Skip to Content

Ulcerøs kolitt

Får du plutselig veldig hastverk med å komme deg på toalettet? Har du funnet blod eller slim i avføringen? Dette kan være symptomer på ulcerøs kolitt, en kronisk betennelsestilstand som vi kan utrede med koloskopi.

Ulcerøs kolitt er en kronisk betennelsestilstand i endetarm og tykktarmen. Tilstanden kan ha både genetiske og miljømessige årsaker. Rundt 10 % av dem med ulcerøs kolitt har andre i familien med tilsvarende tarmsykdom. Sykdommen debuterer oftest i alderen 25-35 års alder, men kan også debutere i alderen 50-60 års alder. Hvert år får ca. 600 nye personer denne diagnosen i Norge.

Symptomer på ulcerøs kolitt

Symptomer er nesten alltid diare med blod og slim. Avføringen kan være grøtete og man kan få plutselig hastverk med å komme seg på toalettet. Andre symptomer er magesmerter, feber, vekttap, utmattelse og generell sykdomsfølelse. En del pasienter har også plager fra øynene, ledd og hud.  Noen har sykdom i lever og galleveier ved siden av.

Stille diagnosne og behandling av ulcerøs kolitt

Det er meget viktig med tidlig diagnose slik at behandlingen kan starte så fort som mulig. Diagnosen stilles ved koloskopi, hvor man også kan ta vevsprøver. Ved en koloskopi undersøker man hvor aktiv og utbredt sykdommen er. Type behandling avhenger av hvilket område av endetarmen eller tykktarmen som er affisert og hvor kraftig betennelsen er. Sykdommen kan kreve sykehusinnleggelse, og i sjeldne tilfeller må man fjerne tykktarmen ved en operasjon. 

Komplikasjoner ved ubehandlet sykdom

Uten behandling kan man få komplikasjoner som lav blodprosent, jernmangel, hull på tarmen(perforasjon) og blodforgiftning. Ved langvarig sykdom (10-15 år) øker risikoen for tykktarmskreft. 

Jeg ønsker time hos mage-/tarmspesialist


Finn din nærmeste avdeling


Hjörtur Gislason

Hjörtur Gislason

Gastrokirurg

Oslo

Asad Ali

Asad Ali

Gastroenterolog

Oslo

Bent Johnny Nergård

Bent Johnny Nergård

Gastrokirurg

Oslo

Ebrahim Aghajani

Ebrahim Aghajani

Gastrokirurg

Oslo

Tommy Bernhard Johnsen

Tommy Bernhard Johnsen

Gastrokirurg

Ålesund

Carl Fredrik Schou

Carl Fredrik Schou

Gastrokirurg

OsloBack to top