Skip to Content

Allergivaksinasjon i tablettform

-Dette er mye enklere enn å ta sprøyter! Derfor har jeg valgt å vaksinere meg mot allergi med tablettbehandling, forteller Vegard og legger en liten, hvit tablett under tungen. Han lider av husstøvmidd- og gresspollenallergi.

Vegard (30) er odelsgutt - og allergisk blant annet mot gress og husstøvmidd. Det er ikke forenelig med å ta over gården hjemme. Derfor har han søkt hjelp hos ØNH-spesialist Oscar Asante ved Aleris Frogner i Oslo.

Mindre symptomer av gress allerede

Vegard har allerede startet opp med tablettene mot gresspollenallergi - og merker at han har mindre symptomer. Prinsippet med allergivaksinasjon er at kroppen tilføres kontrollerte mengder med det stoffet pasienten er allergisk mot, slik at immunsystemet "omprogrammeres" til å tåle det aktuelle allergenet. Dette medfører færre symptomer og mindre behov for symptomlindrende medisin.

En tablett under tungen

-Alt som trengs er en tablett som smelter under tungen, forteller Vegard som det siste året har tatt tabletten mot gresspollenallergi hver dag.

Den anbefalte behandlingsperioden er 3 år. -Det er viktig for å oppnå best mulig effekt, forteller dr. Asante ved Aleris Frogner. Han advarer mot å stoppe eller ta pause i behandlingen, selv om allergisymptomene blir mindre alvorlige eller forsvinner helt. Allergivaksinasjon av denne typen kan passe for pasienter som har prøvd vanlig allergimedisin og forebyggende tiltak.

Nå også mot husstøvmidd

Vegard er så fornøyd med resultatene av behandlingen at han nå også vil vaksinere seg mot husstøvmidd - med tabletter. Hustøvmiddallergi har ikke en avgrenset sesong som pollenallergi. Omkring 50% av alle husstøvmiddallergikere har både allergisk rhinitt og allergisk astma. Allergivaksinasjonen kan medføre en forbedring av sykdomskontrollen både når det gjelder rhinitt og astma, forteller dr. Asante.

Behandlingen kan tas hjemme og refunderes av HELFO. Den første tabletten må han ta hos legen, deretter kan behandlingen gjøres hjemme. Behandlingen må initieres av spesialist. Dr. Asante sjekker pasientens lungefunksjon ved spirometri, før og etter han tar den første tabletten.

-Det svir eller klør lett i munnen,  sier Vegar mens tabletten smelter under tunga. ØNH-spesialisten forklarer at dette er en vanlig reaksjon, som for de aller fleste går over etter noen minutter. -Andre vanlige bivirkninger kan være nysing, halsirritasjon og hevelse i munnen, forteller han. -Som regel er bivirkningene kortvarige - og de opptrer som oftest i starten av behandlingen. Hvis du opplever alvorlige bivirkninger, som svimmelhet eller vansker med å trekke pusten eller svelge, skal du straks kontakte lege.

- Denne behandlingen har vært på markedet i noen år allerede - og nå ser vi at flere og flere av pasienten får den refundert av HELFO, legger dr. Asante til.

Jeg ønsker time hos øre-nese-hals-spesialist


Finn din nærmeste avdeling

Aleris Sykehus og Røntgen Frogner

Frederik Stangs gate 11-13
0264 Oslo

Tlf. Sykehus 22 54 10 00

Tlf. Røntgen 22 43 43 43

Aleris Sykehus og Røntgen Agder

Senterveien 32
4790 Lillesand

Tlf. Sykehus 38 04 99 20

Tlf. Røntgen 22 43 43 43

Aleris Sykehus Hinna Park

Jåttåvågveien 7, Viking Stadion
4020 Stavanger

Tlf. 51 57 75 50

Aleris Sykehus og Røntgen Solsiden Trondheim

Innherredsveien 7D, 3.etg.
Inngang fra Kirkegata
7014 Trondheim

Tlf. Sykehus 73 87 20 00

Tlf. Røntgen 22 43 43 43

Aleris Sykehus og Røntgen Tromsø

Sjøgata 31-33
9008 Tromsø

Tlf. Sykehus 77 66 21 30

Tlf. Røntgen 22 43 43 43


Oscar Ohene Asante Øre-nese-hals spesialist

Oslo

Les mer
Sonja Solbakken Øre-nese-hals spesialist

Oslo

Les mer
Mads Henrik Strand Moxness Øre-nese-hals spesialist

Trondheim

Les mer
Amer Niaz Øre-nese-hals spesialist

Oslo

Les mer
Beate Phillipson Øre-nese-hals spesialist

Agder

Les mer
Hans Prøsch Øre-nese-hals spesialist

Tromsø

Les mer


Øre-nese-hals-spesialist

Utredning og operasjon

Våre erfarne øre-nese-hals-spesialister tilbyr utredning og operasjon av en rekke ØNH-problemstillinger. Kort ventetid.

Øresus

Tinnitus

Vi anbefaler at du oppsøker ØNH-spesialist dersom du er plaget med øresus.

Allergivaksinasjon

Hyposensibilisering

Aleris i Oslo tilbyr "allergivaksinering" (hyposensibilisering) til personer som er allergisk mot pollen.

Nesemuslingene kan krympes ved forskjellige former for operasjon, slik at det blir lettere å få luft gjennom nesen.

Ørebetennelse

Otitis externa

Vi har mange som kommer til oss fordi de har vondt i ørene, og ørebetennelse er en vanlig årsak.

Ikke-allergisk rhinitt er en svært vanlig plage som kan påvirke livskvaliteten. Aleris Frogner tilbyr nå en ny, effektiv behandlingsmetode.

Back to top