Kan gi bedre livskvalitet til pasienter med ØNH-plager

beate_ønh.png

-De fleste med ØNH-lidelser som nesetetthet har vent seg til å leve med plagene, men livskvaliteten blir ofte mye bedre når de velger å gjøre noe med det, forteller dr. Beate Phillipson, ØNH-spesialist ved Aleris Sykehus og Røntgen Agder i Lillesand.

Vanligst er nese- og bihulekirurgi

Dr. Beate Phillipson har mer enn 20 års erfaring innen ØNH-kirurgi. Hun har en særlig interesse i nese- og bihulekirurgi og rekonstruktive inngrep i hode- og halsområdet.

- De vanligste problemstillingene pasientene kommer med,  er store nesemuslinger, skjev neseskillevegg, bihulebetennelse og polypper. De som velger å ta en operasjon sover ofte bedre om nettene, får mer energi og føler seg bedre. -Økt livskvalitet med andre ord, fortsetter dr. Phillipson. - Jeg kan ikke garantere at de får et liv helt uten plager fremover, men et mindre inngrep kan ofte gjøre livet vesentlig bedre, forteller hun.

Bedre inneklima og mindre røyk

-Det er færre som plages med luftveiene enn før, og det er blant annet fordi vi har fått et bedre inneklima på jobb og hjemme, og det er mange færre nordmenn som røyker, forklarer spesialisten. –Jeg opplever også at terskelen for å ta en operasjon er lavere. Nordmenn får mye god informasjon og risikoen ved narkose er langt lavere enn det var før.

- Om du har utfordringer i øre-nese-hals-regionen anbefaler jeg deg å ta kontakt for en konsultasjon. Jeg har topp utstyr og dyktige kollegaer og sammen kan vi gjøre din hverdag bedre. En øre-nese-hals-operasjon har til vanlig minimalt med risiko. Det er ofte korte operasjoner, lite blødning og nesten ingen smerter i etterkant, avslutter dr. Beate Phillipson.