Skip to Content

Bihulebetennelse

Dersom du plages med kronisk bihulebetennelse, kan våre spesialister innen øre-nese-hals tilby ulike typer av effektiv behandling.

Det er flere hulrom i ansiktsskjelettet som har åpning til nesen. Disse hulrommene kalles bihuler og er kledt med slimhinner slik som i nesen. Bihulene deles gjerne inn i kjeve-bihulen og panne-bihulene, i tillegg har vi et par mindre bihuler som befinner seg ved neseroten.

Hva er bihulebetennelse?

Bihulebetennelse rammer oftest voksne og større barn. Betennelsestilstanden kan oppstå i en eller flere bihuler, hvis dreneringen/passasjen til bihulene tilstoppes, slik at væske fra bihulene ikke kommer ut. Det gir mulighet for at bakterier kan trenge inn, og en betennelse kan oppstå. Mange har god effekt av paracet og nesespray som bidrar til å holde utførselsgangene åpne. Det er vanligst å bli rammet av bihulebetennelsen om vinteren og kvinner rammest nesten dobbelt så ofte som menn.

Ved gjentatte og/eller langvarige bihulebetennelser anbefales det å oppsøke en ØNH-spesialist. Det kan da være nødvendig med billedundersøkelser for bekreftelse av riktig diagnose. Avhengig av årsaken til bihulebetennelsen kan våre behandlere foreslå passende behandling. 

 

De hyppigste årsakene til kronisk bihulebetennelse

  • Hovne slimhinner pga. infeksjon i de øvre luftveier, forårsaket av f.eks forkjølelsesvirus eller bakterier.
  • Allergi forårsaket av f.eks gresspollen eller hund/katt. 
  • Mekanisk avstengning av passasjen pga. medfødt skjevhet eller oppstått skjevhet etter brudd på neseskilleveggen.
  • Betennelse i en tann (periodontitt) og gjennombrudd av betennelsen til bihulene.

 

Kontakt oss:

Frogner (Oslo), tlf: 22 54 10 00
Hinna Park (Stavanger), tlf: 51 57 75 50
Solsiden (Trondheim), tlf: 73 87 20 00
Agder (Lillesand), tlf: 38 04 99 20
Tromsø, tlf: 77 66 21 30

 

Symptomer bihulebetennelse

Diagnosen kan være vanskelig å stille, da det er en gradvis overgang fra en lettere infeksjon/ forkjølelsesvirus med tett nese og slim fra nesen, til trykkende smerter i kinn og tenner, i pannen eller mellom øynene. Dette kan gå over til vedvarende smerter, høy feber og nedsatt allmenntilstand. 

Smertene kan være vanskelig å skille fra smerter i tennene og nervesmerter i ansiktet. Blodprøver kan være behjelpelig med å avsløre graden av infeksjon. Øre-nese-halslegen kan ved å kikke i nesen avgjøre om slimhinnen er hoven, om det er betennelse fra bihulene eller om det er en skjevhet i neseskilleveggen. Ved behov foretas det en CT skanning av bihulene. Ved en slik undersøkelse kan man se om passasjen er tilstrekkelig og om det er opphopning av slim i bihulene.   

 

Behandling bihulebetennelse

Behandlingen kan være medisinsk eller kirurgisk. Den medisinske behandlingen består i å behandle med medisiner som får slimhinnen til å trekke seg sammen, og dermed åpne bihulene slik at betennelsen kan "renne fritt ut". Hvis det ikke oppstår god passasje og drenasje og legen finner ut at det skyldes bakterier, kan en antibiotikakur hjelpe. For noen kan det være nødvendig med operasjon for å bedre plagene fra bihulene. 

Alvorlig bihulebetennelse som ikke blir behandlet kan gi varig skade av slimhinne i bihule og nese.

 

Ny behandling av ikke-allergisk rhinitt

Ikke-allergisk rhinitt er en svært vanlig plage som kan påvirke livskvaliteten. Aleris Frogner tilbyr nå en ny, effektiv behandlingsmetode.

Skylling

Man kan i første omgang forsøke å forbedre passasjen ved å skylle med saltvann slik at slimhinnene blir mindre hovne som igjen gjør at drenasjen/passasjen blir bedre. Hvis ikke dette gir tilstrekkelig effekt  kan man punktere bihulene med en kanyle og skylle ut betennelsen. Man kan også legge inn et dren som man kan skylle igjennom flere ganger

 

Operasjon: Utvidelse av drenasjen

En del av pasientene kan ha god effekt av å få utvidet drenasjen ved hjelp av en kikkhullsoperasjon gjennom nesen. Kirurgen utvider den naturlige passasjen til bihulene slik at det blir bredere og ikke lukker seg så lett. Dette hjelper pasienter som har gjentatte akutte bihulebetennelser eller vedvarende problemer til tross for medisinsk behandling og skylling. 

 

Tradisjonell operasjon

Dersom du har nese-bihulepolypper er det mest optimalt å behandle med tradisjonell operasjon, hvor kirurgen med en kikkhullsoperasjon gjennom nesen fjerner ben og slimhinne fra trange områder i nese-bihulesystemet. 

 

Shaving av polypper

Dersom du har polypper kan disse fjernes med en skånsom shaver-teknikk. Det vil si at polyppene løses opp, suges vekk og dermed fjernes.
Offentlig avtale innen øre-nese-hals

Offentlig avtale innen øre-nese-hals

Flere av våre sykehus har avtale innen øre-nese-hals-kirurgi.

Les mer >

Priser medisinsk senter

Priser medisinsk senter

Prisene gjelder fra 1. februar 2019. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan derfor ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Har du rennende nese, kløende øyne eller pusteproblemer? Da bør du ta en prikktest

Har du rennende nese, kløende øyne eller pusteproblemer? Da bør du ta en prikktest

Støv, pollen, gress, nøtter og pelsdyr: Alle disse tingene er det veldig vanlig å være allergisk mot. Men hvordan vet du at du virkelig er allergisk mot noe, og ikke bare forkjøla eller plaget av noe helt annet enn allergi? Og hvordan kan du vite helt sikkert akkurat hva det er du reagerer på?

Les mer >

Priser sykehus

Priser sykehus

Prisene gjelder fra 1.februar 2019. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Øre-nese-hals-spesialist i Trondheim

Øre-nese-hals-spesialist i Trondheim

Våre øre-nese-hals-spesialister utfører konsultasjoner og operasjoner.

Les mer >

Øre-nese-hals-spesialist i Tromsø

Øre-nese-hals-spesialist i Tromsø

Våre øre-nese-hals-spesialister utfører konsultasjoner og operasjoner.

Les mer >


Oscar Ohene Asante

Øre-nese-hals-spesialist

Oslo

Sonja Solbakken

Øre-nese-hals-spesialist

Oslo

Mads Henrik Strand Moxness

Øre-nese-hals-spesialist

Trondheim

Amer Niaz

Øre-nese-hals-spesialist

Oslo

Beate Phillipson

Øre-nese-hals-spesialist

Agder

Hans Prøsch

Øre-nese-hals-spesialist

Tromsø


Back to top