Skip to Content

Ørebetennelse

Vi har mange som kommer til oss fordi de har vondt i ørene, og ørebetennelse er en vanlig årsak. Dette går som oftest over av seg selv, men det kan også bli aktuelt med behandling hvis plagene vedvarer. Vi har kort ventetid hos våre spesialister.

Otitis externa er en fellesbetegnelse på tilstander som gir inflammasjon av huden i øregangen – ofte en kombinasjon av eksem og infeksjon. Som regel er tilstanden uskyldig, men det finnes hissige varianter som kan være smertefulle og gi symptomer som feber og nedsatt allmenntilstand.

Man skiller mellom akutt og kronisk ørebetennelse. Betennelsen anses som akutt hvis den varer kortere enn 6 uker, og den har da gjerne en bakteriell årsak, det kan også være pga. sopp. Er varigheten over 3 måneder definerer man betennelsen som kronisk. Ofte er årsaken her en soppinfeksjon, allergi eller kronisk hudsykdom. Omtrent 80-90% av tilfellene er ensidige og akutte, mens den kroniske formen rammer 3-5% av den norske befolkningen.

Årsak til ørebetennelse

Infeksjonen forårsakes gjerne av fuktig øregang, eksempel vann som blir igjen etter bading/svømming, og fører til et fuktig miljø hvor bakterier trives. Otitis externa er fem ganger så vanlig hos svømmere sammenlignet med ikke-svømmere, og noen kaller det derfor svømmeører. Tilstanden er også vanligere hos de med lite ørevoks, trange øreganger, hos mennesker med høreapparat eller etter mekaniske traumer. Du kan også få denne ørebetennelsen av å putte fingre, q-tips eller andre gjenstander i ørene, ved at du skader det tynne hudlaget langs ørekanalen.

Symptomer på ørebetennelse

Symptomene er ofte milde til å begynne med, men blir gjerne verre hvis betennelsen ikke behandles, eller den sprer seg. Tidlige tegn og symptomer kan være kløe, rødhet og klar væsking fra øret. Ubehandlet kan kløen bli verre, det blir smertefullt, rødheten øker, det kommer mer væske og puss fra øret. Man kan i tillegg oppleve nedsatt allmenntilstand og hørselen blir dårligere. Hvis sykdommer får utvikle seg ytterligere kan smerten stråle ut til ansikt, nakke og siden av hodet, ørekanalen kan bli fullstendig blokkert, det ytre øret kan hovne opp, du kan få hovne lymfeknuter i halsen og feber.

Ta kontakt med lege hvis du opplever tegn eller symptomer på ørebetennelse, selv om de er milde. Oppsøk lege/legevakt umiddelbart hvis du opplever sterke smerter eller feber.

Diagnostisering og behandling ved Aleris

Diagnosen kan til en viss grad stilles på grunnlag av sykehistorien. Dette gjelder særlig når det renner verk ut av øregangen. Ved vanlig undersøkelse av året vil legen kunne bekrefte om det foreligger en ørebetennelse. Vi tar prøve av øregangen for å finne ut om det er sopp eller bakterier som har forårsaket betennelsen. Deretter vil legen fjerne sekresjonen ved hjelp av et sug. Deretter settes det lokalbehandling direkte.

Tilstanden kan vanligvis behandles lokalt med øredråper eller salve. Mer alvorlige tilfeller kan kreve behandling med per-oral antibiotika. Riktig behandling bidrar til å forhindre komplikasjoner og mer alvorlige infeksjoner.

Hvordan forebygge?

  • Prøv å ikke la såpe eller sjampo komme inn i øregangen. La øret tørke naturlig.
  • Ikke rengjør øregangen med q-tips. De kan klø og irritere, og skyve voks eller skitt lenger inn i øret. Øret renser seg selv.

Jeg ønsker time hos øre-nese-hals-spesialist


Finn din nærmeste avdeling

Aleris Sykehus og Røntgen Frogner

Frederik Stangs gate 11-13
0264 Oslo

Tlf. Sykehus 22 54 10 00

Tlf. Røntgen 22 43 43 43

Aleris Sykehus Hinna Park

Jåttåvågveien 7, Viking Stadion
4020 Stavanger

Tlf. 51 57 75 50

Aleris Sykehus og Røntgen Solsiden Trondheim

Innherredsveien 7D, 3.etg.
Inngang fra Kirkegata
7014 Trondheim

Tlf. Sykehus 73 87 20 00

Tlf. Røntgen 22 43 43 43

Aleris Sykehus og Røntgen Tromsø

Sjøgata 31-33
9008 Tromsø

Tlf. Sykehus 77 66 21 30

Tlf. Røntgen 22 43 43 43


Oscar Ohene Asante Øre-nese-hals spesialist

Oslo

Les mer
Sonja Solbakken Øre-nese-hals spesialist

Oslo

Les mer
Mads Henrik Strand Moxness Øre-nese-hals spesialist

Trondheim

Les mer
Amer Niaz Øre-nese-hals spesialist

Oslo

Les mer
Hans Prøsch Øre-nese-hals spesialist

Tromsø

Les mer
Alexander Uppheim Øre-nese-hals spesialist

Tromsø

Les mer


Øre-nese-hals-spesialist

Utredning og operasjon

Våre erfarne øre-nese-hals-spesialister tilbyr utredning og operasjon av en rekke ØNH-problemstillinger. Kort ventetid.

Øresus

Tinnitus

Vi anbefaler at du oppsøker ØNH-spesialist dersom du er plaget med øresus.

Operasjon av trommehinnen

Myringoplastikk

Ved hull på trommehinnen som ikke gror av seg selv kan operasjon av trommehinnen (myringoplastikk) være nødvendig.

Væske i mellomøret er en tilstand der mellomøret, som normalt er luftfylt, er fylt opp med væske uten at det foreligger noen ørebetennelse.

Operasjon stigbøyle

Stapedotomi

Operasjon av stigbøyle kan være aktuelt dersom du lider av otosklerose. En lidelse som fører til gradvis hørselsnedsettelse.

Problemer med trykkutjevning

Dotter i ørene og trykkfornemmelse

Har du vedvarende problemer med å utligne trykk i mellomøret? Da kan en ballongdilatasjon av øretrompeten være noe for deg.

Back to top