på?

Les mer >

Slik unngår du de verste pollenplagene!

Slik unngår du de verste pollenplagene

Rundt en million nordmenn lider av mer eller mindre alvorlig pollenallergi. Her er tegnene på at du er allergisk – og tipsene til hvordan du best beskytter deg!

Les mer >

Dr. Oscar Asante

Allergivaksinasjon mot husstøvmidd og gresspollenallergi - i tablettform

Ny allergivaksinasjon i tablettform. Tablettene kan tas hjemme, men den første må tas hos legen.

Les mer om allergivaksinasjon >

- Det blir deilig å kunne besøke folk med katt uten å bli dårlig!

- Det blir deilig å kunne besøke folk med katt uten å bli dårlig!

Behandlingen er bare et lite stikk i armen, så det tar kun et par sekunder.

Les mer >

Tina (8,5 år) starter i dag allergivaksinasjon mot pollen i tablettform

Tina (8,5 år) starter i dag allergivaksinasjon mot pollen i tablettform

Tina* får i dag sterke reaksjoner på alt fra pollen til pelsdyr. Hun går på allergitabletter daglig, men nå ønsker familien å prøve et allergiprogram som styrker immunforsvaret. Allergivaksinasjonsprogrammet i tablettform varer i 3 år.

Les mer >


Back to top