Skip to Content

Ørebetennelse

Vi har mange som kommer til oss fordi de har vondt i ørene, og ørebetennelse er en vanlig årsak. Dette går som oftest over av seg selv, men det kan også bli aktuelt med behandling hvis plagene vedvarer. Vi har kort ventetid hos våre spesialister.

Otitis externa er en fellesbetegnelse på tilstander som gir inflammasjon av huden i øregangen – ofte en kombinasjon av eksem og infeksjon. Som regel er tilstanden uskyldig, men det finnes hissige varianter som kan være smertefulle og gi symptomer som feber og nedsatt allmenntilstand.

Man skiller mellom akutt og kronisk ørebetennelse. Betennelsen anses som akutt hvis den varer kortere enn 6 uker, og den har da gjerne en bakteriell årsak, det kan også være pga. sopp. Er varigheten over 3 måneder definerer man betennelsen som kronisk. Ofte er årsaken her en soppinfeksjon, allergi eller kronisk hudsykdom. Omtrent 80-90% av tilfellene er ensidige og akutte, mens den kroniske formen rammer 3-5% av den norske befolkningen.

 

Kontakt oss:

Frogner (Oslo), tlf: 22 54 10 00
Hinna Park (Stavanger), tlf: 51 57 75 50
Solsiden (Trondheim), tlf: 73 87 20 00
Tromsø, tlf: 77 66 21 30

 

Årsak til ørebetennelse

Infeksjonen forårsakes gjerne av fuktig øregang, eksempel vann som blir igjen etter bading/svømming, og fører til et fuktig miljø hvor bakterier trives. Otitis externa er fem ganger så vanlig hos svømmere sammenlignet med ikke-svømmere, og noen kaller det derfor svømmeører. Tilstanden er også vanligere hos de med lite ørevoks, trange øreganger, hos mennesker med høreapparat eller etter mekaniske traumer. Du kan også få denne ørebetennelsen av å putte fingre, q-tips eller andre gjenstander i ørene, ved at du skader det tynne hudlaget langs ørekanalen.

 

Symptomer på ørebetennelse

Symptomene er ofte milde til å begynne med, men blir gjerne verre hvis betennelsen ikke behandles, eller den sprer seg. Tidlige tegn og symptomer kan være kløe, rødhet og klar væsking fra øret. Ubehandlet kan kløen bli verre, det blir smertefullt, rødheten øker, det kommer mer væske og puss fra øret. Man kan i tillegg oppleve nedsatt allmenntilstand og hørselen blir dårligere. Hvis sykdommer får utvikle seg ytterligere kan smerten stråle ut til ansikt, nakke og siden av hodet, ørekanalen kan bli fullstendig blokkert, det ytre øret kan hovne opp, du kan få hovne lymfeknuter i halsen og feber.

Ta kontakt med lege hvis du opplever tegn eller symptomer på ørebetennelse, selv om de er milde. Oppsøk lege/legevakt umiddelbart hvis du opplever sterke smerter eller feber.

 

Diagnostisering og behandling ved Aleris

Diagnosen kan til en viss grad stilles på grunnlag av sykehistorien. Dette gjelder særlig når det renner verk ut av øregangen. Ved vanlig undersøkelse av året vil legen kunne bekrefte om det foreligger en ørebetennelse. Vi tar prøve av øregangen for å finne ut om det er sopp eller bakterier som har forårsaket betennelsen. Deretter vil legen fjerne sekresjonen ved hjelp av et sug. Deretter settes det lokalbehandling direkte.

Tilstanden kan vanligvis behandles lokalt med øredråper eller salve. Mer alvorlige tilfeller kan kreve behandling med per-oral antibiotika. Riktig behandling bidrar til å forhindre komplikasjoner og mer alvorlige infeksjoner.

 

Hvordan forebygge?

  • Prøv å ikke la såpe eller sjampo komme inn i øregangen. La øret tørke naturlig.
  • Ikke rengjør øregangen med q-tips. De kan klø og irritere, og skyve voks eller skitt lenger inn i øret. Øret renser seg selv.Offentlig avtale innen øre-nese-hals

Offentlig avtale innen øre-nese-hals

Flere av våre sykehus har avtale innen øre-nese-hals-kirurgi.

Les mer >

Priser medisinsk senter

Priser medisinsk senter

Prisene gjelder fra 1. februar 2019. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan derfor ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Har du rennende nese, kløende øyne eller pusteproblemer? Da bør du ta en prikktest

Har du rennende nese, kløende øyne eller pusteproblemer? Da bør du ta en prikktest

Støv, pollen, gress, nøtter og pelsdyr: Alle disse tingene er det veldig vanlig å være allergisk mot. Men hvordan vet du at du virkelig er allergisk mot noe, og ikke bare forkjøla eller plaget av noe helt annet enn allergi? Og hvordan kan du vite helt sikkert akkurat hva det er du reagerer på?

Les mer >

Priser sykehus

Priser sykehus

Prisene gjelder fra 1.februar 2019. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Øre-nese-hals-spesialist i Trondheim

Øre-nese-hals-spesialist i Trondheim

Våre øre-nese-hals-spesialister utfører konsultasjoner og operasjoner.

Les mer >

Øre-nese-hals-spesialist i Tromsø

Øre-nese-hals-spesialist i Tromsø

Våre øre-nese-hals-spesialister utfører konsultasjoner og operasjoner.

Les mer >


Oscar Ohene Asante

Øre-nese-hals-spesialist

Oslo

Sonja Solbakken

Øre-nese-hals-spesialist

Oslo

Mads Henrik Strand Moxness

Øre-nese-hals-spesialist

Trondheim

Amer Niaz

Øre-nese-hals-spesialist

Oslo

Hans Prøsch

Øre-nese-hals-spesialist

Tromsø

Jörg Törpel

Øre-nese-hals-spesialist

Stavanger


Back to top